Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Zilele comunei Sălard

Vineri, sâmbătă și duminică

Zilele comunei Sălard

Primăria comunei Sălard (primar dl Nagy Miklos) și Consiliul local organizează vineri, sâmbătă și duminică (10, 11 și 12 iulie 2009), cea de-a XI-a ediție a Zilelor comunei Sălard, cu un program bogat și variat, pentru toate vârstele și gusturile.

 Programul celor trei zile
 Vineri, Július 10, péntek
  22.00 - 02.00 – Discotecă în aer liber cu DJ Prody și DJ Axel.
 Szabadtéri diszkó, DJ Prodyval és DJ Axellel
  Sâmbătă, Július 11, Szombat
  9.00 - Concurs de gătit „bogrács”. Organizatorii asigură apă și lemne de foc, taxa de participare este de 50 RON. Se încep meciurile de fotbal, pe terenul de sport.
 A bográcsfõzõ verseny megkezdése. Nevezési díj 5o RON,  tüzifát és vizet a szervezõk biztosítanak .
  Ezzel egyidejüleg  megkezdõdik a focibajnokság, mindkét rendezvény helyszine  a sportpálya.
  11.00 – FORUMUL AGRICULTORILOR din Partium,  tematica: politica agrară comună EU - Partium, invitat: Gogös Zoltán, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (HU),  la Căminul Cultural din Sălard
 PARTIUMI GAZDAFÓRUM ,  témája: A Partium és az   EU közös agrárpolitikájának alakulása, elõadó: Gõgös Zoltán, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, helyszin: a szalárdi kultúrotthon.
  12.00 – ÎNTÂLNIREA MOTOCICLIȘTILOR, organizată de clubul M.C. HAWKS. Programul: parada motocicletelor, streetfighter show, sumo, diferite concursuri, tatuaj, târg.
  MOTOROSTALÁLKOZÓ az M.C. HAWKS motorosklub  szervezésében. A program: felvonulás, streetfighter show,  motoros szumó,  ügyességi versenyek, tetkó, börze,  helyszin  a sportpálya.
  17.00 – DESCHIDEREA OFICIALĂ, inaugurarea Sălii de sport
  Hivatalos megnyitó, a sportcsarnok ünnepélyes átadása.
  18.30 –program muzical - „Élet, élet, te gyöngyélet”
 „Élet, élet, te gyöngyélet” - Vidám nótacsokor az MM Podium elõadásában.
  19.30 – TAEKWON - DO - prezentarea clubului sportiv KING DO, Oradea
 TAEKWON - DO - bemutató, a nagyváradi KING DO  Sportklub elõadásában
  20.00 – Star Group - program muzical
 A Star Group elõadóinak zenés mûsora,
  21.00 – Concert cu formația AMAZON-ÁSZ
 AMAZON-ÁSZ Koncert
  22.00 – Invitat: LAGZI LAJCSI (HU) – două ore de show cu Lajcsi și invitații săi
  Sztárvendég: LAGZI LAJCSI.  Kétórás show a mulatós  zene nagyágyújával
  24.00 - 04.00 – Discotecă în aer liber cu DJ Prody și DJ Axel.
  Szabadtéri diszkó
  Duminică, Július 12, vasárnap
  10.00 – CONCURS INTERNAÞIONAL DE ATELAJE. Parada atelajelor, 11.00 – Concurs cu obstacole, 13.00 - Concurs vânătoresc, 15.30 - Premierea
 NEMZETKÖZI FOGATHAJTÓ VERSENY. A fogatok  felvonulása a szentjobbi  huszárok kiséretében, 11.00 akadályhajtás, 13.00 vadászhajtás, 15.30 dijkiosztás.
  11.00 – Slujbă la Biserica reformată.
  Ünnepi Istentisztelet a református templomban
  12.00 – Depunere de coroane la placa memorială Szalárdi János și la Monumentul Eroilor
 A Szalárdy János emléktábla és a Világháborús Hõsök  emlékmûvének megkoszorúzása.
  16.00 – Programe pentru copii, teatru de păpuși
 Bábjáték és gyerekmûsorok
  17.00 – Programul artistic al școlilor din localitate.
  A helyi iskolák tanulóinak elõadásai, mûsorai
  19.00 – Recital Mohácsi Brigitta
 Mohácsi Brigitta koncert, majd tombolasorsolás.
  20.00 – SPITALUL 9 (din București) - Stand-up comedii și parodii
 SPITALUL 9 - Stand-up comedy és egyéb nyalánkságok  a rekeszizmok megrengetésére
  21.00 - T.D.C. (dans cu Tini Dance Center)
  21.30 – TONIO  - balcan și hip-hop, prezentare album
 TONIO  - balkán és  hip-hop, lemezbemutató koncert  
  22.00 – Invitat: L.L. JUNIOR (HU). Roma - rap și raggamoffin
 Sztárvendég: L.L. JUNIOR . Roma - rap és Raggamuffin  minden mennyiségben !
  23.00 – Foc de artificii
 Tüzijáték
 Intrarea este gratuită. Organizatorii își rezervă dreptul de a face modificări în program.
  Partenerii media: BIHARI NAPLÓ și  Partium RÁDIÓ.
 Vă așteptăm cu drag!
  Mindhárom nap sátorozási lehetõség, vidámpark és büfé várja a nézõket, vasárnap pedig egész napos  gyermek-megörzõ és játszóház várja a  kicsiket. A belépés ingyenes, az esetleges mûsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
  Médiatámogatók a BIHARI NAPLÓ és a Partium RÁDIÓ.  Szeretettel várjuk!

Trimite email

miercuri, 30 noiembrie 2022