Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Vineri, 28 iunie,

Prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Profesorul universitar emerit Marin Manolescu, o somitate în domeniul Învățământului Pedagogic și al Științelor Educației din România, este, din 28 iunie 2024, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Ceremonia primirii prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu în rândurile corpului academic al Universității din Oradea a avut loc în sala Consiliului de Administrație.
În cuvântul său de deschidere, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, a vorbit despre începuturile învățământului pedagogic de rang universitar, adăugând că „la 60 de ani de la acel moment de debut, am readus pedagogia în cadrul Universității din Oradea, iar, din anul universitar 2024-2025, sperăm să putem acredita încă un domeniu de doctorat, Științele Educației". Rectorul Universității din Oradea a mai spus că instituția pe care o conduce contează și pe contribuția „specialistului de valoare" prof. univ. emerit Marin Manolescu, în vederea îndeplinirii acestui deziderat. „Să vă simțiți ca acasă printre noi, domnule profesor", a încheiat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Dând citire cuvântului de Laudatio, prof. univ. dr. Florica Orțan, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității din Oradea a spus că „opera pedagogică a prof. univ. emerit. Marin Manolescu cuprinde 10 lucrări de autor unic, 27 de lucrări în calitate de coordonator și coautor, peste 30 de lucrări coautor, peste 50 de studii, publicate în reviste din țară și străinătate, peste 100 de comunicări la conferințe și sesiuni de comunicări naționale și internaționale și peste 30 de referate de evaluare a manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar". Cadru didactic al Universității din București, prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu a coordonat numeroase lucrări de doctorat și, mai ales, a pus, alături de alți specialiști, temelia unor instituții fundamentale din domeniul Științelor Educației: Colegiul Universitar de Institutori sau Centru Național pentru Formarea și Perfecționarea Cadrelor Didactice din Învățământul Preuniversitar. Prof. univ. dr. Marin Manolescu a fost, mai bine de 10 ani, membru ARACIS, a înființat și coordonat două programe de master: „Mentoratul în educație" și „Educație presecundară", a lucrat, ca specialist, în cadrul Ministerului Educației și, nu în ultimul rând, a fost și este un prieten devotat al Universității din Oradea.
Înainte de a da citire diplomei de Doctor Honoris Causa, acordată prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu, conf. univ. dr. Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, a remarcat că, în curând, „Educația va face diferența dintre roboții, care vor putea să transmită informații, și profesorul care va transmite cunoaștere".
În cuvântul său, prilejuit de primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, prof. univ. dr. Marin Manolescu s-a declarat onorat fiindcă e „adoptat și integrat de valoroasa comunitate academică a Universității din Oradea". „Am cunoscut, aici la Oradea, oameni devotați profesiei lor și universității, responsabili, primitori și prietenoși, dornici să ducă mai departe faima acestei instituții academice", a declarat prof. univ. emerit Marin Manolescu. Privind înapoi spre „deceniile de colaborare" de până acum, cel mai nou Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea s-a angajat să își continue „munca de cercetare didactică și pedagogică, sperând să fiu la înălțimea așteptărilor dumneavoastră".
În lecția magistrală pe care a prezentat-o, prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu a vorbit despre „Învățământul românesc în context național și internațional - identitatea pedagogică a școlii românești". „Școala românească este puțin în derivă - a observat prof. univ. emerit Marin Manolescu - adăugând că: „este nevoie de o reconstrucție a învățământului românesc". Observând o „devalorizare a școlii românești", prof. univ. emerit Marin Manolescu propune, printre altele, ca remediu pedagogic, „reconstrucția contractului între partenerii educaționali: școală, familie, elevi și comunitate".(B.C.)

Trimite email
joi, 18 iulie 2024, 21:29:14 Ora de vară a Europei de Est