Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

BALSAM PENTRU SUFLET

Cartea profesoarei Viorica ȚĂRĂU

BALSAM PENTRU SUFLET

Cartea profesoarei Viorica ȚĂRĂU[1] este o apariție deosebită, ce poate produce bucurie și mândrie pentru cititorii ei, fiind - dincolo de valoarea sa documentară - o carte de suflet, ce umple din plin locul păstrat cu sfințenie în biblioteca oricărui tulcan legat încă de locurile natale.

Căci TULCA - o așezare bihoreană veche de peste 8 veacuri - avea nevoie de o asemenea amplă lucrare care să-i spună pe larg istoria, să-i prezinte devenirea în timp și să ni-i aducă în prim-plan pe câțiva din cei care i-au dus numele în lume, cinstindu-l și înnobilându-l cu faptele lor.
Cartea include - pe parcursul celor peste 650 de pagini - mai multe capitole: Cadru natural, Istoric, Locuri, oameni, valori, Biserica, Școala, Sănătatea, Elemente de etnografie, Anexe etc., fiind, în fapt, o incursiune în principalele domenii de activitate din viața unei așezări rurale.
Există și un capitol special - S-au născut în Tulca - ce ni-i prezintă, într-o selecție subiectivă a autoarei, pe unii fii ai satului, din diverse generații, născuți aici sau legați de aceste locuri, care au biografii interesante și realizări ce onorează plaiurile natale.
În acest fel, deși nu suntem în fața primei apariții despre Tulca, putem vorbi despre o lucrare mult mai complexă și mai completă, ce poate fi începutul unor cercetări mai profunde., care pot reda istoriei povestea unui loc aparte al Bihorului.
Cartea are, pe lângă multele informații de maxim interes, și un parfum aparte, pe care autoarea ni-l dăruiește incluzând o colecție de cuvinte folosite în vorbirea cotidiană a locului, o prezentare, după porecle, a ulițelor satului, o descriere a diverselor obiceiuri și sărbători, a vieții zilnice a locuitorilor, de la cei mai mici până la cei bătrâni, a cântecelor și zicerilor din trecut etc., introducându-ne astfel în atmosfera zilelor și serilor de taină, de pus țara la cale, pe lavițele ulițelor, la lăsarea înserării.
Cartea este, cu certitudine, o reușită documentară, dar ea are și multă viață, este o carte de atmosferă, care recompune, fugitiv, momentele cotidiene ale unei așezări vechi rurale, cu toate particularitățile ce-o individualizează.
Desigur, mai e loc de multe și, cu siguranță, demersul de reconstituire va continua, sperăm noi prin contribuția mai largă și a altor fii ai satului...
Poate chiar în cadrul unor lucrări distincte...
Căci, din fericire, într-o lucrare eminamente despre trecut, e loc destul și pentru prezent și, poate, și pentru viitor, cu tot mai multele realizări și gânduri de bine.
Așadar, destule provocări pentru autor și pentru autorități ca acest demers deosebit să continue și să se amplifice, antrenând toată comunitatea și, de ce nu, pe toți cei care simt că mai e mult de spus și de vorbit despre locurile din care au plecat în viață și în lume.
Cartea, care se va lansa oficial duminică, 14 iulie a.c., începând cu orele 12.00, la Biserica Ortodoxă din Comuna Tulca, reprezintă, însă, și un imbold și pentru fiii altor așezări bihorene de a nu-și uita originile și de a le face cunoscute lumii întregi.
Destule argumente, deci, pentru a fi alături de autoare și de tulcanii ei, pentru a face cunoștință cu o lucrare deosebită, ce trebuie parcursă cu răbdare, recunoscând în paginile ei câte ceva din copilăria noastră, a celor născuți la țară.
 
Gheorghe CRIȘAN


[1] Viorica ȚĂRĂU, Studiu istorico-geografic și socio-etno-cultural al comunei Tulca, județul Bihor - Monografie, Editura Aureo, Oradea, 2024

 

Trimite email
joi, 18 iulie 2024, 20:30:55 Ora de vară a Europei de Est