Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

600 de participanți la Premiul European al Tinerilor Jurnaliști privind extinderea UE din 2009

Câștigătorii pentru România - Antoniu Adrian Bumb și Matei Marcel Martin

600 de participanți la Premiul European al Tinerilor Jurnaliști privind extinderea UE din 2009

Bruxelles, 21 iulie 2009 - Juriile naționale au selectat câștigătorii pentru fiecare țară care ia parte la Premiul European al Tinerilor Jurnaliști. Termenul limită pentru înscrierea la această competiție care se adresează tinerilor jurnaliști cu vârste cuprinse între 17-35 ani, din 35 de țări din întreaga Europă, a fost 31 mai 2009.

 Obiectivul concursului, care viza presa scrisă și radioul, este de a încuraja tinerii europeni să reflecteze și să-și expună opiniile cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene și să-și demonstreze talentul de jurnaliști.
 Cu un total de 600 de participanți, din întreaga Europă, Premiul European al Tinerilor Jurnaliști „Lărgește-ți orizontul” s-a încheiat în toate cele 35 de țări participante.
 În România, au fost desemnați doi câștigători la nivel național: Antoniu Adrian Bumb, cu materialul radio „Roots” (Rădăcini), difuzat la Radio Cluj și Matei Marcel Martin, cu articolul „Nimic nou pe frontul de Est”, publicat în Dilemateca. Ambii câștigători au reușit să sublinieze prin materialele lor faptul că granițele din interiorul Uniunii Europene devin din ce în ce mai irelevante. Materialul excelent ilustrat de către Antoniu Bumb transpune auditorul într-o zonă rurală Roșia Montană unde populația se confruntă pe de o parte cu oportunitatea economică oferită de exploatarea zăcămintelor de aur din zonă, și pe de altă parte cu impactul uriaș asupra mediului. În materialul său, Matei Martin ridică  o interesantă problemă: cum influențează extinderea recentă a Uniunii Europene accesul și vizibilitatea literaturii Est-Europene pe piața culturală din Vest. Materialele reprezintă lucrări jurnalistice de cel mai înalt profesionalism, atrăgând atenția asupra a două probleme diferite, dar esențiale într-o Uniune Europeană extinsă.
Juriul, compus din Ion M. Ioniță, Valeriu Antonovici și Mihai Roșioru, a ales câștigătorii în funcție de relevanța informațiilor legate de subiect, de originalitatea tratării subiectului, de stilul jurnalistic și calitatea scrierii, de capacitatea de a capta interesul cititorului și de efortul depus pentru pregătirea articolului.
 Toți câștigătorii naționali vor fi invitați să meargă într-o excursie la Berlin, care va avea loc în perioada 29 august - 2 septembrie 2009. În capitala germană, ei vor întâlni reprezentanți ai sferei politice, ai mass-media, ai universităților și ai societății civile pentru a discuta pe diverse teme legate de extinderea Uniunii Europene. Pe lângă experiența călătoriei, jurnaliștii aspiranți vor participa la conferința de închidere cu reprezentanți ai sferei politice și ai mass-media din diferite țări.
Premiul European al Tinerilor Jurnaliști a fost organizat de Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Extindere, în colaborare cu European Youth Press și Café Babel.
 Pentru informații suplimentare, accesați pagina de web: www.EUjournalist-award.eu. Mihaela GHINESCU

Trimite email

vineri, 29 mai 2020