Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

De Zilele comunei Borș – ediția 2009

Cu primarul Batori Geza, despre trecut și viitor,

De Zilele comunei Borș – ediția 2009

Am revenit joi (23 iulie 2009) în biroul primarului comunei Borș, Batori Geza, știind că sâmbătă și duminică (25 - 26 iulie), în comuna Borș va fi sărbătoare: Zilele comunei Borș – ediția 2009, o întâlnire a fiilor celor patru sate: Borș, Sântion, Santău Mic și Santău Mare, dar nu numai...

 Programul celor două zile
 Sâmbătă (25 iulie)
 17.00 – deschiderea festivă (pe terenul de sport din Borș)
 17.15 – programul  majoretelor campioane „Margareta” din Sântion
 17.45 – teatru de păpuși, cu trupa „Lilliput” din Oradea
 18.45 – spectacolul trupelor de dans: Tini Dance Borș, Black & White, Hip-Hop Sântion, Shake & Dance, Superstyle Oradea
 19.45 – recital Mohacs Brigitta
 20.30 – formații de dans: Tini Dance Center și B 612 – Săcuieni
 21.20 – Star Group de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea
 22.00 – concert Szandi din Ungaria
 23.00 – Discotecă în aer liber
 Duminică (26 iulie)
 17.00 – concursuri pentru copii
 18.00 – demonstrație Taekwon-do, cu sportivii clubului King-Do Oradea
 18.30 – formații de țiteră „Rakasz”, Komadi din Ungaria
 19.00 – gala dansului popular: Galagonya Borș, Szentjanosbogar Sântion, precum și formații de dans din Santău Mic și Santău Mare
 20.00 – trupa de dans Control Dance Group
 21.00 – programul Atelier „M” din Oradea
 22.00 – concert „Dolly Roll” din Ungaria
 23.00 – concert „Amazon Asz”
 24.00 – foc de artificii
 24.15 – concert Dreamers
 01.00 – discotecă.
 Vestiar, sală de fitness, parcurile din Borș și Santău Mic – bijuterii
 Am ieșit pe teren cu dl primar Batori Geza să vedem ce s-a înfăptuit de la sărbătoarea de anul trecut. 
 Am pornit spre șantierulul sălii de sport, poposind câteva momente în cochetul părculeț amenajat în imediata apropiere, a cărui apă arteziană pare incendiată noaptea, sub mănunchiul de raze colorate care vin din interiorul bazinului, refectându-se în apa mereu urcătoare, altfel spus... apa din mijlocul părculețului pare un foc!
 Până să ajungem în parc, am aflat despre canalizarea (cu senzori speciali), o lucrare de anvergură (aflată în derulare – cca 60%) cu care dl primar va sparge gura târgului. Serviciul de salubrizare era în priză, mașinile goleau pubelele de pe străzi chiar sub ochii noștri. La sala de sport se lucra pe toate fronturile. E vorba de o sală mare, de genul celei din Sântandrei, dotată cu o tribună de 150 de locuri. Lucrările avansează într-un ritm mulțumitor (aflate cam la 80%), urmând ca în luna noiembrie, după estimarea dlui primar, sala să fie predată de către echipa dlui ing. Adrian Jurcuț, șef de lucrări, băieții maistrului Fenesi Laszlo dovedind seriozitate, hărnicie și profesionalism. Dar cum bijuteria nu poate străluci în mijlocul câmpului, terenul din jur va fi amenajat gospodărește, primarul având în plan și alte surprize care să bucure tineretul comunei.
 În vara trecută, la Santău Mic se amenaja un parc de miliarde la căminul cultural. Acum, superbul parc strălucea în soare ca o bijuterie. Flori, arbuști și multă iarbă, toate frumos întreținute, lampioane, bănci, aparatură pentru joacă, două fântâni...un adevărat colț de rai! Revenind în centrul de comună, ne-am îndreptat spre terenul de sport care va găzdui, sâmbătă și duminică, serbările acestei veri. În parcul de distracții se montau aparatele, iar în spatele porții de fotbal se pregătea montarea scenei. Noi, însă, aveam în obiectiv vestiarul fotbaliștilor de la ”Viitorul” Borș, echipă care a încheiat campionatul pe locul IV. Anul trecut, am consemnat locul VIII. Păi da! De când cu bijuteria de vestiar, sală de fitness și saună, băieții au săltat de pe VIII pe IV. Antrenorul echipei, Marton Zsolt, recunoaște că investiția a meritat, fiind și o carte de vizită a echipei și a primarului, o mândrie a comunei și un bun pentru toți cetățenii comunei, și nu numai, pentru că până și orădenii au început să vină și să se aboneze la sala de forță...
 Un proiect F.E.A.D.R.... pe trei ani  
 Destoinicul primar nu se lasă, se zbate,  scrie proiecte și câștigă un nou proiect (pe trei ani), un proiect integrat F.E.A.D.R. (finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) în valoare totală de 3,3 milioane de euro (2,5 milioane din partea U.E și a statului român, iar 0,8 milioane din fonduri locale). Proiectul este o sumă de cinci subproiecte care vin să rezolve tot atâtea probleme cetățenești în două localități ale comunei, la Sântion și Santău Mare. Este vorba despre: Îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă a localității Sântion, Canalizarea menajeră în satul Sântion, Modernizarea și reabilitarea străzilor din Sântion, Construirea unui centru de bătrâni în localitatea Santău Mare și Modernizarea Casei de Cultură din Santău Mare.
 Contractul de finanțare este semnat, iar la sărbătoarea din 2010, primarul Batori Geza speră să ne și arate demararea lucrărilor pe cele cinci șantiere de lucru. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De Zilele comunei Borș – ediția 2009.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 18 mai 2021