Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Zilele comunei Cetariu – ediția a X-a

Sâmbătă și duminică,

Zilele comunei Cetariu – ediția a X-a

Primăria comunei Cetariu (primar, Vitalyos Barna) și Consiliul local organizează, sâmbătă și duminică (1 și 2 august 2009), cea de-a X-a ediție a Zilelor comunei Cetariu, o sărbătoare a fiilor celor patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune (Fertișag și Peștea).

 Se anunță un program interesant, pentru toate vârstele și gusturile: multă muzică bună, cu trupe cunoscute și îndrăgite din Ungaria, trupe de dans, aruncare cu bastoane, potcoave și telefoane mobile (în premieră), arte marțiale, întreceri sportive și jocuri distractive, concurs de atelaje, parada modei…
 Dar, iată programul celor două zile
 Sâmbătă – 1 august
 08.00 -16.00 - Campionat minifotbal   
 17.00 - Formația Crazy Girls din Cetariu, dans modern
 17.10 - Deschiderea festivă
 17.20 -Anunțarea rezultatelor de la minifotbal și  decernarea cupelor
 17.30 - Aruncare cu bastoane
 17.30 - Pay Girls, dans modern
 18.00 - Taekwondo, arte marțiale
 19.00 - Aruncare cu telefoane mobile
 19.45 - Formația Happy Girls, dans modem
 20.00 - Orchestra de țiteră Rákász din Ungaria, muzică populară
 21.00 - Orchestra Hoffman, muzică lăutărească
 22.00- Concert extraordinar: Koós Janos din Ungaria
 23.00 - Discotecă în aer liber
 Duminică - 2 august
 08.00 – 17.00 - Concurs de atelaje, proba de obstacole și proba vânătorească
 12.00 - Concursul forjorilor
 12.00 - Parada cailor din pusta ungară
 17.00 – Trupa de majorete Mistique din Oradea
 17.15 - Programul elevilor de la școlile din Cetariu și Șișterea
 17.45 - Arte martiale, karate
 18.00 - Concurs de aruncat potcoave
 18.00 - Parada modei
 19.10 - Mad Street, dans modern
 19.20 - Mohácsi Brigitta - muzică ușoară
 20.00 - MM Podium din Oradea prezintă cabaret
 21.00 - Program umoristic, cu Forgacs Gabor din Ungaria
 22.00 - Concert extraordinar: Irigy Hónaljmirigy din Ungaria
 23.00 - Discotecă în aer liber
 24.00 - Foc de artificii
 La standul special amenajat, Consultanța Agricolă Bihor va sta la dispoziția celor interesați cu materiale de propagandă - ziare și reviste de specialitate.(Tóth Zsigmond-Béla)

Trimite email

vineri, 9 decembrie 2022