Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ultimele noutăți!

„D ale porcului

Ultimele noutăți!

Ediţia a XI-a a Festivalului-concurs „D'ale porcului" va avea loc în perioada 9-10 noiembrie 2024, în parcarea ERA Shopping Park Oradea, şi va deschide oficial „sezonul" sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România!

E ultimul weekend înaintea Postului Crăciunului și se anunță vreme bună - soare și până la 13 grade Celsius -, dar și o... explozie de bun gust tradițional românesc, într-un eveniment unic în România, de neratat anul acesta!!!

Juriul!

Juriul ediţiei a XI-a a festivalului-concurs „D'ale porcului" este format din profesionişti recunoscuți în Arta culinară și totodată importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești. 
1. Chef Emanuel MOCAN - vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, căpitanul echipei naționale a României, echipă medaliată cu argint la IKA 2024
2. M.A.C. Cerasela LUNGU - căpitanul echipei regionale ABOUT TASTE ACADEMY, medaliată cu bronz la IKA 2024
3. Chef Nina RUS - manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner BUNĂTĂŢILE LU' NINA, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024
4. Mircea GROZA - arheolog culinar, autor ZĂMURI - SUPE, ZUPE ŞI NĂCRELI
5. Oana IGREȚIU - owner SAVORI URBANE
6. Pastry Chef Flavian DOBRE - medaliat cu bronz la Global Pastry Chefs Challenge 2024, owner PASTICCERIA FLAVIAN DOBRE București
7. Adina MARCIUC - reprezentant COMTIM
8. Chef Ciprian SOTOC - executive chef OPERA EVENTS Oradea
9. Chef Alexandru ŞANDRĂU - executive chef Complex PRESIDENT Băile Felix
10. Chef George FURDUI - owner MAXIMVS D'ORO Oradea
Pălinca va fi jurizată (şi) separat, de specialistul FENESI Győző Peter - owner MANUFACTURA FENESI Oradea.

Concurenții!

Ediția a XI-a a festivalului-concurs „D'ale porcului" aduce în fața juriului și a vizitatorilor (și) tradiții ale preparării tradiționale a porcului din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj! Este vorba despre echipele „Ocolul Silvic Firiza", „comuna Santău" și „Zestrea Silvană" (comuna Năpradea), toate participante în premieră la evenimentul de la Oradea! 
„Zestrea Silvană reprezintă ținutul sălăjean al gastronomiei tradiționale. Propunerea noastră este comuna Năpradea, ținut reprezentativ pentru produsele tradiționale din carne de porc și vită ale doamnei Sanda Galiș", a declarat Daniel Stejeran, manager al A.D.I. Țara Silvaniei. 
Celor trei echipe li se vor opune, în concurs, cinci echipe locale: Biharia, Tulca, Sâmbăta, Diosig și o echipă reprezentând Oradea!

Concursul de duminică, „D'ale porcului pro" III, va fi unul inedit! În cursă s-au înscris trei unități școlare specializate, două companii, dar și - fiind în plină campanie electorală - trei filiale bihorene ale unor partide politice! Prin urmare, se anunță o luptă cât se poate de serioasă...
Echipele înscrise în concursul de duminică sunt: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea" Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea, Grup West Premium Oradea!

„FAIN DIN(ing) Bihor"!

Așa cum v-am obișnuit, Festivalul va fi completat de târgul de produse tradiționale „FAIN DN(ing) Bihor"!
Vizitatorii se vor putea delecta cu băuturile oficiale ale festivalului (pălincă de la Trămuța, vin de la Familia Darabont și bere artizanală de la Bers Nova), inclusiv vin și bere fierte, kürtőskalács, gogoși și plăcinte pe lespede, dar și ciocolată de casă și suc natural de mere fiert. 
Tot în zona târgului, se vor putea achiziționa mezeluri tradiționale atent meșteșugite, miere, ceaiuri, produse din lavandă, dar și ceramică, produse manufacturate din lemn,  bijuterii originale și altele!
De asemenea, vizitatorii vor putea degusta mai multe feluri de toroș, cârnați și caltaboși, sarmale și alte bunătăți la ceaun și grătar, ciolane de porc și chiar rațe la cuptor, în zona special amenajată în acest sens și deservită de GrillTEAM by D'ale porcului & COMTIM!

Programul!

SÂMBĂTĂ - 9 noiembrie 
8.00-18.00 Târg de produse tradiţionale
8.30-9.30 Degustare pălincă - concurs
10.00-10.30 Deschidere festivă
11.30-12.30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei - concurs
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi - concurs
13.30-14.30 Degustare preparate speciale - concurs
14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară - prezentare
15.30-17.00 Bihorul petrece
17.00-18.00 Festivitate de premiere - 
*
DUMINICĂ - 10 noiembrie („D'ale porcului pro" III)
9.00-18.00 Târg de produse tradiţionale
9.30-10.30 Degustare țuică/ pălincă - concurs
10.30-11.00 Prezentare festivă
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi - concurs
13.30-14.30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale - concurs
14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară - prezentare
15.30-17.00 România petrece
Orchestra „Rapsodia bihoreană", dirijată de Liviu Buțiu, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului"; Ionuț Fulea
17.00-18.00 Festivitate de premiere
(Programul poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)

Partenerii și sponsorii!

Festivalul-concurs D'ale porcului (aflat la ediția a XI-a!!!) nu ar putea avea loc fără susținerea unor oameni deosebiți, care iubesc și promovează tradițiile populare românești! Organizatorii le mulțumesc concurenților, vizitatorilor, membrilor juriului, partenerilor, sponsorilor și mass-media, adică tuturor celor care, împreună, au transformat acest festival într-unul dintre cele mai importante evenimente de cultură gastronomică tradițională din România. Respect!

Festivalul-concurs D'ale porcului este organizat de Asociația Culturală D'ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate). 
PARTENER GOLD: COMTIM
PARTENER SILVER: STAR STONE
Sponsori: S.C.T. Felix, Sapient Group, Zetea, Panebo, Pită Lugaș, Komfort Wood, Europlast, Mobexpert, ManagEvent, OK Clean, Dol Guard, Solina, Phenalex,  Kogayon Studio, Virtual Craft, Brico Depôt, www.carne-online.ro by Distrifresh, Pensiunea Valea Gepișului, Radu's Pub&Grill
Băuturile oficiale „doboRÂT" sunt produse de: BERS NOVA (bere), FAMILIA DARABONT (vin), TRĂMUȚA (pălincă)
Cu sprijinul: ERA SHOPPING PARK; A.N.B.C.T. România; Instituției Prefectului - Județul Bihor; DSVSA, DSP, ISU, IJJ și IPJ Bihor; Crucii Roșii Bihor; Erbașu Transilvania.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:31:27 Ora de vară a Europei de Est