Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Sâmbătă și duminică – Serbările comunei Cetariu

Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Aseară (duminică, 2 august 2009), la cea de-a X-a ediție a serbărilor comunei Cetariu, umoriștii din Ungaria (Forgacs Gabor și trupa Irigy Hónaljmirigy) au stabilit un record de audiență. „Așa ceva eu nu am mai văzut la celelalte ediții ale serbărilor comunei Cetariu. Cred că sunt circa 10.000 de spectatori”, după cum aprecia, aseară, primarul comunei, dl Vitalyos Barna.

 La cea de-a X-a ediție a Zilelor comunei Cetariu, cei dintâi gospodari ai comunei (primarul, Vitalyos Barna și viceprimarul, Toth Iuliu) ne-au primit, ca niciodată, cu un covor asfaltic impecabil, care te încântă încă de la intarea în centrul de comună. Este una dintre realizările vizibile și notabile ale anului 2009.
 Fiii celor patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune (Fertișag și Peștea), dar nu numai ei, au avut parte, sâmbătă și duminică, de un weekend pe cinste, bucurându-se de un program cultural-distractiv bogat și variat, condimentat din belșug cu muzică bună și umor de calitate, dar și cu o manifestare tradițională de succes – concursul de atelaje (gestionat excelent de referentul cultural al primăriei, dl Sztankovics Iuliu, sprijinit, ca de fiecare dată, de familia Dorsonszki Imre, Ileana și Monica). Și acum, ca și anul trecut, întreaga echipă de angajați ai  primăriei a fost la înălțime!  
La deschidere, au onorat Lakatos Peter și Hunor Kelemen 
Sâmbătă, în deschiderea serbărilor, au evoluat membrii formației de dans modern „Crazy Girls” din Cetariu, formație în care referentul cultural al primăriei, dl Sztankovics Iuliu, își pune mari speranțe.
Pe scenă au urcat apoi, primarul comunei, dl Vitalyos Barna, și cei doi distinși invitați, parlamentarul Lakatos Peter și președintele executiv al U.D.M.R. pe țară, dl Hunor Kelemen, pentru deschiderea oficială a celei de-a X-a ediții a Zilelor comunei Cetariu. În imediata vecinătate, se disputau ultimele partide din cadrul campionatului de minifotbal care a început de dimineață. În câteva momente, scena a fost ocupată de dansatoarele trupei  „Pay Girls” și de solista vocală Mezei Melissa (de 8 ani), un fel de Cleopatra Stratan a Cetariului. Tulkos Romeo (3 Dan), președintele clubului King Do din Oradea, a urcat pe scenă cu trei sportivi (Andrei Moț, George Popa și Marian Sabău) să spargă câteva țigle și bucăți de scânduri. Ca și anul trecut, majoretele vicecampioane naționale „Sun Shine”, instruite de prof. Szabo Timea (prof. de educație fizică și sport la Valea lui Mihai) ne-au încântat cu un număr cu pompoane, iar campiona națională, Szabo Vivien, a mânuit bastonul (Timea mai are în trupă o fetiță la fel de talentată – pe Szalazsi Blanka – locul III pe țară). Când am lecturat programul nu ne venea să credem că se va arunca de-adevăratelea cu telefoane mobile. Uite că așa s-a întâmplat. Mai mulți concurenți, grupați în serii, trebuiau să arunce mobilul de la distanță direct în pubela de gunoi. Unii, da, alții ba! Campionul la aruncarea cu mobile este Bako Ervin, din clasa a VII-a de la Școala cu clasele I-VIII „Benedek Elek” din Cetariu.  
Fotbaliștii au sărbătorit în stil de mari campioni
La campionatul de minifotbal organizat de U.D.M.R. Cetariu și U.D.M.R. Bihor au participat 10 echipe de câte șase jucători fiecare, din Cetariu și comunele învecinate, după cum am aflat de la Bothazy Nandor – vicepreședintele executiv al U.D.M.R. Bihor, responsabil cu sportul și timpul liber. Pe primele trei locuri, s-au situat, în ordine, echipa Gyros King din Sălard (premiată de dl viceprimar, Toth Iuliu și de Bothazy Nandor, cu cupă, diplomă și 300 de lei), echipa din Cetariu – pe locul II (cupă, diplomă și 200 de lei) și echipa din Sântion –pe locul III (cupă, diplomă și 100 de lei); s-au acordat și două titluri: cel mai bun jucător – Peto Zsigmond, cel mai bun portar – Manci Marius. La urcarea pe scenă, fotbaliștii premiați au sărbătorit victoria în stil de mari campioni, stropindu-se cu șampanie.
  Programul cultural-artistic a continuat cu „Pay Girls” – dans modern, Kurucz Anita, Kurucz Andrea și Henrieta, cu o nouă repriză de arte marțiale, cu o dansatoare și o trupă - Anita și „Happy Girls” -  dans modern, urmate de orchestra de țiteră Rákász din Ungaria - muzică populară.
  Preț de mai bine de o oră, o pană de curent a paralizat totul, punând organizatorii pe jar.
  La reluare, orchestra Hoffman din Oradea a încins spiritele cu muzică lăutărească. Aproape la fiecare intervenție, prezentatorii manifestărilor (Daroczi Reka și Meszaros Imre) îndemnau spectatorii să participe la tombola serbărilor, dotată cu trei premii substanțiale (televizor, cuptor cu microunde și mașină de spălat).  Ultimul interpret al serii, Koós Janos din Ungaria, a făcut show, după care tinerii au avut parte de discotecă în aer liber.
  Duminică - concursul de atelaje, dans, muzică și mult umor  Duminică dimineața, manifestările au continuat cu concursul de atelaje (cu cele două probe, de obstacole și proba vânătorească), o competiție tradițională care an de an s-a bucurat de succes, în organizarea Primăriei Cetariu (reprezentată de referentul cultural, dl Sztankovics Iuliu), cu sprijinit familiei Dorsonszki Imre, Ileana și Monica. La actuala ediție, au participat 32 de concurenți din județ și invitați din Ungaria.
  În deschiderea festivității de premiere, pe teren au evoluat majoretele trupei „Mistique” din Oradea. Cupele și premiile au fost înmânate de viceprimarul comunei, dl Toth Iuliu și Dorsonszki Monica. Într-un fel sau altul, toți participanții au fost premiați.
  La proba de obstacole, pe primele patru locuri s-au clasat: Bede Mihaly (din Diosig), Besenyi Jozsef (din Oradea), Poszlos Erika și Sarvari Janos (ambii din Ungaria), iar la proba vânătorească – Balogh Antal, Sarvari Janos și Poszlos Erika (toți trei din Ungaria) și Baba Kalman (din Oradea).
După regalul cailor și atelajelor, spectatorii și-au îndreptat privirile spre scenă, unde au evoluat elevi-artiști de la școlile din Cetariu (îndrumați de înv. Meszaros Gizella) și Șișterea (formația „Iris”, instruită de educatoarea Karacsony Eva, care în cinci ani a ajuns să fie invitată la diferite evenimente culturale la Sălard și Hodoș, dar și în Ungaria).
  Salonului Ely din Oradea (patronat de dna Papp Elisabeta) ne-a încântat cu un show de modă - o prezentare de rochii superbe, purtate de manechine, mai mari și mai mici (iar mica prințesă a avut un număr special). După reprezentațiile de la Paleu, Borș și Cetariu, doamna patroană, Papp Elisabeta, promite să onoreze și invitațiile primite la serbările de la Diosig și Tămășeu.  Protagoniștii următoarelor momente au fost: Melissa („Cleopatra” Cetariului), dansatoarele de la „Iris” și trupa „Mad Street”, care au pregătit atmosfera pentru frumoasa și talentata solistă de muzică ușoară Mohácsi Brigitta – revelația serbărilor acestei veri. Și la Cetariu, ca peste tot pe unde a cântat în această vară, Brigitta a electrizat copiii și tinerii, iar la final, a acordat autografe, în stil de mare vedetă.
  În același registru, cu muzică de calitate și program de cabaret, au evoluat soliștii și dansatorii de la MM Podium din Oradea (Nagy Kinga, Megyeri Jozsef, Meleg Atilla și Meleg Vilmos, Sztallos Tunde și Sztallos Nandor...). Umoriștii din Ungaria (Forgacs Gabor și trupa Irigy Hónaljmirigy), greii serii și ai manifestărilor de sâmbătă și duminică, au adunat, duminică seara, la Cetariu circa 10.000 de persoane, după aprecierea primarului.  Îndrăgiții artiști au părăsit cu mare greutate scena, fiind îndelung aplaudați, ovaționați și bisați. Curând, cerul a fost săgetat de la sol, declanșându-se un superb foc de artificii.
 Pentru cele două zile de distracție (sută la sută), organizatorii (în frunte cu distinsul primar, dl Vitalyos Barna) merită toate felicitările! (Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (338 de poze), accesați Galeria foto: Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 2 decembrie 2022