Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Sâmbătă și duminică – Serbările comunei Cetariu

Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Aseară (duminică, 2 august 2009), la cea de-a X-a ediție a serbărilor comunei Cetariu, umoriștii din Ungaria (Forgacs Gabor și trupa Irigy Hónaljmirigy) au stabilit un record de audiență. „Așa ceva eu nu am mai văzut la celelalte ediții ale serbărilor comunei Cetariu. Cred că sunt circa 10.000 de spectatori”, după cum aprecia, aseară, primarul comunei, dl Vitalyos Barna.

 La cea de-a X-a ediție a Zilelor comunei Cetariu, cei dintâi gospodari ai comunei (primarul, Vitalyos Barna și viceprimarul, Toth Iuliu) ne-au primit, ca niciodată, cu un covor asfaltic impecabil, care te încântă încă de la intarea în centrul de comună. Este una dintre realizările vizibile și notabile ale anului 2009.
 Fiii celor patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune (Fertișag și Peștea), dar nu numai ei, au avut parte, sâmbătă și duminică, de un weekend pe cinste, bucurându-se de un program cultural-distractiv bogat și variat, condimentat din belșug cu muzică bună și umor de calitate, dar și cu o manifestare tradițională de succes – concursul de atelaje (gestionat excelent de referentul cultural al primăriei, dl Sztankovics Iuliu, sprijinit, ca de fiecare dată, de familia Dorsonszki Imre, Ileana și Monica). Și acum, ca și anul trecut, întreaga echipă de angajați ai  primăriei a fost la înălțime!  
La deschidere, au onorat Lakatos Peter și Hunor Kelemen 
Sâmbătă, în deschiderea serbărilor, au evoluat membrii formației de dans modern „Crazy Girls” din Cetariu, formație în care referentul cultural al primăriei, dl Sztankovics Iuliu, își pune mari speranțe.
Pe scenă au urcat apoi, primarul comunei, dl Vitalyos Barna, și cei doi distinși invitați, parlamentarul Lakatos Peter și președintele executiv al U.D.M.R. pe țară, dl Hunor Kelemen, pentru deschiderea oficială a celei de-a X-a ediții a Zilelor comunei Cetariu. În imediata vecinătate, se disputau ultimele partide din cadrul campionatului de minifotbal care a început de dimineață. În câteva momente, scena a fost ocupată de dansatoarele trupei  „Pay Girls” și de solista vocală Mezei Melissa (de 8 ani), un fel de Cleopatra Stratan a Cetariului. Tulkos Romeo (3 Dan), președintele clubului King Do din Oradea, a urcat pe scenă cu trei sportivi (Andrei Moț, George Popa și Marian Sabău) să spargă câteva țigle și bucăți de scânduri. Ca și anul trecut, majoretele vicecampioane naționale „Sun Shine”, instruite de prof. Szabo Timea (prof. de educație fizică și sport la Valea lui Mihai) ne-au încântat cu un număr cu pompoane, iar campiona națională, Szabo Vivien, a mânuit bastonul (Timea mai are în trupă o fetiță la fel de talentată – pe Szalazsi Blanka – locul III pe țară). Când am lecturat programul nu ne venea să credem că se va arunca de-adevăratelea cu telefoane mobile. Uite că așa s-a întâmplat. Mai mulți concurenți, grupați în serii, trebuiau să arunce mobilul de la distanță direct în pubela de gunoi. Unii, da, alții ba! Campionul la aruncarea cu mobile este Bako Ervin, din clasa a VII-a de la Școala cu clasele I-VIII „Benedek Elek” din Cetariu.  
Fotbaliștii au sărbătorit în stil de mari campioni
La campionatul de minifotbal organizat de U.D.M.R. Cetariu și U.D.M.R. Bihor au participat 10 echipe de câte șase jucători fiecare, din Cetariu și comunele învecinate, după cum am aflat de la Bothazy Nandor – vicepreședintele executiv al U.D.M.R. Bihor, responsabil cu sportul și timpul liber. Pe primele trei locuri, s-au situat, în ordine, echipa Gyros King din Sălard (premiată de dl viceprimar, Toth Iuliu și de Bothazy Nandor, cu cupă, diplomă și 300 de lei), echipa din Cetariu – pe locul II (cupă, diplomă și 200 de lei) și echipa din Sântion –pe locul III (cupă, diplomă și 100 de lei); s-au acordat și două titluri: cel mai bun jucător – Peto Zsigmond, cel mai bun portar – Manci Marius. La urcarea pe scenă, fotbaliștii premiați au sărbătorit victoria în stil de mari campioni, stropindu-se cu șampanie.
  Programul cultural-artistic a continuat cu „Pay Girls” – dans modern, Kurucz Anita, Kurucz Andrea și Henrieta, cu o nouă repriză de arte marțiale, cu o dansatoare și o trupă - Anita și „Happy Girls” -  dans modern, urmate de orchestra de țiteră Rákász din Ungaria - muzică populară.
  Preț de mai bine de o oră, o pană de curent a paralizat totul, punând organizatorii pe jar.
  La reluare, orchestra Hoffman din Oradea a încins spiritele cu muzică lăutărească. Aproape la fiecare intervenție, prezentatorii manifestărilor (Daroczi Reka și Meszaros Imre) îndemnau spectatorii să participe la tombola serbărilor, dotată cu trei premii substanțiale (televizor, cuptor cu microunde și mașină de spălat).  Ultimul interpret al serii, Koós Janos din Ungaria, a făcut show, după care tinerii au avut parte de discotecă în aer liber.
  Duminică - concursul de atelaje, dans, muzică și mult umor  Duminică dimineața, manifestările au continuat cu concursul de atelaje (cu cele două probe, de obstacole și proba vânătorească), o competiție tradițională care an de an s-a bucurat de succes, în organizarea Primăriei Cetariu (reprezentată de referentul cultural, dl Sztankovics Iuliu), cu sprijinit familiei Dorsonszki Imre, Ileana și Monica. La actuala ediție, au participat 32 de concurenți din județ și invitați din Ungaria.
  În deschiderea festivității de premiere, pe teren au evoluat majoretele trupei „Mistique” din Oradea. Cupele și premiile au fost înmânate de viceprimarul comunei, dl Toth Iuliu și Dorsonszki Monica. Într-un fel sau altul, toți participanții au fost premiați.
  La proba de obstacole, pe primele patru locuri s-au clasat: Bede Mihaly (din Diosig), Besenyi Jozsef (din Oradea), Poszlos Erika și Sarvari Janos (ambii din Ungaria), iar la proba vânătorească – Balogh Antal, Sarvari Janos și Poszlos Erika (toți trei din Ungaria) și Baba Kalman (din Oradea).
După regalul cailor și atelajelor, spectatorii și-au îndreptat privirile spre scenă, unde au evoluat elevi-artiști de la școlile din Cetariu (îndrumați de înv. Meszaros Gizella) și Șișterea (formația „Iris”, instruită de educatoarea Karacsony Eva, care în cinci ani a ajuns să fie invitată la diferite evenimente culturale la Sălard și Hodoș, dar și în Ungaria).
  Salonului Ely din Oradea (patronat de dna Papp Elisabeta) ne-a încântat cu un show de modă - o prezentare de rochii superbe, purtate de manechine, mai mari și mai mici (iar mica prințesă a avut un număr special). După reprezentațiile de la Paleu, Borș și Cetariu, doamna patroană, Papp Elisabeta, promite să onoreze și invitațiile primite la serbările de la Diosig și Tămășeu.  Protagoniștii următoarelor momente au fost: Melissa („Cleopatra” Cetariului), dansatoarele de la „Iris” și trupa „Mad Street”, care au pregătit atmosfera pentru frumoasa și talentata solistă de muzică ușoară Mohácsi Brigitta – revelația serbărilor acestei veri. Și la Cetariu, ca peste tot pe unde a cântat în această vară, Brigitta a electrizat copiii și tinerii, iar la final, a acordat autografe, în stil de mare vedetă.
  În același registru, cu muzică de calitate și program de cabaret, au evoluat soliștii și dansatorii de la MM Podium din Oradea (Nagy Kinga, Megyeri Jozsef, Meleg Atilla și Meleg Vilmos, Sztallos Tunde și Sztallos Nandor...). Umoriștii din Ungaria (Forgacs Gabor și trupa Irigy Hónaljmirigy), greii serii și ai manifestărilor de sâmbătă și duminică, au adunat, duminică seara, la Cetariu circa 10.000 de persoane, după aprecierea primarului.  Îndrăgiții artiști au părăsit cu mare greutate scena, fiind îndelung aplaudați, ovaționați și bisați. Curând, cerul a fost săgetat de la sol, declanșându-se un superb foc de artificii.
 Pentru cele două zile de distracție (sută la sută), organizatorii (în frunte cu distinsul primar, dl Vitalyos Barna) merită toate felicitările! (Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (338 de poze), accesați Galeria foto: Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."