Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Sâmbătă și duminică – Serbările comunei Cetariu

Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Aseară (duminică, 2 august 2009), la cea de-a X-a ediție a serbărilor comunei Cetariu, umoriștii din Ungaria (Forgacs Gabor și trupa Irigy Hónaljmirigy) au stabilit un record de audiență. „Așa ceva eu nu am mai văzut la celelalte ediții ale serbărilor comunei Cetariu. Cred că sunt circa 10.000 de spectatori”, după cum aprecia, aseară, primarul comunei, dl Vitalyos Barna.

 La cea de-a X-a ediție a Zilelor comunei Cetariu, cei dintâi gospodari ai comunei (primarul, Vitalyos Barna și viceprimarul, Toth Iuliu) ne-au primit, ca niciodată, cu un covor asfaltic impecabil, care te încântă încă de la intarea în centrul de comună. Este una dintre realizările vizibile și notabile ale anului 2009.
 Fiii celor patru sate (Cetariu, Șișterea, Șușturogi și Tăutelec) și două cătune (Fertișag și Peștea), dar nu numai ei, au avut parte, sâmbătă și duminică, de un weekend pe cinste, bucurându-se de un program cultural-distractiv bogat și variat, condimentat din belșug cu muzică bună și umor de calitate, dar și cu o manifestare tradițională de succes – concursul de atelaje (gestionat excelent de referentul cultural al primăriei, dl Sztankovics Iuliu, sprijinit, ca de fiecare dată, de familia Dorsonszki Imre, Ileana și Monica). Și acum, ca și anul trecut, întreaga echipă de angajați ai  primăriei a fost la înălțime!  
La deschidere, au onorat Lakatos Peter și Hunor Kelemen 
Sâmbătă, în deschiderea serbărilor, au evoluat membrii formației de dans modern „Crazy Girls” din Cetariu, formație în care referentul cultural al primăriei, dl Sztankovics Iuliu, își pune mari speranțe.
Pe scenă au urcat apoi, primarul comunei, dl Vitalyos Barna, și cei doi distinși invitați, parlamentarul Lakatos Peter și președintele executiv al U.D.M.R. pe țară, dl Hunor Kelemen, pentru deschiderea oficială a celei de-a X-a ediții a Zilelor comunei Cetariu. În imediata vecinătate, se disputau ultimele partide din cadrul campionatului de minifotbal care a început de dimineață. În câteva momente, scena a fost ocupată de dansatoarele trupei  „Pay Girls” și de solista vocală Mezei Melissa (de 8 ani), un fel de Cleopatra Stratan a Cetariului. Tulkos Romeo (3 Dan), președintele clubului King Do din Oradea, a urcat pe scenă cu trei sportivi (Andrei Moț, George Popa și Marian Sabău) să spargă câteva țigle și bucăți de scânduri. Ca și anul trecut, majoretele vicecampioane naționale „Sun Shine”, instruite de prof. Szabo Timea (prof. de educație fizică și sport la Valea lui Mihai) ne-au încântat cu un număr cu pompoane, iar campiona națională, Szabo Vivien, a mânuit bastonul (Timea mai are în trupă o fetiță la fel de talentată – pe Szalazsi Blanka – locul III pe țară). Când am lecturat programul nu ne venea să credem că se va arunca de-adevăratelea cu telefoane mobile. Uite că așa s-a întâmplat. Mai mulți concurenți, grupați în serii, trebuiau să arunce mobilul de la distanță direct în pubela de gunoi. Unii, da, alții ba! Campionul la aruncarea cu mobile este Bako Ervin, din clasa a VII-a de la Școala cu clasele I-VIII „Benedek Elek” din Cetariu.  
Fotbaliștii au sărbătorit în stil de mari campioni
La campionatul de minifotbal organizat de U.D.M.R. Cetariu și U.D.M.R. Bihor au participat 10 echipe de câte șase jucători fiecare, din Cetariu și comunele învecinate, după cum am aflat de la Bothazy Nandor – vicepreședintele executiv al U.D.M.R. Bihor, responsabil cu sportul și timpul liber. Pe primele trei locuri, s-au situat, în ordine, echipa Gyros King din Sălard (premiată de dl viceprimar, Toth Iuliu și de Bothazy Nandor, cu cupă, diplomă și 300 de lei), echipa din Cetariu – pe locul II (cupă, diplomă și 200 de lei) și echipa din Sântion –pe locul III (cupă, diplomă și 100 de lei); s-au acordat și două titluri: cel mai bun jucător – Peto Zsigmond, cel mai bun portar – Manci Marius. La urcarea pe scenă, fotbaliștii premiați au sărbătorit victoria în stil de mari campioni, stropindu-se cu șampanie.
  Programul cultural-artistic a continuat cu „Pay Girls” – dans modern, Kurucz Anita, Kurucz Andrea și Henrieta, cu o nouă repriză de arte marțiale, cu o dansatoare și o trupă - Anita și „Happy Girls” -  dans modern, urmate de orchestra de țiteră Rákász din Ungaria - muzică populară.
  Preț de mai bine de o oră, o pană de curent a paralizat totul, punând organizatorii pe jar.
  La reluare, orchestra Hoffman din Oradea a încins spiritele cu muzică lăutărească. Aproape la fiecare intervenție, prezentatorii manifestărilor (Daroczi Reka și Meszaros Imre) îndemnau spectatorii să participe la tombola serbărilor, dotată cu trei premii substanțiale (televizor, cuptor cu microunde și mașină de spălat).  Ultimul interpret al serii, Koós Janos din Ungaria, a făcut show, după care tinerii au avut parte de discotecă în aer liber.
  Duminică - concursul de atelaje, dans, muzică și mult umor  Duminică dimineața, manifestările au continuat cu concursul de atelaje (cu cele două probe, de obstacole și proba vânătorească), o competiție tradițională care an de an s-a bucurat de succes, în organizarea Primăriei Cetariu (reprezentată de referentul cultural, dl Sztankovics Iuliu), cu sprijinit familiei Dorsonszki Imre, Ileana și Monica. La actuala ediție, au participat 32 de concurenți din județ și invitați din Ungaria.
  În deschiderea festivității de premiere, pe teren au evoluat majoretele trupei „Mistique” din Oradea. Cupele și premiile au fost înmânate de viceprimarul comunei, dl Toth Iuliu și Dorsonszki Monica. Într-un fel sau altul, toți participanții au fost premiați.
  La proba de obstacole, pe primele patru locuri s-au clasat: Bede Mihaly (din Diosig), Besenyi Jozsef (din Oradea), Poszlos Erika și Sarvari Janos (ambii din Ungaria), iar la proba vânătorească – Balogh Antal, Sarvari Janos și Poszlos Erika (toți trei din Ungaria) și Baba Kalman (din Oradea).
După regalul cailor și atelajelor, spectatorii și-au îndreptat privirile spre scenă, unde au evoluat elevi-artiști de la școlile din Cetariu (îndrumați de înv. Meszaros Gizella) și Șișterea (formația „Iris”, instruită de educatoarea Karacsony Eva, care în cinci ani a ajuns să fie invitată la diferite evenimente culturale la Sălard și Hodoș, dar și în Ungaria).
  Salonului Ely din Oradea (patronat de dna Papp Elisabeta) ne-a încântat cu un show de modă - o prezentare de rochii superbe, purtate de manechine, mai mari și mai mici (iar mica prințesă a avut un număr special). După reprezentațiile de la Paleu, Borș și Cetariu, doamna patroană, Papp Elisabeta, promite să onoreze și invitațiile primite la serbările de la Diosig și Tămășeu.  Protagoniștii următoarelor momente au fost: Melissa („Cleopatra” Cetariului), dansatoarele de la „Iris” și trupa „Mad Street”, care au pregătit atmosfera pentru frumoasa și talentata solistă de muzică ușoară Mohácsi Brigitta – revelația serbărilor acestei veri. Și la Cetariu, ca peste tot pe unde a cântat în această vară, Brigitta a electrizat copiii și tinerii, iar la final, a acordat autografe, în stil de mare vedetă.
  În același registru, cu muzică de calitate și program de cabaret, au evoluat soliștii și dansatorii de la MM Podium din Oradea (Nagy Kinga, Megyeri Jozsef, Meleg Atilla și Meleg Vilmos, Sztallos Tunde și Sztallos Nandor...). Umoriștii din Ungaria (Forgacs Gabor și trupa Irigy Hónaljmirigy), greii serii și ai manifestărilor de sâmbătă și duminică, au adunat, duminică seara, la Cetariu circa 10.000 de persoane, după aprecierea primarului.  Îndrăgiții artiști au părăsit cu mare greutate scena, fiind îndelung aplaudați, ovaționați și bisați. Curând, cerul a fost săgetat de la sol, declanșându-se un superb foc de artificii.
 Pentru cele două zile de distracție (sută la sută), organizatorii (în frunte cu distinsul primar, dl Vitalyos Barna) merită toate felicitările! (Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (338 de poze), accesați Galeria foto: Umoriștii din Ungaria au stabilit un record de audiență!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 mai 2021