Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

91 de premii și mențiuni pentru olimpicii naționali bihoreni

Rezultate parțiale

91 de premii și mențiuni pentru olimpicii naționali bihoreni

Zilele trecute, dl inspector școlar Gheorghe Dărăban avea să ne dea o situație cu rezultatele obținute de olimpicii naționali bihoreni la ediția din acest an, ținând însă să precizeze faptul că acestea nu sunt rezultatele finale, întrucât nu s-au desfășurat toate olimpiadele naționale. Dar, până în prezent, olimpicii naționali bihoreni au adus nu mai puțin de 91 de premii și mențiuni (din care opt premii I, șapte premii II, șapte premii III, 54 de mențiuni și 15 premii speciale …

La limba și literatura română s-au obținut cinci premii speciale și o mențiune; la limba maghiară -  un premiu III, cinci mențiuni și patru premii speciale; la limba engleză - două mențiuni și patru premii speciale; la lb. franceză – o mențiune; la italiană – un premiu întâi; la lb. germană (modernă) – câte un premiu I și II, precum și o mențiune; la fizică – un premiu III, un premiu special și două mențiuni, iar doi elevi s-au calificat pentru lotul național al României; la chimie, suntem primii pe țară, dacă însumăm punctele obținute de toți membrii lotului bihorenilor (un premiu II, două premii III, și opt mențiuni); la informatică – un premiu III, și un membru în lotul național; la matematică, ne situăm pe locul IV pe țară, din punct de vedere al punctajului obținut de cei zece elevi care s-au întors de la etapa națională cu mențiuni și medalii; la istorie – două mențiuni; la biologie – un premiu I și un premiu special; la pedagogie-psihologie – două mențiuni; la discipline tehnice – cinci premii I, cinci premii II, două premii III și 23 de mențiuni; la socio-umane (cultură civică) – o mențiune.

Chimia – locul I pe țară

oți cei 11 olimpici bihoreni care au participat la etapa națională a Olimpiadei de chimie s-au întors laureați. În urma punctajului general obținut, delegația județului Bihor ocupă locul I pe țară, după cum aveam să aflăm de la conducătorul delegației, prof. Maria Dobre.
La actuala ediție, lotul Bihorului a fost compus din zece elevi de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea (toți elevi ai profesoarei Anița Luncan) și un elev de la C.N. „Mihai Eminescu” (elev al profesoarei Maria Dobre).
Gojdista Ioana Moga (din clasa a IX-a) a obținut premiul II, Răzvan Panea (clasa a VIII-a) și Diana Maria Butiri (clasa a IX-a), premiul III, iar ceilalți opt, câte o mențiune (Diana Popovici, Dan Mercea, Anca Florina Copos, Ioana Iancu, Lavinia Patricia Trică, Irina Popa și Marius Chirilă, toți gojdiști, precum și Alina Ștefania Pârv, de la „M. Eminescu”).

Matematica – locul IV pe țară


Dl profesor Viorel Sadoveanu avea să însoțească lotul matematicienilor, alcătuit din 15 membri (nouă gojdiști, doi elevi de la Liceul Teoretic „Ady Endre”, doi de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, și câte unul de la școlile gimnaziale „Dacia” și Școala nr. 16 din Oradea).
Zece aveau să obțină mențiuni din partea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, medalii de argint și bronz din partea Societății de Științe Matematice. Privit prin prisma punctajului general, Bihorul ocupă, la matematică, locul IV pe țară, după cum aprecia prof. Gheorghe Tirla, inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar al județului Bihor.
Șase au obținut mențiuni MECT și medalii S.S.M. (Nagy Aliz, de la „Ady Endre”, Doris Voina, Raluca David și Mihai Iancu, toți trei gojdiști, precum și  Daniel Drimbe, de la „Emanuel”, mențiuni și medalii de argint, iar gojdista Cătălina Lar, mențiune și medalie de bronz). Patru bihoreni s-au ales doar cu medalii (gojdistul Felix Mance, medalie de argint, iar Lorincz Andras, de la „Ady Endre”, Bogdan Boța, de la Școala „Dacia”, și Robert Irimias, de la Șc. nr. 16 Oradea, medalie de bronz).
Cei zece laureați bihoreni sunt elevi ai profesorilor Body Janos (doi elevi), Viorel Sadoveanu (trei elevi), Corina Nicoară, Marius Cicortaș, Ecaterina Șchiop, Floare Vancea și Gheorghe Sime (câte un elev).
Nu se poate să nu ne încânte asemenea rezultate, drept pentru care, felicităm, deopotrivă, olimpicii naționali și dascălii care îi pregătesc!
Ovi Dan

În foto: cei 11 olimpici naționali la chimie, împreună cu prof. Maria Dobre; profesoara și eleva sa; cei 15 olimpici naționali la matematică, împreună cu prof. Viorel Sadoveanu, respectiv cei zece matematicieni laureați.

Trimite email

duminică, 9 mai 2021