Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică

Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică (8 - 9 august 2009), în satul Petreu (comuna Abrămuț), se vor desfășura Serbările verii 2009 - un buchet de manifestări cultural-artistice și sportive pentru toate vârstele, gusturile și naționalitățile

 Astăzi (vineri, 7 august), primarul comunei, dl Barcui Barna, a ieșit pe teren să vadă stadiul lucrărilor la Centrul Cultural din Petreu, care urmează să fie inaugurat duminică, și dacă mai sunt probleme de rezolvat la locul de desfășurare a manifestărilor culturale. Cât privește programul celor două zile, dl primar îl cunoaște ca nimeni altul.
 Sâmbătă – 8 august
 Iubitorii sportului cu balonul rotund sunt invitați, sâmbătă, la ora 12.00, la un meci de fotbal, pe terenul de sport din spatele Școlii din Petreu.
 Activitățile culturale vor fi deschise de trupa de dans T.A. Team, pe scena serbărilor, de la ora 18.00. Romii din comună vor fi protagoniștii unui program cultural special, care va începe la ora 18.30. De la ora 20.00, pe scenă va urca formația „Amazon Asz”, iar de la 21.00 – M.C Bandy din Odorheiu Secuiesc. Manifestările de sâmbătă se vor încheia cu discotecă în aer liber.
 Duminică – 9 august
 9.30 - 10.30 – Sosirea și primirea invitaților și musafirilor, la sediul Parohiei Romano - Catolice din Petreu
 10.30 – Slujba ecumenică la Biserica Romano – Catolică
 12.15 – Depuneri de coroane la monumentul din curtea bisericii și inaugurarea Centrului Cultural din Petreu (o clădire impunătoare, cu două nivele și demisol)
 15.30 – Lansarea Monografiei satului Petreu (scrisă de Biro Endre – un tipograf din Ungaria), urmată de un moment artistic, ai cărui protagoniști vor fi copii și școlari din Petreu, trupa de dans din Bucsa (Ungaria), precum și trupa de dans NDF Szivarvany
 17.30 – Martin Timea – muzică populară
 18.00 – Formația Top Secret
 18.40 – Florica Ruge – muzică populară
 19.20 – Martin Timea – muzică ușoară
 19.30 – Mohácsi Brigitta – cu un recital extraordinar de muzică ușoară
 20.10 – Trupa de dans Control Dance Group din Săcuieni
 21.00 – Un show total, cu Szandi (din Ungaria)
 22.00 – Foc de artificii
 22.10 – Discotecă în aer liber
 Serbările satului Petreu sunt organizate de Primăria și Consiliul local al comunei Abrămuț, Organizația locală a U.D.M.R. și Asociația Pro Petreu, cu sprijinul unor generoși sponsori; parteneri media: Bihari Naplo, Radio Partium și Monospetri Hirvivo (ziarul Asociației Pro Petreu, care apare lunar, de doi ani).
 „Eu comand... și tot eu și execut!”
Primarul comunei Abrămuț este un om dintr-o bucată. Calculat, chibzuit, molcom și cu vorbă bună, îi place ca lucrul să fie lucru, adică de calitate, fără vorbă multă și la timp. Este un om deschis și cuprinzător, hotărât și cu simțul umorului. Un primar fără viceprimar. „La ce bun un viceprimar, dacă eu comand... și tot eu și execut”!
Cu atâtea calități, nu e de mirare că se află de nouă ani în fruntea obștii.
„La Petreu, avem școală nouă, cu nouă săli de clasă, din 2007 (și ce școală, adăugăm noi!), iar acum ridicăm un centru cultural cu trei nivele (două nivele și demisol), desfășurat pe 1.200 de metri pătrați”.
 E ceva ce nu a mai văzut Bihorul, vă spunem noi! Duminică va fi inaugurat, deși nu e finalizat, sută la sută, dar un asemenea eveniment merită o asemenea onoare – Zilele satului Petreu.
Primarul ne-a vorbit apoi despre alimentarea cu apă de la Abrămuț. „La Făncica și Cristur, s-a forat un puț nou, la 201,5 metri, cu apă bună de îmbuteliat, fără nitriți, după cum au apreciat cei de la Sanepid. De asemenea, am putea începe asfaltarea drumului în Cristur, contractul e semnat, dar nu o facem până nu introducem apa, lucrare care trebuie să înceapă în două săptămâni. Școlile din Cristur și Făncica sunt în reabilitare (50%), dar așteptăm finanțare de la M.E.C.I. Tot în reabilitare sunt și căminele culturale din cele două localități. Sălile festive sunt gata, dar mai trebuie lucrat la bucătării și grupurile sanitare. Grădinițele funcționează în aceleași clădiri cu școlile, fiind dotate toate patru cu mobilier nou...”
Domnul primar, Barcui Barna, are în plan să construiască la Petreu o grădiniță nouă, singura cu program prelungit din comună. Licitația e făcută, iar lucrările vor fi demarate în toamnă. „Avem probleme cu școala din Abrămuț pentru că actuala clădire este revendicată de greco-catolici. La Petreu a fost retrocedată deja clădirea nr. 2 la romano-catolici. Avem un proiect pentru o sală de sport prin C.N.I. (Campania Națională de Investiții)...”
 Sunt realizări și proiecte cu care iese în față destoinicul primar la Zilele satului Petreu. Ne-a mai vorbit întâiul gospodar de proiectul integrat pentru îmbunătățirea infrastructurii rurale de drumuri (14 km de asfalt), despre un centru social (sau cămin de bătrâni), cu 24 de apartamente, despre dotarea căminelor culturale cu mobilier, costume populare, calculatoare și videoproiectoare... (Ov. DAN)
  P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 27 februarie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!