Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică

Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică (8 - 9 august 2009), în satul Petreu (comuna Abrămuț), se vor desfășura Serbările verii 2009 - un buchet de manifestări cultural-artistice și sportive pentru toate vârstele, gusturile și naționalitățile

 Astăzi (vineri, 7 august), primarul comunei, dl Barcui Barna, a ieșit pe teren să vadă stadiul lucrărilor la Centrul Cultural din Petreu, care urmează să fie inaugurat duminică, și dacă mai sunt probleme de rezolvat la locul de desfășurare a manifestărilor culturale. Cât privește programul celor două zile, dl primar îl cunoaște ca nimeni altul.
 Sâmbătă – 8 august
 Iubitorii sportului cu balonul rotund sunt invitați, sâmbătă, la ora 12.00, la un meci de fotbal, pe terenul de sport din spatele Școlii din Petreu.
 Activitățile culturale vor fi deschise de trupa de dans T.A. Team, pe scena serbărilor, de la ora 18.00. Romii din comună vor fi protagoniștii unui program cultural special, care va începe la ora 18.30. De la ora 20.00, pe scenă va urca formația „Amazon Asz”, iar de la 21.00 – M.C Bandy din Odorheiu Secuiesc. Manifestările de sâmbătă se vor încheia cu discotecă în aer liber.
 Duminică – 9 august
 9.30 - 10.30 – Sosirea și primirea invitaților și musafirilor, la sediul Parohiei Romano - Catolice din Petreu
 10.30 – Slujba ecumenică la Biserica Romano – Catolică
 12.15 – Depuneri de coroane la monumentul din curtea bisericii și inaugurarea Centrului Cultural din Petreu (o clădire impunătoare, cu două nivele și demisol)
 15.30 – Lansarea Monografiei satului Petreu (scrisă de Biro Endre – un tipograf din Ungaria), urmată de un moment artistic, ai cărui protagoniști vor fi copii și școlari din Petreu, trupa de dans din Bucsa (Ungaria), precum și trupa de dans NDF Szivarvany
 17.30 – Martin Timea – muzică populară
 18.00 – Formația Top Secret
 18.40 – Florica Ruge – muzică populară
 19.20 – Martin Timea – muzică ușoară
 19.30 – Mohácsi Brigitta – cu un recital extraordinar de muzică ușoară
 20.10 – Trupa de dans Control Dance Group din Săcuieni
 21.00 – Un show total, cu Szandi (din Ungaria)
 22.00 – Foc de artificii
 22.10 – Discotecă în aer liber
 Serbările satului Petreu sunt organizate de Primăria și Consiliul local al comunei Abrămuț, Organizația locală a U.D.M.R. și Asociația Pro Petreu, cu sprijinul unor generoși sponsori; parteneri media: Bihari Naplo, Radio Partium și Monospetri Hirvivo (ziarul Asociației Pro Petreu, care apare lunar, de doi ani).
 „Eu comand... și tot eu și execut!”
Primarul comunei Abrămuț este un om dintr-o bucată. Calculat, chibzuit, molcom și cu vorbă bună, îi place ca lucrul să fie lucru, adică de calitate, fără vorbă multă și la timp. Este un om deschis și cuprinzător, hotărât și cu simțul umorului. Un primar fără viceprimar. „La ce bun un viceprimar, dacă eu comand... și tot eu și execut”!
Cu atâtea calități, nu e de mirare că se află de nouă ani în fruntea obștii.
„La Petreu, avem școală nouă, cu nouă săli de clasă, din 2007 (și ce școală, adăugăm noi!), iar acum ridicăm un centru cultural cu trei nivele (două nivele și demisol), desfășurat pe 1.200 de metri pătrați”.
 E ceva ce nu a mai văzut Bihorul, vă spunem noi! Duminică va fi inaugurat, deși nu e finalizat, sută la sută, dar un asemenea eveniment merită o asemenea onoare – Zilele satului Petreu.
Primarul ne-a vorbit apoi despre alimentarea cu apă de la Abrămuț. „La Făncica și Cristur, s-a forat un puț nou, la 201,5 metri, cu apă bună de îmbuteliat, fără nitriți, după cum au apreciat cei de la Sanepid. De asemenea, am putea începe asfaltarea drumului în Cristur, contractul e semnat, dar nu o facem până nu introducem apa, lucrare care trebuie să înceapă în două săptămâni. Școlile din Cristur și Făncica sunt în reabilitare (50%), dar așteptăm finanțare de la M.E.C.I. Tot în reabilitare sunt și căminele culturale din cele două localități. Sălile festive sunt gata, dar mai trebuie lucrat la bucătării și grupurile sanitare. Grădinițele funcționează în aceleași clădiri cu școlile, fiind dotate toate patru cu mobilier nou...”
Domnul primar, Barcui Barna, are în plan să construiască la Petreu o grădiniță nouă, singura cu program prelungit din comună. Licitația e făcută, iar lucrările vor fi demarate în toamnă. „Avem probleme cu școala din Abrămuț pentru că actuala clădire este revendicată de greco-catolici. La Petreu a fost retrocedată deja clădirea nr. 2 la romano-catolici. Avem un proiect pentru o sală de sport prin C.N.I. (Campania Națională de Investiții)...”
 Sunt realizări și proiecte cu care iese în față destoinicul primar la Zilele satului Petreu. Ne-a mai vorbit întâiul gospodar de proiectul integrat pentru îmbunătățirea infrastructurii rurale de drumuri (14 km de asfalt), despre un centru social (sau cămin de bătrâni), cu 24 de apartamente, despre dotarea căminelor culturale cu mobilier, costume populare, calculatoare și videoproiectoare... (Ov. DAN)
  P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 3 decembrie 2022