Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică

Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică (8 - 9 august 2009), în satul Petreu (comuna Abrămuț), se vor desfășura Serbările verii 2009 - un buchet de manifestări cultural-artistice și sportive pentru toate vârstele, gusturile și naționalitățile

 Astăzi (vineri, 7 august), primarul comunei, dl Barcui Barna, a ieșit pe teren să vadă stadiul lucrărilor la Centrul Cultural din Petreu, care urmează să fie inaugurat duminică, și dacă mai sunt probleme de rezolvat la locul de desfășurare a manifestărilor culturale. Cât privește programul celor două zile, dl primar îl cunoaște ca nimeni altul.
 Sâmbătă – 8 august
 Iubitorii sportului cu balonul rotund sunt invitați, sâmbătă, la ora 12.00, la un meci de fotbal, pe terenul de sport din spatele Școlii din Petreu.
 Activitățile culturale vor fi deschise de trupa de dans T.A. Team, pe scena serbărilor, de la ora 18.00. Romii din comună vor fi protagoniștii unui program cultural special, care va începe la ora 18.30. De la ora 20.00, pe scenă va urca formația „Amazon Asz”, iar de la 21.00 – M.C Bandy din Odorheiu Secuiesc. Manifestările de sâmbătă se vor încheia cu discotecă în aer liber.
 Duminică – 9 august
 9.30 - 10.30 – Sosirea și primirea invitaților și musafirilor, la sediul Parohiei Romano - Catolice din Petreu
 10.30 – Slujba ecumenică la Biserica Romano – Catolică
 12.15 – Depuneri de coroane la monumentul din curtea bisericii și inaugurarea Centrului Cultural din Petreu (o clădire impunătoare, cu două nivele și demisol)
 15.30 – Lansarea Monografiei satului Petreu (scrisă de Biro Endre – un tipograf din Ungaria), urmată de un moment artistic, ai cărui protagoniști vor fi copii și școlari din Petreu, trupa de dans din Bucsa (Ungaria), precum și trupa de dans NDF Szivarvany
 17.30 – Martin Timea – muzică populară
 18.00 – Formația Top Secret
 18.40 – Florica Ruge – muzică populară
 19.20 – Martin Timea – muzică ușoară
 19.30 – Mohácsi Brigitta – cu un recital extraordinar de muzică ușoară
 20.10 – Trupa de dans Control Dance Group din Săcuieni
 21.00 – Un show total, cu Szandi (din Ungaria)
 22.00 – Foc de artificii
 22.10 – Discotecă în aer liber
 Serbările satului Petreu sunt organizate de Primăria și Consiliul local al comunei Abrămuț, Organizația locală a U.D.M.R. și Asociația Pro Petreu, cu sprijinul unor generoși sponsori; parteneri media: Bihari Naplo, Radio Partium și Monospetri Hirvivo (ziarul Asociației Pro Petreu, care apare lunar, de doi ani).
 „Eu comand... și tot eu și execut!”
Primarul comunei Abrămuț este un om dintr-o bucată. Calculat, chibzuit, molcom și cu vorbă bună, îi place ca lucrul să fie lucru, adică de calitate, fără vorbă multă și la timp. Este un om deschis și cuprinzător, hotărât și cu simțul umorului. Un primar fără viceprimar. „La ce bun un viceprimar, dacă eu comand... și tot eu și execut”!
Cu atâtea calități, nu e de mirare că se află de nouă ani în fruntea obștii.
„La Petreu, avem școală nouă, cu nouă săli de clasă, din 2007 (și ce școală, adăugăm noi!), iar acum ridicăm un centru cultural cu trei nivele (două nivele și demisol), desfășurat pe 1.200 de metri pătrați”.
 E ceva ce nu a mai văzut Bihorul, vă spunem noi! Duminică va fi inaugurat, deși nu e finalizat, sută la sută, dar un asemenea eveniment merită o asemenea onoare – Zilele satului Petreu.
Primarul ne-a vorbit apoi despre alimentarea cu apă de la Abrămuț. „La Făncica și Cristur, s-a forat un puț nou, la 201,5 metri, cu apă bună de îmbuteliat, fără nitriți, după cum au apreciat cei de la Sanepid. De asemenea, am putea începe asfaltarea drumului în Cristur, contractul e semnat, dar nu o facem până nu introducem apa, lucrare care trebuie să înceapă în două săptămâni. Școlile din Cristur și Făncica sunt în reabilitare (50%), dar așteptăm finanțare de la M.E.C.I. Tot în reabilitare sunt și căminele culturale din cele două localități. Sălile festive sunt gata, dar mai trebuie lucrat la bucătării și grupurile sanitare. Grădinițele funcționează în aceleași clădiri cu școlile, fiind dotate toate patru cu mobilier nou...”
Domnul primar, Barcui Barna, are în plan să construiască la Petreu o grădiniță nouă, singura cu program prelungit din comună. Licitația e făcută, iar lucrările vor fi demarate în toamnă. „Avem probleme cu școala din Abrămuț pentru că actuala clădire este revendicată de greco-catolici. La Petreu a fost retrocedată deja clădirea nr. 2 la romano-catolici. Avem un proiect pentru o sală de sport prin C.N.I. (Campania Națională de Investiții)...”
 Sunt realizări și proiecte cu care iese în față destoinicul primar la Zilele satului Petreu. Ne-a mai vorbit întâiul gospodar de proiectul integrat pentru îmbunătățirea infrastructurii rurale de drumuri (14 km de asfalt), despre un centru social (sau cămin de bătrâni), cu 24 de apartamente, despre dotarea căminelor culturale cu mobilier, costume populare, calculatoare și videoproiectoare... (Ov. DAN)
  P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 2 decembrie 2021