Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”

Cultura română sub geniul lui Eminescu

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”

Miercuri, 15 ianuarie 2025, la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" din Oradea a avut loc un eveniment special dedicat Zilei Culturii Naționale, o zi importantă în care românii celebrează cultura, tradițiile și valorile naționale.

             Din 2011, 15 ianuarie a devenit un prilej de a reflecta asupra importanței culturii și a identității noastre naționale. Alegerea acestei date nu este întâmplătoare, deoarece ea marchează ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, simbol al spiritualității românești și una dintre personalitățile-reper ale literaturii universale.
              Așa cum a afirmat Nicolae Iorga, Eminescu este „expresia integrală a sufletului românesc", iar prin poeziile sale a reușit să ofere o nouă înțelegere a miturilor și legendelor noastre, aducând în prim plan o lume plină de sensibilitate și profunzime, reunind cele mai adânci trăiri ale omului și ale naturii, într-o simbioză perfectă între lirismul modern și rădăcinile adânci ale folclorului românesc.
             Evenimentul a fost un omagiu adus geniului literar prin mai multe activități, organizate atât pe clase, cât și la nivel de școală. Elevii din clasa a V-a A, coordonați de doamnele profesoare Turcu Amalia și Codău Teodora, au rememorat emoția versurilor despre natură și trecerea timpului, în cadrul concursului de recitare „Dor de Eminescu" în poeziile „Fiind băiet păduri cutreieram...", „Ce te legeni...", „O, rămâi...", „Revedere", „Crăiasa din povești", „Glossă", fiind premiați cu semne de carte și diplome. Însuflețiți de complexitatea creației eminesciene și de personalitatea multiculturală a poetului, elevii clasei a VII-a B au realizat portofolii cu informații despre preocupările științifice ale marelui scriitor și au exprimat ce înseamnă pentru ei cultura națională, în materiale care pot fi admirate alături de lucrările plastice ale artiștilor noștri din clasele a VIII-a A și a VIII-a C.
              Recitatori și corul claselor a V-a A, a V-a B, a V-a C, a V-a D, a VI-a A, a VI-a C, a VII-a A și a VII-a B, coordonați cu drag de doamnele profesoare Galea Rodica, Crișan Diana, Turcu Amalia, Hera Diana, Drugaș Brigitta și Barbu Andra, au pregătit un spectacol special în cinstea „poetului nepereche" și operei sale nemuritoare, în limbile română, engleză, germană, maghiară și thailandeză. În cadrul acestui program, au apreciat frumusețea naturii și influențele folclorice care dau unicitate operei poetului, dar și reverberațiile istorice care încă răsună în sufletele noastre. 
              Însuflețiți de versurile eminesciene,
„Căci nu mă-ncântă azi cum mă mișcară
Povești și doine, ghicitori, eresuri,
Ce fruntea-mi de copil o-nseninară,
Abia-nțelese, pline de-nțelesuri",
spectatorii - elevi și profesori, deopotrivă - am făcut o călătorie emoționantă în universul poetic al marelui scriitor, simțind împreună magia cuvintelor sale. Poeziile eminesciene au fost aduse la viață și prin acordurile muzicale interpretate cu har și emoție de eleva Buțiu Ilinca (clasa a VII-a B). Transformând versurile poetului în adevărate imnuri ale sufletului românesc, cântecele inspirate din opera și personalitatea sa au creat o atmosferă unică. Astfel, am trăit o experiență autentică, înălțătoare, care ne definește ca națiune, aducând în prim plan esența culturii române. 
Prof. Turcu Amalia

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:23 Ora de vară a Europei de Est