Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Școală fără copii și copii fără școală

La Șișterea și Șușturogi

Școală fără copii și copii fără școală

La școlile din Șișterea și Șușturogi, localități aparținătoare comunei Cetariu, sunt probleme nerezolvate sau soluționate „prost” din punctul de vedere al unor părinți, care nu sunt de acord cu soluția dată de Inspectoratul Școlar al județului Bihor. Ieri (joi, 13 august 2009), aveam să vizităm unitățile de învățământ din comuna Cetariu și să aflăm cu ce probleme se confruntă, chiar din gura directorului coordonator, prof. Molnar Gyozo – „cel care cunoaște cel mai bine cum stau lucrurile, cel care gestionează situația de ani buni (din 2003 – n.n.)”, vorba dlui viceprimar, Toth Iuliu.

 La Cetariu și Șișterea sunt școli și grădinițe renovate, recent, în 2008-2009, pe bani grei (miliarde). Arată bine și corespund din toate punctele de vedere. La Șușturogi, școala se prezintă într-un hal fără de hal, ca o „magherniță” nelocuită de zeci de ani, care nu ar fi bună nici măcar de muzeu...
 Se cunoaște care este politica ministerului de resort: desființarea claselor gimnaziale simultane și comasarea elevilor din două sau mai multe școli învecinate. Așa a gândit și Inspectoratul Școlar când a repartizat Școlii din Cetariu un microbuz (de 16+1 locuri), că elevii maghiari (de gimnaziu) din Șișterea să învețe la școala de centru ca și cei din Tăutelec, chiar dacă ei dispun, la ei în sat, de școală și grădiniță renovate de curând. Unii erau de părere să aducă la Cetariu până și elevii români din Șușturogi, prin înființarea unei secții de română, chiar dacă, problema cu clasele simultane rămânea tot nerezolvată. Părinții copiilor din Șușturogi s-au opus și au reușit să convingă Inspectoratul Școlar că dacă tot se păstrează clasele simultane, atunci copiii lor să învețe în școala din sat, chiar dacă clădirea arată jalnic!
 Așadar, copiii din Șișterea au școală în sat, dar nu au voie să învețe în ea, copiii din Șușturogi nu au școală decât acoperiș deasupra capului, dar au voie să învețe în sat. Sunt două decizii absolut de neînțeles, luate, probabil, la derută, de cineva care nu cunoaște situația din teren, dar vrea să respecte legea... pe jumătate!
 Vineri, am dorit să aflăm și părerea inspectorului general al I.S.J. Bihor, dl prof. Dorel Luca. I-am prezentat situația de fapt, cunoscută de noi, de la fața locului, și din ceea ce ne-a povestit directorul școlii coordonatoare, dl prof. Molnar Gyozo, dar generalul nu a dorit să se pronunțe până nu va ajunge chiar dumnealui la fața locului să vadă ce și cum. Ne-a promis că săptămâna viitoare va merge să cerceteze situația. Sperăm să nu-l încurce situația de drept și de fapt – cea de-a doua sesiune a bacalaureatului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Școală fără copii și copii fără școală.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 17 mai 2021