Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Școală fără copii și copii fără școală

La Șișterea și Șușturogi

Școală fără copii și copii fără școală

La școlile din Șișterea și Șușturogi, localități aparținătoare comunei Cetariu, sunt probleme nerezolvate sau soluționate „prost” din punctul de vedere al unor părinți, care nu sunt de acord cu soluția dată de Inspectoratul Școlar al județului Bihor. Ieri (joi, 13 august 2009), aveam să vizităm unitățile de învățământ din comuna Cetariu și să aflăm cu ce probleme se confruntă, chiar din gura directorului coordonator, prof. Molnar Gyozo – „cel care cunoaște cel mai bine cum stau lucrurile, cel care gestionează situația de ani buni (din 2003 – n.n.)”, vorba dlui viceprimar, Toth Iuliu.

 La Cetariu și Șișterea sunt școli și grădinițe renovate, recent, în 2008-2009, pe bani grei (miliarde). Arată bine și corespund din toate punctele de vedere. La Șușturogi, școala se prezintă într-un hal fără de hal, ca o „magherniță” nelocuită de zeci de ani, care nu ar fi bună nici măcar de muzeu...
 Se cunoaște care este politica ministerului de resort: desființarea claselor gimnaziale simultane și comasarea elevilor din două sau mai multe școli învecinate. Așa a gândit și Inspectoratul Școlar când a repartizat Școlii din Cetariu un microbuz (de 16+1 locuri), că elevii maghiari (de gimnaziu) din Șișterea să învețe la școala de centru ca și cei din Tăutelec, chiar dacă ei dispun, la ei în sat, de școală și grădiniță renovate de curând. Unii erau de părere să aducă la Cetariu până și elevii români din Șușturogi, prin înființarea unei secții de română, chiar dacă, problema cu clasele simultane rămânea tot nerezolvată. Părinții copiilor din Șușturogi s-au opus și au reușit să convingă Inspectoratul Școlar că dacă tot se păstrează clasele simultane, atunci copiii lor să învețe în școala din sat, chiar dacă clădirea arată jalnic!
 Așadar, copiii din Șișterea au școală în sat, dar nu au voie să învețe în ea, copiii din Șușturogi nu au școală decât acoperiș deasupra capului, dar au voie să învețe în sat. Sunt două decizii absolut de neînțeles, luate, probabil, la derută, de cineva care nu cunoaște situația din teren, dar vrea să respecte legea... pe jumătate!
 Vineri, am dorit să aflăm și părerea inspectorului general al I.S.J. Bihor, dl prof. Dorel Luca. I-am prezentat situația de fapt, cunoscută de noi, de la fața locului, și din ceea ce ne-a povestit directorul școlii coordonatoare, dl prof. Molnar Gyozo, dar generalul nu a dorit să se pronunțe până nu va ajunge chiar dumnealui la fața locului să vadă ce și cum. Ne-a promis că săptămâna viitoare va merge să cerceteze situația. Sperăm să nu-l încurce situația de drept și de fapt – cea de-a doua sesiune a bacalaureatului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Școală fără copii și copii fără școală.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019