Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a

Duminică,

Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a

Duminică (16 august 2009), Primăria și Consiliul local Cociuba Mare (primar, dl Ioan Irimie) au organizat cea de-a treia ediție a serbărilor comunei, acordând și primul titlu de cetățean de onoare al comunei, unui fiu al satului Cheșa, dl Vasile Dumbravă – director, șef serviciu și consilier superior la Curtea de Conturi a României.

 Manifestările au început cu un parastas de pomenire a eroilor comunei, oficiat de părintele paroh, Liviu Tirla, și preotul pensionar Petru Marta, la Troița eroilor din fața bisericii. Alături de cei 35 de eroi ai comunei Cociuba Mare, căzuți în primul și cel de-al doilea război mondial, a fost pomenit și Ioan Mladin, eroul revoltelor țărănești din 1949, împotriva comuniștilor...
 Depuneri de coroane la Troița eroilor
 După slujba de pomenire, oficialități locale și județene au depus coroane și jerbe la Troița eroilor (la momentul solemn au fost prezenți: prefectul Gavrilă Ghilea, senator PD-L, Petru Filip, deputat PD-L, Ștefan Seremi, dl Mircea Bradu – directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național al județului Bihor, dl Marius Ștefan – dir. adj. al Oficiului Județean pentru Consultanță Agricolă, dna Gabriela Iova – prim-vicepreședinte al organizației de femei a PD-L, dna Călina Vesa - vicepreședintele organizației de tineret a PD-L, dl Dumitru Frese – consilier județean, dl Marius Pârcioagă – directorul Direcției de Sănătate Publică, dl Ioan Bercea – director la Finanțe Publice Bihor, alți directori ai unor instituții județene: Ioan Sabău, Vasile Tripon, Traian Abrudan, dl Gheorghe Vid – primarul comunei Căpâlna, primarii orașelor Vașcău și Nucet, dl Ștefan Dulău - consilier județean al PD-L, dl Vasile Dumbravă, alți invitați și locuitori ai comunei...).      
 De la troiță, primarul comunei i-a condus pe distinșii invitați la locul de desfășurare a manifestărilor cultural-artistice. Pe stadionul echipei locale de fotbal „Izvorul” Cociuba Mare, tocmai se desfășura partida de fotbal dintre „Izvorul” Cociuba Mare și F.C. Bihor II, în cadrul primei etape a Campionatului județean, divizia D, partidă pierdută „eroic” de gazde, cu scorul 8-1 (toate cele nouă goluri fiind înscrise de oaspeți: Butuc, Teșan și Selegean, câte un gol, iar Pintea – autogol, Lobonț – 3 și Ardelean – 2).
Artiști de artiști, și mai mari și mai mici
Pe scenă, programul cultural a fost deschis de Dan Tiberiu și formația sa - „Dinamic” Cociuba Mare, care a dat tonul distracției. I-au urmat mai tinerii dar îndrăgiții soliști Mircea Bronț și Ciprian Zapota, fii ai satului sau din zonă, precum și nume consacrate: Mariana Deac, Florica Ruja, Maria Haiduc și Florica Duma. Alături de veterani, au avut onoarea să cânte „muguri și mlădițe de tezaur”, soliști ai Ansamblului Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș, dintre care îl amintim pe Raul Leuca, o adevărată vedetă a ansamblului. Tot din rândul acestor muguri și mlădițe de tezaur bihorean le-am ascultat pe Alexandra Paina (din Sântandrei) și Andrada Crăciun (din Oradea), voci plăcute, care promit și despre care vom mai scrie, cu siguranță, Mihaela Popa, membru al ansamblului „Nuntașii Bihorului”, Mihaela având rădăcinile în Cheșa, și mai tânăra speranță a comunei, Daniela Blidar (chiar din Cociuba Mare). Dintre renumitele ansambluri ale Bihorului au fost prezente pe scenă „Nuntașii Bihorului” și „Lioara” – ansamblul Casei  Tineretului, care a străbătut și încântat Europa, din Ungaria și Slovacia, în Cehia, Polonia și Germania... Cei patru feciori ai Bihorului, Remus Bondar, Ciprian Mocan, Aurel Ionoi și Ovidiu Piscoi, frumoși și talentați, au încins atmosfera și au adus dănțăușii în fața scenei, pe ringul de dans.
Învățătorul Ioan Nan și copiii din Socodor (Arad)
De la prima ediție a serbărilor, învățătorul Ioan Nan, care a slujit zece ani în satul Petid, a ținut să fie prezent alături de consăteni la fiecare ediție. Și de această dată (ca și în 2007 și 2008), el a adus pe scenă un ansamblu de copii, dansatori și soliști vocali (Adelina Þapoș, Ioana Mariș, Roxana Unc, Valentina Șimon, Georgiana Moloață, Iasmina Vorindan și Claudia Negrău), frumoși și talentați, elevi ai Școlii cu clasele I-VIII „Iustin Marșeu” din Socodor, județul Arad, pe care i-a învățat să joace ca-n Bihor, polcă și pă picior... După frumosul lor recital, dascălul din Cociuba Mare i-a așezat la masă și i-a omenit cu bogracs făcut de angajații patronilor Marius și Ana Stoica (patronii supermarketului din localitate și ai altor magazine din zonă), care au pregătit bogracs pentru toți artiștii și invitații, mititei și frigărui..., dar nu numai pentru artiști și primarii din Căpâlna, Olcea, Vașcău și Nucet, ci pentru tot norodul pofticios, prieteni, consăteni și apropiați (Ana Trif și Mariana Stoica, de la care moștenește dragostea de meserie, respect pentru lucrul bine făcut). De dimineață și până după miezul nopții, după focul de artificii, cele trei cazane au fost golite în mai multe rânduri și umplute din nou, pentru ca tot omul să fie mulțumit. Dacă s-a întâmplat ca Lili Sandu să nu poată veni la serbări, locul ei a fost luat cu succes de Corina și trupa sa - „Music Management” din București (sponsorizată de dl Vasile Dumbravă – cetățeanul de onoare al comunei Cociuba Mare). Stilată și talentată, Corina și-a prezentat cu brio cartea de vizită, dovedindu-se cu lipici la tineri, dar și la domnul primar, pe care a reușit să-l „vrăjească” și să-l aducă la microfon. Înaintea Corinei a cântat Nicu Vesa, alt gen, altă distracție!
Vasile Dumbravă – primul cetățean de onoare al comunei
În toiul petrecerii, primarul Ioan Irimie și secretarul primăriei (Ionel Mîndru) au urcat pe scenă spre a lansa „bomba” ediției – conferirea primului titlu de cetățean de onoare al comunei, unui fiul al satului Cheșa, dl Vasile Dumbravă – director, șef serviciu și consilier superior la Curtea de Conturi a României...
Domnia sa nu a venit însă singur din Capitală, ci însoțit de prieteni..., mulți și buni, personalități politice și oameni de afaceri, cu care se mândrește..., iar domul primar s-a simțit onorat de asemenea oaspeți.
Alin Nica și al său „Stil”... din Iași
De vreo 10 ani, pe scena muzicală românească, ce nu duce lipsă de artiști tineri și talentați, a apărut Alin Nica din Iași, un interpret etno-dance (care cântă muzică de petrecere) ce colindă țara-n lung și-n lat, de la Iași la Suceava, Botoșani și Bacău, din Vatra Dornei în Timiș, Arad și Bihor (Oradea și Vârciorog), din Seini (Maramureș) la marea ce mare și neagră. În 2007, a reprezentat România la Festivalul Killer Wokhe din Kiel (Germania). Are la activ numeroase apariții la TV Național, Antena 1, Pro TV , Favorit, Etno și Taraf, iar la sfârșit de an și început de 2010, intenționează să scoată un album etno-dance de petrecere, „din respect enorm pentru muzica bună”, vorba lui Alin. Pe scena de la Cociuba Mare, Alin a fost însoțit de Monica și Mary (două soliste-dansatoare). În perioada următoare, Alin și trupa sa („Stil”) vor cânta la Botiz (în 23 august), Periam (în 5 septembrie), Pipirig (în 6 septembrie) și Gârcina (Neamț, în 13 septembrie). Cine dorește să-l contacteze pe Alin Nica pentru evenimente speciale, îl pot găsi la 0742/65.98.37 sau 0788/520.327.
Rar ni s-a întâmplat să auzim un artist că„are atâta dragoste și respect pentru muzică”. Alin e excepția care întărește regula. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (252 de poze), accesați Galeria foto: Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a.   

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 2 decembrie 2021