Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a

Duminică,

Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a

Duminică (16 august 2009), Primăria și Consiliul local Cociuba Mare (primar, dl Ioan Irimie) au organizat cea de-a treia ediție a serbărilor comunei, acordând și primul titlu de cetățean de onoare al comunei, unui fiu al satului Cheșa, dl Vasile Dumbravă – director, șef serviciu și consilier superior la Curtea de Conturi a României.

 Manifestările au început cu un parastas de pomenire a eroilor comunei, oficiat de părintele paroh, Liviu Tirla, și preotul pensionar Petru Marta, la Troița eroilor din fața bisericii. Alături de cei 35 de eroi ai comunei Cociuba Mare, căzuți în primul și cel de-al doilea război mondial, a fost pomenit și Ioan Mladin, eroul revoltelor țărănești din 1949, împotriva comuniștilor...
 Depuneri de coroane la Troița eroilor
 După slujba de pomenire, oficialități locale și județene au depus coroane și jerbe la Troița eroilor (la momentul solemn au fost prezenți: prefectul Gavrilă Ghilea, senator PD-L, Petru Filip, deputat PD-L, Ștefan Seremi, dl Mircea Bradu – directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național al județului Bihor, dl Marius Ștefan – dir. adj. al Oficiului Județean pentru Consultanță Agricolă, dna Gabriela Iova – prim-vicepreședinte al organizației de femei a PD-L, dna Călina Vesa - vicepreședintele organizației de tineret a PD-L, dl Dumitru Frese – consilier județean, dl Marius Pârcioagă – directorul Direcției de Sănătate Publică, dl Ioan Bercea – director la Finanțe Publice Bihor, alți directori ai unor instituții județene: Ioan Sabău, Vasile Tripon, Traian Abrudan, dl Gheorghe Vid – primarul comunei Căpâlna, primarii orașelor Vașcău și Nucet, dl Ștefan Dulău - consilier județean al PD-L, dl Vasile Dumbravă, alți invitați și locuitori ai comunei...).      
 De la troiță, primarul comunei i-a condus pe distinșii invitați la locul de desfășurare a manifestărilor cultural-artistice. Pe stadionul echipei locale de fotbal „Izvorul” Cociuba Mare, tocmai se desfășura partida de fotbal dintre „Izvorul” Cociuba Mare și F.C. Bihor II, în cadrul primei etape a Campionatului județean, divizia D, partidă pierdută „eroic” de gazde, cu scorul 8-1 (toate cele nouă goluri fiind înscrise de oaspeți: Butuc, Teșan și Selegean, câte un gol, iar Pintea – autogol, Lobonț – 3 și Ardelean – 2).
Artiști de artiști, și mai mari și mai mici
Pe scenă, programul cultural a fost deschis de Dan Tiberiu și formația sa - „Dinamic” Cociuba Mare, care a dat tonul distracției. I-au urmat mai tinerii dar îndrăgiții soliști Mircea Bronț și Ciprian Zapota, fii ai satului sau din zonă, precum și nume consacrate: Mariana Deac, Florica Ruja, Maria Haiduc și Florica Duma. Alături de veterani, au avut onoarea să cânte „muguri și mlădițe de tezaur”, soliști ai Ansamblului Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș, dintre care îl amintim pe Raul Leuca, o adevărată vedetă a ansamblului. Tot din rândul acestor muguri și mlădițe de tezaur bihorean le-am ascultat pe Alexandra Paina (din Sântandrei) și Andrada Crăciun (din Oradea), voci plăcute, care promit și despre care vom mai scrie, cu siguranță, Mihaela Popa, membru al ansamblului „Nuntașii Bihorului”, Mihaela având rădăcinile în Cheșa, și mai tânăra speranță a comunei, Daniela Blidar (chiar din Cociuba Mare). Dintre renumitele ansambluri ale Bihorului au fost prezente pe scenă „Nuntașii Bihorului” și „Lioara” – ansamblul Casei  Tineretului, care a străbătut și încântat Europa, din Ungaria și Slovacia, în Cehia, Polonia și Germania... Cei patru feciori ai Bihorului, Remus Bondar, Ciprian Mocan, Aurel Ionoi și Ovidiu Piscoi, frumoși și talentați, au încins atmosfera și au adus dănțăușii în fața scenei, pe ringul de dans.
Învățătorul Ioan Nan și copiii din Socodor (Arad)
De la prima ediție a serbărilor, învățătorul Ioan Nan, care a slujit zece ani în satul Petid, a ținut să fie prezent alături de consăteni la fiecare ediție. Și de această dată (ca și în 2007 și 2008), el a adus pe scenă un ansamblu de copii, dansatori și soliști vocali (Adelina Þapoș, Ioana Mariș, Roxana Unc, Valentina Șimon, Georgiana Moloață, Iasmina Vorindan și Claudia Negrău), frumoși și talentați, elevi ai Școlii cu clasele I-VIII „Iustin Marșeu” din Socodor, județul Arad, pe care i-a învățat să joace ca-n Bihor, polcă și pă picior... După frumosul lor recital, dascălul din Cociuba Mare i-a așezat la masă și i-a omenit cu bogracs făcut de angajații patronilor Marius și Ana Stoica (patronii supermarketului din localitate și ai altor magazine din zonă), care au pregătit bogracs pentru toți artiștii și invitații, mititei și frigărui..., dar nu numai pentru artiști și primarii din Căpâlna, Olcea, Vașcău și Nucet, ci pentru tot norodul pofticios, prieteni, consăteni și apropiați (Ana Trif și Mariana Stoica, de la care moștenește dragostea de meserie, respect pentru lucrul bine făcut). De dimineață și până după miezul nopții, după focul de artificii, cele trei cazane au fost golite în mai multe rânduri și umplute din nou, pentru ca tot omul să fie mulțumit. Dacă s-a întâmplat ca Lili Sandu să nu poată veni la serbări, locul ei a fost luat cu succes de Corina și trupa sa - „Music Management” din București (sponsorizată de dl Vasile Dumbravă – cetățeanul de onoare al comunei Cociuba Mare). Stilată și talentată, Corina și-a prezentat cu brio cartea de vizită, dovedindu-se cu lipici la tineri, dar și la domnul primar, pe care a reușit să-l „vrăjească” și să-l aducă la microfon. Înaintea Corinei a cântat Nicu Vesa, alt gen, altă distracție!
Vasile Dumbravă – primul cetățean de onoare al comunei
În toiul petrecerii, primarul Ioan Irimie și secretarul primăriei (Ionel Mîndru) au urcat pe scenă spre a lansa „bomba” ediției – conferirea primului titlu de cetățean de onoare al comunei, unui fiul al satului Cheșa, dl Vasile Dumbravă – director, șef serviciu și consilier superior la Curtea de Conturi a României...
Domnia sa nu a venit însă singur din Capitală, ci însoțit de prieteni..., mulți și buni, personalități politice și oameni de afaceri, cu care se mândrește..., iar domul primar s-a simțit onorat de asemenea oaspeți.
Alin Nica și al său „Stil”... din Iași
De vreo 10 ani, pe scena muzicală românească, ce nu duce lipsă de artiști tineri și talentați, a apărut Alin Nica din Iași, un interpret etno-dance (care cântă muzică de petrecere) ce colindă țara-n lung și-n lat, de la Iași la Suceava, Botoșani și Bacău, din Vatra Dornei în Timiș, Arad și Bihor (Oradea și Vârciorog), din Seini (Maramureș) la marea ce mare și neagră. În 2007, a reprezentat România la Festivalul Killer Wokhe din Kiel (Germania). Are la activ numeroase apariții la TV Național, Antena 1, Pro TV , Favorit, Etno și Taraf, iar la sfârșit de an și început de 2010, intenționează să scoată un album etno-dance de petrecere, „din respect enorm pentru muzica bună”, vorba lui Alin. Pe scena de la Cociuba Mare, Alin a fost însoțit de Monica și Mary (două soliste-dansatoare). În perioada următoare, Alin și trupa sa („Stil”) vor cânta la Botiz (în 23 august), Periam (în 5 septembrie), Pipirig (în 6 septembrie) și Gârcina (Neamț, în 13 septembrie). Cine dorește să-l contacteze pe Alin Nica pentru evenimente speciale, îl pot găsi la 0742/65.98.37 sau 0788/520.327.
Rar ni s-a întâmplat să auzim un artist că„are atâta dragoste și respect pentru muzică”. Alin e excepția care întărește regula. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (252 de poze), accesați Galeria foto: Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a.   

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 3 decembrie 2022