Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a

Duminică,

Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a

Duminică (16 august 2009), Primăria și Consiliul local Cociuba Mare (primar, dl Ioan Irimie) au organizat cea de-a treia ediție a serbărilor comunei, acordând și primul titlu de cetățean de onoare al comunei, unui fiu al satului Cheșa, dl Vasile Dumbravă – director, șef serviciu și consilier superior la Curtea de Conturi a României.

 Manifestările au început cu un parastas de pomenire a eroilor comunei, oficiat de părintele paroh, Liviu Tirla, și preotul pensionar Petru Marta, la Troița eroilor din fața bisericii. Alături de cei 35 de eroi ai comunei Cociuba Mare, căzuți în primul și cel de-al doilea război mondial, a fost pomenit și Ioan Mladin, eroul revoltelor țărănești din 1949, împotriva comuniștilor...
 Depuneri de coroane la Troița eroilor
 După slujba de pomenire, oficialități locale și județene au depus coroane și jerbe la Troița eroilor (la momentul solemn au fost prezenți: prefectul Gavrilă Ghilea, senator PD-L, Petru Filip, deputat PD-L, Ștefan Seremi, dl Mircea Bradu – directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național al județului Bihor, dl Marius Ștefan – dir. adj. al Oficiului Județean pentru Consultanță Agricolă, dna Gabriela Iova – prim-vicepreședinte al organizației de femei a PD-L, dna Călina Vesa - vicepreședintele organizației de tineret a PD-L, dl Dumitru Frese – consilier județean, dl Marius Pârcioagă – directorul Direcției de Sănătate Publică, dl Ioan Bercea – director la Finanțe Publice Bihor, alți directori ai unor instituții județene: Ioan Sabău, Vasile Tripon, Traian Abrudan, dl Gheorghe Vid – primarul comunei Căpâlna, primarii orașelor Vașcău și Nucet, dl Ștefan Dulău - consilier județean al PD-L, dl Vasile Dumbravă, alți invitați și locuitori ai comunei...).      
 De la troiță, primarul comunei i-a condus pe distinșii invitați la locul de desfășurare a manifestărilor cultural-artistice. Pe stadionul echipei locale de fotbal „Izvorul” Cociuba Mare, tocmai se desfășura partida de fotbal dintre „Izvorul” Cociuba Mare și F.C. Bihor II, în cadrul primei etape a Campionatului județean, divizia D, partidă pierdută „eroic” de gazde, cu scorul 8-1 (toate cele nouă goluri fiind înscrise de oaspeți: Butuc, Teșan și Selegean, câte un gol, iar Pintea – autogol, Lobonț – 3 și Ardelean – 2).
Artiști de artiști, și mai mari și mai mici
Pe scenă, programul cultural a fost deschis de Dan Tiberiu și formația sa - „Dinamic” Cociuba Mare, care a dat tonul distracției. I-au urmat mai tinerii dar îndrăgiții soliști Mircea Bronț și Ciprian Zapota, fii ai satului sau din zonă, precum și nume consacrate: Mariana Deac, Florica Ruja, Maria Haiduc și Florica Duma. Alături de veterani, au avut onoarea să cânte „muguri și mlădițe de tezaur”, soliști ai Ansamblului Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș, dintre care îl amintim pe Raul Leuca, o adevărată vedetă a ansamblului. Tot din rândul acestor muguri și mlădițe de tezaur bihorean le-am ascultat pe Alexandra Paina (din Sântandrei) și Andrada Crăciun (din Oradea), voci plăcute, care promit și despre care vom mai scrie, cu siguranță, Mihaela Popa, membru al ansamblului „Nuntașii Bihorului”, Mihaela având rădăcinile în Cheșa, și mai tânăra speranță a comunei, Daniela Blidar (chiar din Cociuba Mare). Dintre renumitele ansambluri ale Bihorului au fost prezente pe scenă „Nuntașii Bihorului” și „Lioara” – ansamblul Casei  Tineretului, care a străbătut și încântat Europa, din Ungaria și Slovacia, în Cehia, Polonia și Germania... Cei patru feciori ai Bihorului, Remus Bondar, Ciprian Mocan, Aurel Ionoi și Ovidiu Piscoi, frumoși și talentați, au încins atmosfera și au adus dănțăușii în fața scenei, pe ringul de dans.
Învățătorul Ioan Nan și copiii din Socodor (Arad)
De la prima ediție a serbărilor, învățătorul Ioan Nan, care a slujit zece ani în satul Petid, a ținut să fie prezent alături de consăteni la fiecare ediție. Și de această dată (ca și în 2007 și 2008), el a adus pe scenă un ansamblu de copii, dansatori și soliști vocali (Adelina Þapoș, Ioana Mariș, Roxana Unc, Valentina Șimon, Georgiana Moloață, Iasmina Vorindan și Claudia Negrău), frumoși și talentați, elevi ai Școlii cu clasele I-VIII „Iustin Marșeu” din Socodor, județul Arad, pe care i-a învățat să joace ca-n Bihor, polcă și pă picior... După frumosul lor recital, dascălul din Cociuba Mare i-a așezat la masă și i-a omenit cu bogracs făcut de angajații patronilor Marius și Ana Stoica (patronii supermarketului din localitate și ai altor magazine din zonă), care au pregătit bogracs pentru toți artiștii și invitații, mititei și frigărui..., dar nu numai pentru artiști și primarii din Căpâlna, Olcea, Vașcău și Nucet, ci pentru tot norodul pofticios, prieteni, consăteni și apropiați (Ana Trif și Mariana Stoica, de la care moștenește dragostea de meserie, respect pentru lucrul bine făcut). De dimineață și până după miezul nopții, după focul de artificii, cele trei cazane au fost golite în mai multe rânduri și umplute din nou, pentru ca tot omul să fie mulțumit. Dacă s-a întâmplat ca Lili Sandu să nu poată veni la serbări, locul ei a fost luat cu succes de Corina și trupa sa - „Music Management” din București (sponsorizată de dl Vasile Dumbravă – cetățeanul de onoare al comunei Cociuba Mare). Stilată și talentată, Corina și-a prezentat cu brio cartea de vizită, dovedindu-se cu lipici la tineri, dar și la domnul primar, pe care a reușit să-l „vrăjească” și să-l aducă la microfon. Înaintea Corinei a cântat Nicu Vesa, alt gen, altă distracție!
Vasile Dumbravă – primul cetățean de onoare al comunei
În toiul petrecerii, primarul Ioan Irimie și secretarul primăriei (Ionel Mîndru) au urcat pe scenă spre a lansa „bomba” ediției – conferirea primului titlu de cetățean de onoare al comunei, unui fiul al satului Cheșa, dl Vasile Dumbravă – director, șef serviciu și consilier superior la Curtea de Conturi a României...
Domnia sa nu a venit însă singur din Capitală, ci însoțit de prieteni..., mulți și buni, personalități politice și oameni de afaceri, cu care se mândrește..., iar domul primar s-a simțit onorat de asemenea oaspeți.
Alin Nica și al său „Stil”... din Iași
De vreo 10 ani, pe scena muzicală românească, ce nu duce lipsă de artiști tineri și talentați, a apărut Alin Nica din Iași, un interpret etno-dance (care cântă muzică de petrecere) ce colindă țara-n lung și-n lat, de la Iași la Suceava, Botoșani și Bacău, din Vatra Dornei în Timiș, Arad și Bihor (Oradea și Vârciorog), din Seini (Maramureș) la marea ce mare și neagră. În 2007, a reprezentat România la Festivalul Killer Wokhe din Kiel (Germania). Are la activ numeroase apariții la TV Național, Antena 1, Pro TV , Favorit, Etno și Taraf, iar la sfârșit de an și început de 2010, intenționează să scoată un album etno-dance de petrecere, „din respect enorm pentru muzica bună”, vorba lui Alin. Pe scena de la Cociuba Mare, Alin a fost însoțit de Monica și Mary (două soliste-dansatoare). În perioada următoare, Alin și trupa sa („Stil”) vor cânta la Botiz (în 23 august), Periam (în 5 septembrie), Pipirig (în 6 septembrie) și Gârcina (Neamț, în 13 septembrie). Cine dorește să-l contacteze pe Alin Nica pentru evenimente speciale, îl pot găsi la 0742/65.98.37 sau 0788/520.327.
Rar ni s-a întâmplat să auzim un artist că„are atâta dragoste și respect pentru muzică”. Alin e excepția care întărește regula. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (252 de poze), accesați Galeria foto: Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a.   

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 27 februarie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!