Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

În palatul orădean, șoferul e ... „director”

Ca la noi la nimeni!

În palatul orădean, șoferul e ... „director”

Ori ni s-a urcat democrația la cap ori în capitalismul sălbatic, cu toții o ducem foarte bine, mai cu seamă dacă avem ceva funcții și drepturi în plus...

 Ca la noi la nimeni! Dăm vina pe sistem, pe politică, pe oricine, dar pe noi nu ne vedem și nu vrem să schimbăm nimic ... în bine. Că de schimbat s-au schimbat, dar cu susul în jos, o răsturnare de situații și valori. Gata! Nu mai e ca-n vremea comuniștilor. Dar să recunoaștem că și atunci s-au făcut multe lucruri bune. Doar că se sărea calul, se exagera și se slăvea mult prea mult, enervant de mult, iar meritele le aveau doar șefii (ăi mari).
Mergem înainte!
Că înainte era mai bine..., ca să-l citez pe un amic.
Joi (20 august 2009), ne propunem să radiografiem o zi la palatul orădean (Palatul Copiilor și Elevilor). Era după ora 13, când am ajuns la locul cu pricina. În fața instituției celor mici, copii și părinți. E semn bun. Înseamnă că am nimerit bine. Un anunț mare pe ușă ne reține atenția. Citim: „Accesul în instituție se face doar în prezența portarilor sau a personalului de întreținere
În absența acestora accesul este strict interzis
Programul de funcționare a cursurilor se poate cere de la secretariat”
L-am reprodus întocmai, fără semne de punctuație, așa cum l-am descoperit pe ușa de la intrarea în palat.
Nu-l comentăm. Poate îi spuneam una directorului, secretarei sau profesorului de serviciu, dar ... toate ușile erau încuiate și obloanele trase. Tot umblând pe la uși, suntem somați de cineva care se declară drept omul „total” la acea oră. Ne declinăm identitatea și scopul vizitei. Ni se răspunde că toată lumea e plecată și că nu avem ce poza, nici chiar pe înălțimea sa, șoferul. Așa ni s-a prezentat: șoferul... de serviciu la telefon...
Insistăm și începem să depănăm verzi și uscate, doar-doar vom mai găsi pe cineva în palat, în curte, prin săli...
Ni se spune, totuși, că sunt vreo doi-trei copii în atelier, dar că sunt pe punctul de plecare. Coborâm și-i descoperim pe cei mai grozavi pictori ai palatului care urmau să plece la Sibiu, la un concurs național.
Ei, vezi că tot nu am venit degeaba, ne-am zis noi și l-am lăsat pe șofer în plata Domnului, ocupându-ne de pictori... (Ov. D.)

Trimite email

miercuri, 2 decembrie 2020