Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Pictorii noștri de aur au plecat la Sibiu... tot pentru aur!

Florina, Ionuț și Andrei au plecat, joi, la națională

Pictorii noștri de aur au plecat la Sibiu... tot pentru aur!

Unde dai și unde crapă, vorba aceea!
Joi (20 august 2009), trecând pe la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, aveam să-i cunosc pe cei mai grozavi pictori ai palatului, care se pregăteau să plece la Sibiu, la Concursul național de meșteșuguri artistice populare.

 În aceste zile (20-26 august), ei se confruntă cu zeci de pictori de seama lor din întreaga țară, încercând să aducă în Bihor cele mai strălucitoare premii, așa cum au mai făcut-o și în 2008 și 2009, la Sibiu, Târgu Jiu, Baia Mare, Huedin și Jibou...
Stând de vorbă cu fiecare, aveam să aflu, cu bucurie, că elevii profesorilor Gheorghe Costea și Radu Șușman dețin în palmaresul individual numai premii de premii.
Florina Mirela Pantea este elevă în clasa a XI-a C, arhitectură, la Liceul de Artă din Oradea. De patru ani, pictează icoane pe sticlă, din gimnaziu, pe când era elevă la Școala cu clasele I-VIII nr. 11. Atunci a prins gust și drag de pictura pe sticlă, la cercul dnei prof. Emilia Negru. În urmă cu un an, cunoscutul și îndrăgitul profesor Gheorghe Costea (de la palat) a pus ochii (săi de vultur) pe Florina și nu s-a lăsat până nu a adus-o la palat. O descoperise într-o tabără de creație organizată la Izbuc. Arhitectul și talentatul pictor e și o frumusețe de top, gata oricând să cucerească un titlu de Miss, la orice nivel. E de ajuns să o privești și să-i acorzi titlul suprem de frumusețe și strălucire angelică.
Florina avea să ia joi în desagă nu mai puțin de 11 lucrări pentru expoziția pe care fiecare echipaj urma să o organizeze în orașul european. Din 2008, Florina și-a adunat în palmares numai premii de premii: trei premii I (la Sibiu, în 2008, la Olimpiada națională de meșteșuguri artistice populare, la Festivalul național „Mâini de aur”, de la Huedin, în 2009, la Festivalul național „Someș – cântecele tale”, de la Jibou) și un premiu II (la Tabăra națională de etnografie și artă populară, de la Baia Mare).
Raul Ionuț Murg e în clasa a VI-a A la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea. El pictează la palat de vreo doi ani, cu cei doi profesori. A început cu dl prof. Gheorghe Costea, iar acum lucrează într-o altă tehnică (metaloplastie), cu Radu Șușman. Pentru Sibiu, a pregătit trei lucrări. Tot însoțindu-l la palat, chiar mama sa, Elisabeta Murg, a început să picteze, iar la Boianu Mare aveau să expună lucrări atât elevii, cât și părinții.
Ionuț deține în palmares șase premii I (trei obținute în 2008, la concursurile naționale de la Huedin, Târgu Jiu și Sibiu și tot trei, în 2009, la Huedin, Baia Mare și Jibou).
Și Andrei Paul pictează la palat de mai bine de doi ani, sub „bagheta” dlui Gheorghe Costea. El face și pictură populară. În 2009, Andrei (elev în clasa a VI-a D la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea) a obținut două premii I (la Huedin și Jibou) și un premiu II, la Baia Mare.
 La așa copii, așa maestru... sau invers. Dacă artiștii sunt de 10, maestrul nu poate fi mai puțin strălucitor. Din ’90, sub îndrumarea maestrului Gheorghe Costea, la palatul orădean au deprins tainele picturii pe sticlă mii de copii, iar timp de 10 ani, predând la Universitate, profesorul i-a infestat pe mulți studenți cu microbul picturii. Absolventul Facultății de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București se pregătește să scoată o carte pe tema picturii icoanelor pe sticlă, pe lemn și în tehnica metaloplastiei, în care peste 15 pagini vor fi ocupate cu premiile obținute la concursurile și expozițiile județene, interjudețene, naționale și internaționale. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 12 septembrie 2024, 12:35:18 Ora de vară a Europei de Est