Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Să dispară învățământul simultan

Ministrul vrea ca în doi ani

Să dispară învățământul simultan

15.05.2007
„În momentul de față avem un sistem struțo-cămilă. Le spunem copiilor că învățământul obligatoriu este până în clasa a X-a, dar într-a VIII-a le dăm teste naționale. Consider că bacalaureatul este un examen necesar, care trebuie să rămână. Fiecare absolvent de liceu îl dă, dacă vrea, dacă nu, există postlicealele. Nu toți trebuie să fie academicieni. Pentru o Românie normală, vreau ca la școli, indiferent de profil, să intre oameni pregătiți"…

„În doi ani de zile aș vrea să dispară învățământul simultan. Efectele acestuia sunt negative. Implică, printre altele, cheltuieli inutile și educație precară. E mai bine să aducem copiii și profesorii în școli spațioase și bine echipate", a declarat ministrul Cristian Adomniței, astăzi, la întâlnirea cu seria curentă de cursanți ai Colegiului Național de Apărare (CNA).
Ministrul Educației, și el absolvent al promoției 2005 a CNA, i-a invitat la dialog pe cei prezenți. Aceștia au fost interesați să afle care este situația finanțării campusurilor și școlilor de arte și meserii (SAM). Ministrul le-a spus că în ședința Guvernului de mâine va fi adoptată o hotărâre prin care vor fi aprobate toate propunerile de finanțare pentru campusuri și SAM-uri. Investițiile în aceste unități școlare vor determina o concentrare eficientă a personalului didactic și a copiilor. Nu în ultimul rând, construirea și recondiționarea edificiilor în cauză le vor oferi copiilor defavorizați social o șansă egală cu ceilalți în privința educației.
Un subiect important de dezbatere l-a reprezentat învățământul postliceal. Ministrul le-a transmis cursanților că prima reacție după adoptarea ordonanței prin care MECT va subvenționa învățământul postliceal a fost oferta pe care a primit-o de la trei rectori ai celor mai importante universități din țară. Aceștia au declarat că pot pune la dispoziția MECT spațiu și profesori universitari pentru studiile postliceale. O asemenea ofertă va fi însă serios analizată, înainte de a lua orice decizie, a subliniat ministrul. Cristian Adomniței a explicat că era mai mult decât necesar ca Guvernul să încurajeze un asemenea tip de pregătire, care în România era resimțită ca un gol pe piața forței de muncă.
Discuția dintre ministru și participanții la întâlnire a punctat mai multe teme - teza cu subiect unic, necesitatea bacalaureatului, calitatea învățământului universitar, dar și performanța îndoielnică a anumitor profesori, descentralizarea învățământului preuniversitar și evaluarea la care vor fi supuși toți inspectorii școlari.
Ministrul le-a spus celor prezenți că bacalaureatul este un examen mai mult decât necesar, iar cât privește teza cu subiect unic, va fi implementată dacă se dovedește un sistem bun.
„În momentul de față avem un sistem struțo-cămilă. Le spunem copiilor că învățământul obligatoriu este până în clasa a X-a, dar într-a VIII-a le dăm teste naționale. Consider că bacalaureatul este un examen necesar, care trebuie să rămână. Fiecare absolvent de liceu îl dă, dacă vrea, dacă nu, există postlicealele. Nu toți trebuie să fie academicieni. Pentru o Românie normală, vreau ca la școli, indiferent de profil, să intre oameni pregătiți", a concluzionat ministrul Cristian Adomniței. (Biroul de presă)

Trimite email

sâmbătă, 28 martie 2020