Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„La Hotar, cursurile pot începe chiar mâine!”

Un raid pe la școlile și grădinițele din comuna Þețchea

„La Hotar, cursurile pot începe chiar mâine!”

Marți (25 august 2009) după orele amiezii, am pornit spre Þețchea, cu gândul de a vedea cum decurg pregătirile pentru începerea noului an școlar în comună.

 Ajunși la Primăria Þețchea, noul consilier al primarului, Janett Covrig, ține să ne „dezarmeze” din start: „Domnul primar, Florin Bujor Chirilă, e în concediu, iar domnul viceprimar a plecat la Oradea, la o ședință. Să-l sun să vedem cum o rezolvăm”...
 În timp ce Janett, o tânără de 21 de ani, aflată pe scaunul de consilier doar de trei săptămâni, căuta soluții sunâdu-l pe vice și mai apoi pe directorul școlii coordonatoare din Hotar, aflat și dumnealui la muncile câmpului, angajații primăriei veneau la xerox ca la moară, semn că în birouri se lucra intens, chiar dacă onor conducerea lipsea, cetățenii fiind serviți ca la carte, inclusiv cu câte un xerox după actele originale eliberate.
Tot stând degeaba în așteptarea domnului director, Dumitru Simuț, lecturăm „Obiectivele generale și specifice” (în domeniul calității)... să aflăm cum bate ceasul „pe moșia” dlui primar, Florin Bujor Chirilă. „Obiectivele specifice sunt: construirea complexului administrativ-cultural din localitatea Þețchea, până în 2009 (în traducere liberă, aceasta înseamnă construirea unei clădiri care va adăposti la parter un cămin cultural, iar la etaj, birourile primăriei); betonarea străzilor „Gozului” în Hotar, a „Cimitirului” în Þețchea, și a „Americanului” în Telechiu, până în octombrie 2007; asfaltarea drumului DC-180: Þețchea – Subpiatră, pe o distanță de 1,5 km, până în iulie 2008; modernizarea iluminatului public prin montarea unui număr de 60 de lămpi economice în localitatea Telechiu, până în decembrie 2007; alimentarea cu apă a localității Þețchea – proiectare, avizare 2007, execuție 2008.”
Lateral, deasupra xeroxului, scrie, destul de mare pentru a-ți sări în ochi, „Suntem aici în slujba cetățeanului!”
Directorul Simuț ajunge primar, dar demisionează urgent!
Însoțiți de directorul coordonator, Dumitru Simuț, pornim să vizităm școlile și grădinițele comunei. Pe drum, aveam să aflăm cum a ajuns directorul primar (dar nu din dorința de a se lăfăi în fotoliul întâiului gospodar, ci de dragul concurenței, pentru a le oferi cetățenilor o alternativă). Dar, norodul îl alege (mai puțin dascălii care nu doreau să-l piardă) și astfel ajunge în fruntea obștii, însă, după o săptămână, la rugămințile dascălilor și părinților elevilor, își dă demisia din funcția de primar...
Așa se face că prof. Dumitru Simuț este director coordonator de la Revoluție.
La Þețchea, școala gimnazială și grădinița funcționează în aceeași clădire veche, dar alături, se ridică una nouă, aflată în roșu, din 2008, construită din fonduri guvernamentale. Vechea clădire va fi demolată, iar pe spațiul dezafectat și pe cel existent alături, va fi amenajat un teren de sport multifuncțional. La Școala cu clasele I-VIII din Þețchea au învățat anul școlar trecut 111 elevi, iar în grupa mixtă de la grădiniță, 23 de copii. În Þețchea se introduce apa potabilă, iar în apropierea stadionului de fotbal, se construiește o sală modernă de sport cu 150 de locuri în tribune. Noua clădire a primăriei, cu cămin cultural la parter, e în roșu...
Următoarea „escală” am făcut-o la Telechiu. În curtea școlii (cu clasele I-IV) și a grădiniței, am găsit muncitori la lopată și roabă. Unitățile de învățământ au introdusă apa potabilă, iar acum se construiesc grupuri sanitare interioare și se lucrează la introducerea încălzirii centrale (pe bază de combustibil solid). Unitățile sunt renovate din fonduri guvernamentale. „Dacă veneam la grădiniță înainte de masă, o găseam la lucru pe învățătoarea Elisabeta Mateiaș, care, în perioada 3-28 august, are o grupă de 25 de copii, proveniți din familii nevoiașe, la grădinița de vară. La ciclul primar, învață 52 de elevi, la secția română și 10 elevi la secția maghiară, iar la grădinița cu program normal, avem  o grupă mixtă cu 20 de copii. Tot la Telechiu, funcționează, din 2008, o grădiniță cu program prelungit pe lângă Biserica Reformată (păstorită de preot Fazakas Ferencz), cu o grupă mixtă de 21 de copii.”
În Subpiatră, există o grădiniță cu program normal cu 18 copii, renovată în 2008, din fondurile primăriei, cu apă potabilă și grupuri sanitare interioare, cu mobilier nou. De fapt, mobilier nou există peste tot, în toate unitățile de învățământ din comună, după cum a ținut să sublinieze directorul coordonator.
Culmea-culmilor: directorul nu are birou!
Ajungem și la Hotar, la „reședința” domnului director, unde aveam să descoperim un lucru ciudat și neobișnuit: directorul nu are birou, iar secretara și contabila împart același birou, dotat cu calculatoare și cu un xerox performant (în valoare de circa 35 de milioane),  dăruit de un fost elev al școlii, Copil Crăciun (Coandi) din Arad.
Din’90, de când este director coordonator, la toate s-a gândit prof. Dumitru Simuț, și de toate s-a îngrijit, dar nu l-a bătut gândul să-și „făurească” un birou. „Nu țin la funcție și nici la scaun, și nu am considerat nicicând că trebuie să stau separat de colegii mei. Tot timpul sunt între ei. Sunt profesor și sunt mândru de profesia aleasă. Ca director, astăzi ești, mâine, nu ești. Nu am birou și nu țin audiențe...”
Prof. Dumitru Simuț e un dascăl-apostol, foarte popular și îndrăgit, iar „testul” de primar l-a întărit și l-a îndârjit și mai tare într-ale sale. Nu s-a născut director, dar este un manager de succes pe care l-au apreciat și l-au râvnit în timp toate conducerile Inspectoratului Școlar și toate partidele. Este independent și cu capul pe umeri, competent și nu are nevoie să se înroleze într-un partid. Politica sa e școala, profesia și copiii, munca, respectul, demnitatea, disciplina și omenia. Dragostea de copii și de profesie sunt mai puternice decât pasiunea pentru putere. Și-a câștigat stima colegilor, elevilor și sătenilor nu prin funcție, ci prin verticalitate și competență profesională, prin deschidere, sinceritate și modestie. Detestă minciuna și aroganța...
Școala cu clasele I-VIII din Hotar are două clădiri „gemene”, una renovată în 2006 – 2007, din fondurile primăriei, cealaltă, renovată în 2007 – 2008, din fonduri guvernamentale. Una din clădiri e construită în 1882, numai din piatră. Și „e tare ca piatra”, vorba aceea, având grosimea peretelui de 80 de centimetri. Școala are grupuri sanitare interioare și încălzire centrală, două terenuri de sport, cabinet AEL, laborator de fizică-biologie și chimie, cabinete de română, matematică, istorie-geografie și limbi moderne... În săli e ordine și curățenie, încât, directorul e îndreptățit să afirme că „la Hotar, cursurile pot începe chiar mâine!”
Un garaj în construcție, lemne de foc, premii și mențiune
Convorbirea noastră cu domnul director a fost întreruptă în două rânduri. Prima oară, a fost anunțat că a sosit tirul cu bolțari pentru garajul microbuzului școlar, iar a doua oară de domnul viceprimar, Aurel Leho, care s-a arătat în curtea școlii cu ditamai trailerul de lemne pentru centrala termică (circa 15 metri steri). Școala deține un microbuz școlar, cu care sunt transportați elevii ciclului gimnazial din Telechiu la Școala din Þețchea, precum și elevii ciclurilor primar și gimnazial din Subpiatră la Hotar. În timp ce directorul a lipsit câteva momente, ne-am îndreptat privirea și obiectivul aparatului de fotografiat spre diplomele expuse pe coridor. Așa am aflat de cele patru premii județene și o mențiune la etapa națională, obținute de Marius Chirilă (la matematică), Mircea Puie și Radu Popuțe (la cros, la zonală), de echipa feminină de handbal (la Aleșd) și de Gavril Radu Urs (mențiune la națională, la geografie).   
La Hotar, învață 128 de elevi și 17 copii în grupa mixtă de la grădiniță. Pe lângă Biserica Baptistă, funcționează o grădiniță cu 20 de copii, la Centrul Elim. Trebuie să mai spunem că în raidul nostru prin satele comunei, ne-am abătut și pe la troița și Biserica Ortodoxă din Hotar, unde slujește distinsul părinte preot Gheorghe Popa (sfătul Dumitru Ghideu facilitându-ne accesul înăuntru spre a admira o pictură de excepție, parcă fotografiată, nu realizată manual de doi pictori bucureșteni cu mâini aurite, pictură pe care nu am mai descoperit-o în județ, dar nici în Oradea).
  Așadar, nu ne-a scăpat nimic, nici noua clădire a primăriei, nici Căminul Cultural din Hotar, nici săpăturile pentru introducerea apei potabile în Þețchea, dar nici moderna sală de sport de la stadion, realizări pentru care conducerea Primăriei din Þețchea merită toate felicitările! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (161 de poze), accesați Galeria foto: „La Hotar, cursurile pot începe chiar mâine!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 18 mai 2021