Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Florina, Ionuț și Andrei au obținut șase premii I

La Olimpiada de meșteșuguri artistice tradiționale de la Sibiu,

Florina, Ionuț și Andrei au obținut șase premii I

Titrații pictori de icoane ai profesorilor Gheorghe Costea și Radu Șușman, de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, au luat la Sibiu tot ce se putea lua: șase premii întâi.
Florina Mirela Pantea (Miss-a noastră) a obținut trei premii I, unul la olimpiadă și încă două cu icoana „Maica și Pruncul”, la concursul național „Icoana din sufletul copilului”. Raul Ionuț Murg s-a întors de la Sibiu cu două premii I, unul de la olimpiadă, iar celălalt de la concursul național (el remarcându-se prin tehnica metaloplastiei). Și cel de-al treilea component al echipajului, Andrei Paul, a obținut premiul I la etapa națională a Olimpiadei de meșteșuguri artistice tradiționale desfășurată la Sibiu, în perioada 20 - 26 august 2009.

 În acest an (ca de altfel și anul trecut), pictorii noștri de aur ne-au adus numai premii de premii. În aprilie 2009, Florina, Ionuț și Andrei s-au întors de la Huedin, de la Festivalul național de meșteșuguri artistice tradiționale „Mâini de aur”, cu trei premii I (Florina s-a evidențiat la pictat icoane pe lemn, Ionuț – la tehnica metaloplastiei, iar Andrei – la icoane pe sticlă). Tot în luna aceasta (în 8 - 9 august), reprezentanții palatului orădean au participat cu succes la Concursul internațional de folclor și meșteșuguri artistice tradiționale „Someș, cântecele tale”, de la Jibou (județul Sălaj), unde elevii profesorilor Gheorghe Costea și Radu Șușman au repetat figura de la Huedin, la secțiunea de artă tradițională- trei premii întâi.
 Maestrul Gheorghe Costea a ținut să-și felicite pe această cale elevii și să adreseze mulțumiri părinților pentru efortul financiar pe care îl fac în sponsorizarea acestor deplasări (decontate, până la urmă, de instituția pe care o reprezintă – Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea).
 „Doresc să mă refer în câteva cuvinte și la o inițiativă lăudabilă a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradei și Inspectoratului Școlar al județului Bihor, aceea de a organiza, în fiecare vară, o tabără de pictat icoane, găzduită de Mănăstirea Izbuc, atât pentru elevii de gimnaziu, cât și pentru liceeni. În această vară, la prima serie, au participat 25 de elevi gimnaziști (în perioada 29 iunie – 6 iulie), iar la cea de-a doua serie, 28 de liceeni (între 8 și 15 iulie), pictorii putând opta pentru atelierul de pictat icoane pe lemn sau pentru cel de pictat icoane pe sticlă.” (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Florina, Ionuț și Andrei au obținut șase premii I.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023