Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

O sărbătoare specială, cu prieteni mulți...

Sâmbătă, la Cefa,

O sărbătoare specială, cu prieteni mulți...

Potrivit tradiției, conducerea comunei (în frunte cu primarul, Dumitru Bărnău și viceprimarul, Mihai Hotea) a ținut să ofere, sâmbătă (29 august 2009), fiilor comunei Cefa, o sărbătoare pe cinste, cu un concurs de atelaje ce a depășit toate recordurile județene de participare, cu artiști îndrăgiți, dansatori și intepreți din comună și din zonă, cu soliști consacrați, trupe și ansambluri cunoscute, care s-au așezat la sufletul locuitorilor din Cefa, Inand și Ateaș, precum: Alexandru Borz, Lucian Drăgan, trupa „Hara” din Cluj-Napoca, ansamblurile folclorice „Datina”, „Florile Bihorului”, „Dumbrava” din Bălnaca și „Crișana”..

„Prietenul la nevoie se cunoaște!”
Să recunoaștem că avem nevoie de prieteni, nu numai la necaz, ci și atunci când ne merge bine și când avem un motiv de sărbătoare. Iar la Cefa, dl Ioan Sorin Roman a avut prieteni și pe vremea când era primar, darmite acum, ajuns deputat, membru în comisia de învățământ. Dar și noul primar (Dumitru Bărnău), care îi calcă pe urmă cu diplomație și-a adunat prietenii, așa cum a făcut-o și distinsul om de afaceri Nicolae Nistor (un sufletist și patriot de excepție), datorită căruia, concursul de atelaje a depășit toate recordurile județene de participare, cu cei 34 de concurenți, din care circa 24 din Ungaria. Prietenii s-au numărat atât la frontieră, cât și pe stadion, dar și în fața scenei. Nu au fost deloc puține nici înaltele oficialități prezente, senatori și deputați, reprezentanți ai Prefecturii și Consiliului Județean, consilieri județeni și locali, directori și directori adjuncți ai unor instituții județene descentralizate, primari ai unor comune limitrofe (Cornel Popa și Ioan Mang, Ioan Sorin Roman și Sonia Drăghici, Claudiu Pop, Ioan Chivari, Lia Pop, Gheorghe Chiș, Gheorghe Ruje... )
Festivalul a fost deplin și la cea de-a VI-a ediție.
Manifestările s-au deschis, la ora 10.00, odată cu deschiderea punctului de frontieră româno-ungară de la Ateaș – Geszt, prin tăierea panglicilor de către subprefectul Claudiu Pop și dl Farkas Zoltan, vicepreședintele Consiliului Județean Bekes, sub privirile celor doi primari, doamna Fabian Zsuzsanna (primarul din Geszt), respectiv Dumitru Bărnău (primarul comunei Cefa), ale primarului din Sarkadkeresztur (Nagy Mihai), ale altor oficiali, invitați și cetățeni români și maghiari ai celor două comune, prezenți la eveniment. Granița a rămas deschisă toată ziua de sâmbătă (până la ora 24.00). Se speră ca în timp, această graniță să dispară, iar drumul care leagă cele două comune vecine (și prietene) să fie modernizat, cu ajutorul consiliilor județene (poate chiar cu fonduri europene).
Parada cailor și atelajelor
 Potrivit obiceiului, concursul de atelaje s-a deschis cu defilarea atelajelor pe străzile centrului de comună, în primul atelaj, alături de dl Nicoale Nistor, s-a aflat actualul primar al comunei, dl Dumitru Bărnău, iar în cel de-al doilea, senatorul Cornel Popa și deputatul Ioan Sorin Roman. După turul de onoare, pe stadion, a început cea de-a treia ediție a concursului de atelaje, cu proba de  obstacole, la care au participat 34 de concurenți din Arad, Salonta, Diosig, Cefa, Sălard, Oșorhei, Sântandrei, Săcuieni și din Ungaria (24 de concurenți). La finele celor peste cinci ore de concurs (cu cele două probe: proba de obstacole și proba de urmărire), organizatorii (ing. Kertmegi Ștefan, arbitru principal și moderator al concursului, Molnar Ștefan, arbitru de teren și Cismaș Alexandru, președintele juriului) au invitat oficialii să premieze câștigătorii concursului (cu diplome, cupe și trofee, iar caii, cu câte un sac de abrac).
La proba de obstacole, primele șase locuri au fost ocupate, în ordine, de: Barna Janos (din Ungaria), Nagy Jozsef (din Ungaria), Burcă Florin (din Diosig), Szabo Lajos și Nagy Laszlo (ambii din Ungaria) și Paula Nistor (din Cefa). Proba de urmărire a fost adjudecată de cinci concurenți din Ungaria: Barna Janos, Nagy Laszlo, Lavasz Sandor, Marotyi Csaba, Fabian Gabor și Burcă Florin din Diosig (pe locul VI).
Premierea s-a deschis cu o demonstrație de călărie și dresaj și s-a încheiat cu un carusel al atelajelor participante (un fel de „balet pe apă”, cum plastic s-a exprimat moderatorul concursului).
 Artiști de artiști pe scena din fața primăriei
De la stadion, lumea s-a deplasat pe platoul din fața primăriei, unde urmau să evolueze artiști de artiști, și mai mari și mai mici... Tonul l-au dat membrii ansamblului „Datina”, copii și tineri din Cefa și Inand, pe care nu-i mai recunoști, de la an la an, instruiți de maestrul coregraf Florica Negrău. Încet, dar sigur, acești dansatori devin profesioniști, precum „Florile Bihorului”. Două mlădițe de folclor din Tulca (acompaniate de familia Miți) aveau să debuteze sâmbătă, la Cefa: Maria Lezău și Mădălin Dodu. Din Bălnaca (Șuncuiuș), au revenit cei pe care îi admiram și anul trecut pentru dăruire și dragoste întru tradițiile strămoșești, „bătrânii” satului, încălțați în opinci, care ne-au prezentat dansuri bătrânești. Lângă dansatori cu vârsta de la 50 la 67 de ani, au încăput trei soliști tineri, dar vrednici, toți trei dacă totalizează vârsta unui dansator din Bălnaca. E vorba despre Bianca Ianc, Roxana Ilisie și Ovidiu Piscoi. Dansatorii din Sarkadkeresztur și Geszt au evoluat în mai multe reprize, fiind urmați de membrii corului pensionarilor din Sarkadkeresztur. În timp ce pe scenă, dansatorii și soliștii vocali ai ansamblului „Crișana” încântau (avându-i în frunte pe Leontin Ciucur și prof. Sorin Miescu), pe stadion, dl primar și distinșii săi invitați parlamentari premiau câștigătorii concursului de atelaje. La revenirea de pe stadion, aveam să-i vedem la lucru, în fața scenei, pe karatiștii lui Tulkos Romeo (3 Dan), președintele clubului „King Do” din Oradea (Andrei Moț, George Popa și Marian Sabău) care spargeau țigle.
„Rădădăcini” dulci și amare!
După demonstrația de forță, Mihai Dacin, moderatorul programului cultural-artistic, a invitat în fața scenei suita de invitați pentru a onora un moment care la Cefa a prins rădăcini, devenind tradiție, de a felicita și premia locuitorii comunei care au împlinit 50 de ani de căsnicie împreună. La ediția din acest an, au fost premiate șapte asemenea familii (Beltechi Gheorghe și Ana, Zaban Pavel și Maria, Toma Rusalim și Virag, Munteanu Gheorghe și Constanța, Cristea Ioan și Maria, Balog Alexandru și Rozalia, Hibacsko Iosif și Ana). Emoționanta festivitate s-a continuat cu o alta (o premieră județeană și națională), aducerea la „bară” a foștilor primari ai comunei (din 1959 încoace): Balog Alexandru (1959-1965), Botău Gheorghe (1965-1967), Bora Gheorghe (1968, decedat), Pantea Ilie (1968-1974, 1981-1983), Varga Petru (1974-1981, decedat), Mihincău Teodor (1983-1987), Podilă Florian (1987-1989), Hotea Mihai (1990, 2008-2009), Hodoșan Gheorghe (1990-1996, decedat), Jurcan Viorel (1996-2000), Roman Ioan Sorin (2000-2008), lista încheindu-se cu actualul primar, dl Dumitru Bărnău. Bucuria de pe platou s-a mutat apoi pe scenă, unde ansamblul „Florile Bihorului” (întors din Spania cu trofeul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului internațional de folclor) a făcut show (soliști: Andreea Vașadi, Adrian Jurcă, Andrada Crăciun, prof. Marius Marcu, la taragot, și Petre Șinca, la vioară). Dar și cefanii au un solist îndrăgit din rândul patronilor care fabrică renumita pâine de Cefa, Alexandru Borz, „Achim Nica” al lor le-a gâdilat și de această dată coarda sensibilă cu cântece de petrecere. Invitatul serii, Lucian Drăgan (secondat de Ramona Miheț, din Timișoara) a întreținut arderea în două reprize, înainte de trupa „Hara” și după focul de artificii. Cât îi privește pe cei de la „Hara”, aceștia au făcut tot ce au dorit cu publicul, „manipulându-l” după bunul plac. Astfel că a ieșit un spectacol de milioane, urmat de o „ședință” de poze și autografe, prima la autografe și poze fiind „vedeta” locală, Annabella (frumoasă, după cum îi spune și numele).
Pentru minunata întâmplare de sâmbătă, toate felicitările domnului ex-primar și deputat, Ioan Sorin Roman, actualului primar, Dumitru Bărnău, și armatei sale de consilieri și lucrători ai primăriei, precum și distinsului om de afaceri Nicolae Nistor, un sufletist de excepție și un fidel colaborator al conducerii Primăriei din Cefa. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (259 de poze), accesați Galeria foto: O sărbătoare specială, cu prieteni mulți...

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 16 mai 2021