Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

O „mlădiță de tezaur” din Sântandrei

Alexandra Florentina Paina

O „mlădiță de tezaur” din Sântandrei

Alexandra Florentina Paina, o „mlădiță de tezaur” din Sântandrei, a avut parte de o vară fierbinte și rodnică. După câteva aparițiile ocazionale pe scenă, în fața consătenilor, la serbările școlare, Alexandrei i-a surâs șansa în această vară să participe la câteva concursuri și festivaluri, și să cânte la serbările organizate la Pomezeu, Remetea, Cociuba Mare și Holod.

 „Alexandra s-a născut în Oradea (în 19 aprilie 1997), dar a crescut și a copilărit la Sântandrei, în satul bunicilor, unde a prins drag de muzica populară, cântând după picup și jucând la petreceri, alături de cei dragi și apropiați, după cum aveam să aflăm de la mama sa. De la grădiniță, i-a plăcut să cânte și să se îmbrace ca artiștii, iar doamna educatoare și doamna învățătoare au tot solicitat-o la fiecare serbare, dar și la alte evenimente. A debutat în cadrul unui program prezentat pe scena din parcul „Nicolae Bălcescu” din Oradea...”
Văzând înclinația și dragostea Alexandrei pentru muzică, părinții au dat-o din clasa aV-a la Liceul de Artă din Oradea.  
„Trei ani, am făcut dansuri populare în cadrul ansamblului „Lioara” al Casei Tineretului din Oradea, cu care am avut, anual, ieșiri în străinătate, ne povestește Alexandra. Prima dată am cântat pe scena din parcul „Nicolae Bălcescu”, la Târgul meșterilor populari. În primăvară, în 8 martie 2009, am cântat în cadrul spectacolului organizat de Primăria comunei Sântandrei cu ocazia zilei de 8 Martie. În 9 mai 2009, am participat la festivalul de folclor “Comori de aur” desfășurat în localitatea Beclean, unde am obținut mențiune la proba de interpretare, precum și premiul special al juriului pentru costumul popular autentic. Pentru prima dată, am apărut la televizor în emisiunea dlui Radu Potoran – „La izvorul dorului”, unde am fost primită cu mult drag și invitată în diferite locuri unde se filma emisiunea. La postul TV Etno, am ajuns în emisiunea realizată de dl Cristian Toma, iar la TVR3, am fost prezentă în emisiunea „Vine Clujul pe la noi”, realizată de dl Sergiu Vitalian Vaida. În perioada 24 - 28 mai 2009, am participat la festivalul național de muzică populară românească „De Ispas, la Năsăud”. De asemenea, am fost invitată la TVS Oradea, în direct, la emisiunea „Capuccino de dimineață”...
Aceasta este Alexandra, un „boț de tezaur”, căreia folclorul i s-a așezat la inimioară. De-acum respiră cântând, bucuroasă că a venit și vremea ei. Nici nu vă puteți închipui cât a fost de fericită când a cântat la sărbătorile organizate la Pomezeu, Remetea, Cociuba Mare și Holod... (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  O „mlădiță de tezaur” din Sântandrei. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 18 iunie 2021