Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Radiestezia, blamată spre necunoaștere

Daniel-Dumitru Darie

Radiestezia, blamată spre necunoaștere

Descoperirile științelor ultimului secol pun la grea încercare convingerile pe care le are fiecare dintre noi cu privire la proprietățile materiei. Fizica a dovedit că materia aflată la îndemâna simțurilor este energie. Odată cu aceasta, s-a produs o adevărată revoluție în cunoaștere, care a diminuat convingerile și reperele culese din lume prin intermediul simțurilor...

Extras din manual
Materia, sufletul omului și energiile necreate
Totuși, această descoperire extraordinară potrivit căreia și trupul nostru, și toate cele receptate de simțurile noastre sunt alcătuiri energetice nu lămurește și taina subiectului uman. Chiar dacă descoperă prin aceasta că posedă un trup material ce este constituit din energie, omul nu poate găsi în ea răspunsul deplin la taina adâncului său și sfârșitul căutărilor sale.
Mecanica cuantică a dovedit că lucrurile materiale, care par a avea consistență și întindere, sunt alcătuite din mici constituenți, ce nu se arată a fi doar asemenea granulelor minuscule de materie. În anumite situații, acești constituenți se comportă ca și cum ar fi unde. De exemplu, teoria, care s-a dovedit în nenumărate rânduri că este corectă, afirmă că până ce aceștia sunt supuși unei măsurători, ei trebuie să fie considerați mai degrabă ca fiind răspândiți într-o regiune, decât situați într-un anumit loc... Pe de altă parte, celebra teorie a relativității restrânse descoperită de Einstein la începutul secolului XX dezvăluie o relație de echivalență neașteptată între materie și energie, radioactivitatea, dar și procesele pe baza cărora o centrală nucleară produce energie dovedesc astăzi acest fapt: materia este convertibilă în energie, dovedind o constituție surprinzătoare a ei. Este adevărat că, în realitate, convertirea totală a materiei în energie este întâlnită doar la nivelul lumii cuantice. Soarele, de exemplu, în miezul căruia se petrec reacții nucleare violente, nu poate extrage întreaga energie depozitată în materie! Prin reacțiile nucleare din miezul său fierbinte, dintr-o sută de grame de material, abia dacă este valorificat abia 1% în energie. Totuși, relația de echivalență ne arată că în 100 de grame de materie sunt ascunse 3 miliarde de kilovați-oră de electricitate!
Structura atomilor care alcătuiesc lucrurile ce ne înconjoară arată că ceea ce noi considerăm a fi consistent este în realitate mai mult vid decât substanță. Sondând structura materiei până la scări de ordinul 10-9 din 10-9 dintr-un metru, fizicienii au arătat că tot ce s-a întâlnit până acum constă într-o combinație de particule. Însă, materialitatea obiectelor nu rezidă în aceste granule; ele nu conțin substanța cu care s-au deprins simțurile noastre. 99,99% din masa unui atom este conținută în nucleul său, care este de 100.000 de ori mai mic. Aceasta înseamnă că întreaga „materialitate” pe care noi o acordăm obiectelor constituite din atomi stă ascunsă de fapt în ceva mult mai mic. Atomii sunt mai degrabă goi, materia existentă în ei fiind concentrată într-un nucleu care abia ocupă 10-18 din întreg volumul său! Dar și neutronii și protonii ce alcătuiesc nucleul au mult mai multă masă decât quarcii care îi compun: 90% din masa lor vine din energia de mișcare a quarcilor din interiorii. Agitația quarcilor dă mai degrabă masa nucleelor din atomi decât substanța ca atare! Și așa ajungem din nou la ceea ce s-a spus în repetate rânduri: materialitatea, întinderea și consistența lucrurilor din lumea sensibilă este o aparență. Lumea este o alcătuire de energie.
Reprezentările noastre sunt amendate de datele fizicii recente pentru că pe de o parte, faptul că materia nu este decât energie se întrevede, teologic, în începutul creației, căci totul a început când Dumnezeu a zis: „Să fie Lumină!” Cuvântul lui Dumnezeu, prin care El a poruncit și s-au zidit toate, este energetic. Pe de altă parte, Sf. Grigorie Palama observă că, în mod virtual, în această lumină primordială de la începutul creației sunt cuprinse cosmosul, pământul și toate celelalte. Părintele Stăniloae subliniază chiar că, în acest fel, Sfântul Grigore Palama pare a insinua că în lumina sau energia aceea de la început își avea subzistența sau originea întreaga lume creată. Relevant este și faptul că Sf. Grigore de Nyssa subliniază că tot ceea ce este materie în lumea creată s-a născut prin lucrarea energiilor necreate în cele create dintru început. Firea spirituală este cea care dă viață forțelor spirituale și „întâlnirea acestora produce materia”. Acestea arată, într-un fel, că și teologia întrevede, în tot ceea ce este creat, un fel de substrat energetic.
Fizica dă explicații și pentru energiile necreate. S-ar putea spune, deci, că fizica ne invită să depășim reperele simțurilor și logica simplă. Mai mult chiar, din perspectivă teologică, și simțurile, logica și toate instrumentele rațiunii nu trebuie abandonate, ci deschise spre ceea ce nu poate fi înțeles prin ele. Părintele Stăniloae observă că posibilitatea aceasta a spiritualizării simțurilor și rațiunii noastre este dată tocmai în faptul că „toată realitatea văzută e, în fond, o raționalitate dinamică plasticizată”, în raport cu care omul descoperă puterile pe care le are și felul în care le poate folosi în raporturile sale cu lumea. Până la urmă, așa cum observă și părintele Stăniloae, faptul că fizica ne descoperă că materia însăși este o țesătură energetică poate arată, dintr-o perspectivă teologică, faptul că ea este făcută să primească lucrarea energiilor necreate.
Așa cum s-a spus, faptul că lucrurile sensibile și toate cele din lume sunt în ultimă instanță diverse forme de energie forțează rațiunea - care le pătrunde și le cunoaște - dar forțează și simțurile, care le sesizează, la smerenie: căci în lumea fizică se petrec lucruri pe care nu le putem percepe și nici nu le putem înțelege deplin. Nici simțurile, și nici judecățile logice nu sunt reperele ultime privind lumea fizică în care trăim. Există și alte înțelesuri ale celor existente în creație, care depășesc simțurile și logica și la care nu putem ajunge prin acelea.
 Trupul omului este legat de întreg cosmosul. Este adevărat că, prin dovedirea substratului energetic al materiei, fizica face un pas înspre dezvăluirea omului ca ființă spirituală. Materia ca energie ne apropie într-un fel ideea că și trupul nostru are o constituție energetică, ajutându-ne să înțelegem mai bine cum dispozițiile și mișcările sufletului (spiritual) influențează starea trupului.
Mai mult, făcând acest pas dinspre materia lumii sensibile spre energia ascunsă, „dedesubtul“ ei, științele arată, într-un fel, că toate făpturile lumii create au trupuri înrudite între ele, prin constituenții din care sunt făcute. Dar și teologic aceasta se vede în faptul că toate plantele, vietățile și trupul omului au fost făcute din pământul primordial. Însă faptul că toți acești constituenți care alcătuiesc lucrurile sensibile, viețuitoarele și trupul omului au o constituție duală și sunt, în ultimă instanță energie, arată că întreaga lume are capacitatea de a fi pătrunsă de lucrarea sfințitoare a lui Dumnezeu. Astfel s-ar putea spune că trupul material al omului îl arată pe el ca microcosmos, adunând întreaga materie a lumii sensibile.  
Mai mult chiar, inseparabilitatea cuantică sugerează chiar mai mult o legătură tainică între trupul nostru și întregul univers. Mecanica cuantică a mai produs un rezultat surprinzător. Este vorba despre nonseparabilitate sau nonlocalitate. În lumea cuantică s-a dovedit că două particule care au fost legate între ele păstrează un fel de legătură între ele. La nivelul experienței directe, nici o acțiune nu se poate transmite cu viteze mai mari decât cea a luminii. În lumea cuantică, particulele care inițial au fost legate între ele păstrează semnele legăturilor lor și se manifestă ca atare, în orice situație în care se intervine asupra lor! Acțiunea exercitată asupra uneia dintre ele se transmite, într-un fel, și celeilalte, însă instantaneu, indiferent la ce distanță se află aceea.
Faptul nonlocalității, verificat deja experimental, valabil în lumea cuantică, ar putea dezvălui cum, într-un fel, omul este mai mult decât cel în trupul căruia se adună, simbolic, materia lumii terestre. Þinând seama de faptul că la începutul lumii materia și energia cunoscute astăzi au fost una, omul se dezvăluie a fi într-un fel strâns legat de întreg universul, prin aceea că constituenții din care este alcătuit trupul lui păstrează această amprentă a unității lumii și sunt legați tainic de întreaga materie existentă în univers.
P.S.
Manualul se poate comanda prin mail: reiki@hypercomm.ro sau de pe site-ul Editurii 3D, prețul unui exemplar fiind de 15 lei în cazul în care volumul este cumpărat în avans tipăririi sau ulterior tipăririi, la valoarea de 30 de lei (6 lei taxele poștale în cazul plății ramburs, 2lei dacă plata se face în cont). (Patricia C.)

Trimite email

vineri, 18 iunie 2021