Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Într-o lume „subpământeană” cu părinți și copii minunați

Cinci zile la Praid - Harghita,

Într-o lume „subpământeană” cu părinți și copii minunați

Dragi prieteni ai site-ului ovidan.ro, poate v-ați întrebat de ce a „încremenit” site-ul saptămâna trecută. Simplu. Pentru că timp de cinci zile, am părăsit calculatorul și site-ul și am plecat la Praid (în județul Harghita), unde aveam să descopăr o lume „subpământeană” (Salina Praid) cu părinți și copii minunați, alături de Mary, Irina, Sorina și Aurel..., de părintele Ignat Simonca, Anita și Marta, de Titi (din București), cel mai grozav clovn pe care l-am văzut, în stare să vrăjească și să înnebunească nu numai copiii, dar și părinții...

Circa trei-patru mii de părinți și copii își petrec, zilnic, peste patru ore în salină, citind sau butonând laptop-ul, jucând cărți, rummy sau badminton, ping pong, volei sau duelându-se cu săbiile din baloane confecționate de istețul clovn. Iar aparatele de joacă, multe și felurite, nu-și găseau liniștea decât noaptea, fiind cele mai curtate, atât de cei mici, cât și de cei mari. Muzeul era mereu plin, capela ecumenică (ortodoxă, reformată, catolică), la fel...  Ce să mai vorbim de serviciile plătite (internet, cramă, restaurant, cafenea sau parcul de distracții...), o lume minunată, deloc agitată sau stresată, copii de copii, teribili, de la cei de-o șchioapă care se plimbau cu mașinuțele, până la cei năzdrăvani, de doi-cinci anișori... pe rotile sau trotinete... Printre ei, am reperat și un grup vesel care alerga de mama focului după o mașinuță teleghidată și arareori dacă reușea să o prindă. Dar... mușchetarii cădeau și se prăpădeau de râs.
La orizontul 50, la 120 de metri adâncime
Toate acestea se petreceau la 120 de metri adâncime, în galerii imense, cu înălțimi de la 12 la 16 metri și lățimea de circa 20 de metri (potrivit datelor primite de la unul dintre ghizi, Szekely Anita – „icoană-ntr-un altar s-o pui la închinat”, vorba poetului).
 „Diapirul de sare are o formă ușor eliptică în plan orizontal, cu diametre de 1,2 și 1,4 km, iar în secțiune verticală are forma unei uriașe ciuperci.
Începuturile istoriei Salinei Praid datează încă din epoca romană. În documentele scrise sunt amintite patru excavații de suprafață tip amfiteatru precum și cărămizi cu inscripția LVM (Legio V. Macedonica). Excavațiile părăsite de romani au fost reluate de avari, iar mai târziu de bulgari. În perioada popoarelor migratoare (goți, huni, gepizi), nu s-a extras sare”, după cum aflăm din materialul întocmit de Horvath Istvan, și expus, secvențial, în muzeul salinei, însoțit de poze și întârit cu uneltele și sculele specifice minerilor (lampă de carbid, cască de miner, târnacop, burghie cu cap detașabil, lopată de lemn, baros și ciocan din lemn, instrumente topografice – teodolit și nivelă -, sfeșnic reglabil, apărător de genunchi, băncuță cu două picioare pentru sprijin la cioplit, pene și icuri de lemn și metalice, piele de bivol) și produsele de sare prezentate în vitrinele muzeului (sare de baie relaxantă, sare de baie sulfoiodurată, sare bulgări 3-50 kg, sare tablete, sare brichete, sare gemă industrială 0 - 2 mm, 0 – 4 mm).
„Prima atestare scrisă, sigură, asupra dreptului strămoșesc de proprietate asupra sării datează încă din anul 1405, când regele Luxemburgi Zsigmond a interzis ca marii proprietari de pământ să deschidă ocne de sare pe pământurile lor...
În anul 1978, la 40 m adâncime, sub minele vechi, au fost deschise orizonturile noi, a căror exploatare a început în anul 1980. Camerele de aici au lățimea de 20 m, înălțimea de 12 m și lungimea de mai multe sute de metri. Cel mai adânc orizont subteran se află la o adâncime de 320 de metri (socotită de la nivelul suprafeței).
În anul 1991 au început lucrările de deschidere a unui sector minier nou, Telegdy, care se exploatează din 1994. Acest sector poartă numele unuia dintre cei mai perseverenți directori din istoria Salinei Praid, Telegdy Karoly...
Tratamentul medical subteran a început la Praid prin anii ’60, în mina Dozsa Gyorgy. Baza de tratament a fost strămutată în 1980 la orizontul 50, care se află la o adâncime de 120 m de la suprafață.
Transportul bolnavilor și vizitatorilor se face cu autobuze, pe o distanță de 1250 m, prin galeria de coastă, de la intrare până la baza de tratament...”
În apropierea muzeului (inaugurat în 2002), au loc, de trei ori pe zi (la ora 10.00, 11.00 și 12.30) excerciții de înviorare cu un profesor de sport (monitorizat și „imitat”, adesea, de vestitul clovn).
Pentru tratament, cu abonament de minimum cinci zile, prețul este de 8 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, pentru copiii sub 3 ani nu se percepe taxă de intrare. Fără abonament, taxele sunt altele: 20 de lei pe zi și respectiv, 12 lei/zi. Și încă un amănunt... „picant”: când cobori în salină, ai de „pedalat” pe circa 240 de trepte, iar la urcare, pe un alt traseu, ai de urcat peste 160 de trepte.
Indicații și contra...indicații
Dna asistent Kovacs Marta, de la punctul de acordare a primului-ajutor, ne-a furnizat informații prețioase legate de indicațiile și contraindicațiile pentru tratamentul în cadrul Salinei Praid.
Tratamentul este indicat celor suferinzi de asm bronșic (de lavârsta de un an la 70 de ani, dar nu mai mult), 10-12 ședințe de câte două-trei ore pentru copii, 14-16 ședințe de câte patru-cinci ore pentru adulți; pentru bronșită asmatoformă, sinuzită, faringită, laringită, amigdalită, infecțiile căilor respiratorii superioare, în general, pentru silicoză (în cazul minerilor), emfizem pulmonar obstructiv, rinită alergică...
Tratamentul se face pe tot parcursul anului, în toate anotimpurile, nu numai vara, cum s-ar putea crede.
Contarindicațiile sunt pentru cei suferinzi de: tuberculoză pulmonară, micoză pulmonară, cancer bronhopulmonar, boli infectocontagioase, hipertensiune arterială gradul III, bazedof, cardiopatie ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angină pectorală cu criză frecventă, cord pulmonar cronic decompensat, infecția acută a căilor respiratorii superioare...
Vom reveni și cu alte episoade, din Praid, Sovata și Corund. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Într-o lume „subpământeană” cu părinți și copii minunați.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 aprilie 2020