Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Într-o lume „subpământeană” cu părinți și copii minunați

Cinci zile la Praid - Harghita,

Într-o lume „subpământeană” cu părinți și copii minunați

Dragi prieteni ai site-ului ovidan.ro, poate v-ați întrebat de ce a „încremenit” site-ul saptămâna trecută. Simplu. Pentru că timp de cinci zile, am părăsit calculatorul și site-ul și am plecat la Praid (în județul Harghita), unde aveam să descopăr o lume „subpământeană” (Salina Praid) cu părinți și copii minunați, alături de Mary, Irina, Sorina și Aurel..., de părintele Ignat Simonca, Anita și Marta, de Titi (din București), cel mai grozav clovn pe care l-am văzut, în stare să vrăjească și să înnebunească nu numai copiii, dar și părinții...

Circa trei-patru mii de părinți și copii își petrec, zilnic, peste patru ore în salină, citind sau butonând laptop-ul, jucând cărți, rummy sau badminton, ping pong, volei sau duelându-se cu săbiile din baloane confecționate de istețul clovn. Iar aparatele de joacă, multe și felurite, nu-și găseau liniștea decât noaptea, fiind cele mai curtate, atât de cei mici, cât și de cei mari. Muzeul era mereu plin, capela ecumenică (ortodoxă, reformată, catolică), la fel...  Ce să mai vorbim de serviciile plătite (internet, cramă, restaurant, cafenea sau parcul de distracții...), o lume minunată, deloc agitată sau stresată, copii de copii, teribili, de la cei de-o șchioapă care se plimbau cu mașinuțele, până la cei năzdrăvani, de doi-cinci anișori... pe rotile sau trotinete... Printre ei, am reperat și un grup vesel care alerga de mama focului după o mașinuță teleghidată și arareori dacă reușea să o prindă. Dar... mușchetarii cădeau și se prăpădeau de râs.
La orizontul 50, la 120 de metri adâncime
Toate acestea se petreceau la 120 de metri adâncime, în galerii imense, cu înălțimi de la 12 la 16 metri și lățimea de circa 20 de metri (potrivit datelor primite de la unul dintre ghizi, Szekely Anita – „icoană-ntr-un altar s-o pui la închinat”, vorba poetului).
 „Diapirul de sare are o formă ușor eliptică în plan orizontal, cu diametre de 1,2 și 1,4 km, iar în secțiune verticală are forma unei uriașe ciuperci.
Începuturile istoriei Salinei Praid datează încă din epoca romană. În documentele scrise sunt amintite patru excavații de suprafață tip amfiteatru precum și cărămizi cu inscripția LVM (Legio V. Macedonica). Excavațiile părăsite de romani au fost reluate de avari, iar mai târziu de bulgari. În perioada popoarelor migratoare (goți, huni, gepizi), nu s-a extras sare”, după cum aflăm din materialul întocmit de Horvath Istvan, și expus, secvențial, în muzeul salinei, însoțit de poze și întârit cu uneltele și sculele specifice minerilor (lampă de carbid, cască de miner, târnacop, burghie cu cap detașabil, lopată de lemn, baros și ciocan din lemn, instrumente topografice – teodolit și nivelă -, sfeșnic reglabil, apărător de genunchi, băncuță cu două picioare pentru sprijin la cioplit, pene și icuri de lemn și metalice, piele de bivol) și produsele de sare prezentate în vitrinele muzeului (sare de baie relaxantă, sare de baie sulfoiodurată, sare bulgări 3-50 kg, sare tablete, sare brichete, sare gemă industrială 0 - 2 mm, 0 – 4 mm).
„Prima atestare scrisă, sigură, asupra dreptului strămoșesc de proprietate asupra sării datează încă din anul 1405, când regele Luxemburgi Zsigmond a interzis ca marii proprietari de pământ să deschidă ocne de sare pe pământurile lor...
În anul 1978, la 40 m adâncime, sub minele vechi, au fost deschise orizonturile noi, a căror exploatare a început în anul 1980. Camerele de aici au lățimea de 20 m, înălțimea de 12 m și lungimea de mai multe sute de metri. Cel mai adânc orizont subteran se află la o adâncime de 320 de metri (socotită de la nivelul suprafeței).
În anul 1991 au început lucrările de deschidere a unui sector minier nou, Telegdy, care se exploatează din 1994. Acest sector poartă numele unuia dintre cei mai perseverenți directori din istoria Salinei Praid, Telegdy Karoly...
Tratamentul medical subteran a început la Praid prin anii ’60, în mina Dozsa Gyorgy. Baza de tratament a fost strămutată în 1980 la orizontul 50, care se află la o adâncime de 120 m de la suprafață.
Transportul bolnavilor și vizitatorilor se face cu autobuze, pe o distanță de 1250 m, prin galeria de coastă, de la intrare până la baza de tratament...”
În apropierea muzeului (inaugurat în 2002), au loc, de trei ori pe zi (la ora 10.00, 11.00 și 12.30) excerciții de înviorare cu un profesor de sport (monitorizat și „imitat”, adesea, de vestitul clovn).
Pentru tratament, cu abonament de minimum cinci zile, prețul este de 8 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, pentru copiii sub 3 ani nu se percepe taxă de intrare. Fără abonament, taxele sunt altele: 20 de lei pe zi și respectiv, 12 lei/zi. Și încă un amănunt... „picant”: când cobori în salină, ai de „pedalat” pe circa 240 de trepte, iar la urcare, pe un alt traseu, ai de urcat peste 160 de trepte.
Indicații și contra...indicații
Dna asistent Kovacs Marta, de la punctul de acordare a primului-ajutor, ne-a furnizat informații prețioase legate de indicațiile și contraindicațiile pentru tratamentul în cadrul Salinei Praid.
Tratamentul este indicat celor suferinzi de asm bronșic (de lavârsta de un an la 70 de ani, dar nu mai mult), 10-12 ședințe de câte două-trei ore pentru copii, 14-16 ședințe de câte patru-cinci ore pentru adulți; pentru bronșită asmatoformă, sinuzită, faringită, laringită, amigdalită, infecțiile căilor respiratorii superioare, în general, pentru silicoză (în cazul minerilor), emfizem pulmonar obstructiv, rinită alergică...
Tratamentul se face pe tot parcursul anului, în toate anotimpurile, nu numai vara, cum s-ar putea crede.
Contarindicațiile sunt pentru cei suferinzi de: tuberculoză pulmonară, micoză pulmonară, cancer bronhopulmonar, boli infectocontagioase, hipertensiune arterială gradul III, bazedof, cardiopatie ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angină pectorală cu criză frecventă, cord pulmonar cronic decompensat, infecția acută a căilor respiratorii superioare...
Vom reveni și cu alte episoade, din Praid, Sovata și Corund. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Într-o lume „subpământeană” cu părinți și copii minunați.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."