Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Spectacol prezentat de ansamblul folcloric „Poienița” din Poiana Stampei (Suceava)

Joi, 10 septembrie, la Salina Praid

Spectacol prezentat de ansamblul folcloric „Poienița” din Poiana Stampei (Suceava)

Surpriza plăcută a zilei de joi (10 septembrie 2009), la Salina Praid, a constituit-o apariția neașteptată a membrilor ansamblului folcloric „Poienița” din Poiana Stampei (județul Suceava), care au încântat asistența cu un program de cântece și dansuri populare românești din zona lor folclorică.

Ieșirea lor la Praid a fost posibilă grație sprijinului primit din partea primarului comunei, dl Elisei Todașcă, omul de mare suflet care este alături de membrii ansamblului în toate ocaziile, asigurându-le transportul și bani de diurnă, precum și premii de tot felul, menite să-i stimuleze pe micii artiști în activitățile culturale. În replică, elevii instruiți de Petrică Chiforescu, directorul Căminului Cultural din Poiana Stampei, se străduiesc să demonstreze că merită încrederea întâiului gospodar și investiția făcută. Nu de mult timp, membrii ansamblului „Poienița” au obținut premiul II la Festivalul – concurs „Comori de suflet românesc”, desfășurat la Câmpulung Moldovenesc.
„Vreau înfrățirea localității noastre cu Cernăuți (Ucraina) și Ianca (Brăila)”
Dansatorii, soliștii, dar și membrii orchestrei, cu toții sunt tineri, elevi ai Școlii cu clasele I-VIII din localitate, iar unii sunt elevi ai Școlii de Arte din Suceava. Dirijorul, prof. Dănuț Lăcătuș,  e și el tânăr, student al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. La rândul său, tânărul dirijor a câștigat marele premiu la trompetă (clarinet și saxofon), în cadrul Festivalului internațional „În grădina cu flori multe” de la Cernăuți (Ucraina), festival la care premiul I a revenit tot unui membru al orchestrei, Raluca Vasiluț; un motiv în plus pentru directorul Căminului Cultural din Poiana Stampei, instructorul ansamblului, Petrică Chiforescu, de a dori înfrățirea localității Poiana Stampei (Suceava) cu Cernăuți (Ucraina) și Ianca (Brăila).
La Praid, au făcut deplasarea șase perechi de dansatori (din cele 12, cât numără formația de dansuri), precum și nouă soliști: Marinela Pentelescu (locul III), Ionela Pentelescu (locul II), Cristina Bordieanu, Beatrice Bordieanu, Ancuța Lostun, Liviuța Carpea, Diana Mustea, Diana Vasiluț și Cătălin Zancu.
Directorul Căminului Cultural ține să-i mulțumească pe această cale primarului, dl Elisei Todașcă, dar și altor oameni cu suflet mare care sprijină ansamblul folcloric (între care patronii Cristian Bordieanu și Adriana). „Și noi suntem atenți cu dânșii. An de an, la Sărbători, îi căutăm pentru a-i sorcovi și a le adresa cele mai sincere urări”, conchide dl director, Petrică Chiforescu. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol prezentat de ansamblul folcloric „Poienița” din Poiana Stampei (Suceava).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."