Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Avem nevoie de guvernanți... care să-și asume întreaga responsabilitate pentru destinele învățământului românesc...”

Cu mască sau fără, cursurile au început

„Avem nevoie de guvernanți... care să-și asume întreaga responsabilitate pentru destinele învățământului românesc...”

Văzând luni dimineața (14 septembrie 2009) folia pe fațada clădirii economiștilor orădeni, ne-am bucurat, degeaba, crezând că s-a-ntâmplat vreo minune, și municipalitatea a trecut la renovarea clădirii, deși știam că respectiva clădire (a Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea) a fost revendicată (și retrocedată).

Aveam să aflăm, mai târziu, de la directorul colegiului, prof. dr. Ioan Corba, că s-a luat această măsură din cauză că a început să cadă tencuiala ... în capul trecătorilor.
Așadar, nicio minune... în vreme de criză, doar idei năstrușnice...
„O idee năstrușnică, izvorâtă din minți înfierbântate, cerea imperios neparticiparea reprezentanților partidelor politice la festivitățile prilejuite de deschiderea anului școlar. Total greșit. Noi avem nevoie de toți politicienii animați de dorința reconsiderării învățământului românesc, a destinelor sale, a slujitorilor săi. De altfel s-a și încheiat în acest sens un pact național, moment onorabil, dar încălcat aproape sistematic.
Suntem acum la un moment hotărâtor, acela de a pune sau nu învățământul românesc într-un algoritm al vieții sociale, care să-i asigure potența de revigorare a întregii vieți socio-economice, culturale și spirituale.
Săptămâna premergătoare deschiderii noului an școlar ne-a prilejuit dezbaterea și amendarea proiectului Legii învățământului, așteptat de multă vreme. Urmează, mâine (marți - n.n.), adoptarea și asumarea sau contestarea ulterioară a lui. Avem nevoie de guvernanți, de oameni politici, care să-și asume întreaga responsabilitate pentru destinele învățământului românesc, ale elevilor și cadrelor didactice, pentru o efectivă integrare europeană. Avem nevoie de o reformă reală, care nu este nicidecum compatibilă cu un sistem subfinanțat.”
„Subscriem, fără rezerve, la o implicare, eficientă”
 „Noi, cei de la C.E. „Partenie Cosma”, profesori, elevi, părinți, subscriem, fără rezerve, la o implicare, eficientă. Am făcut-o și până acum. Rezultatele înregistrate cu consecvență, an de an, au dovedit-o...” a spus dl director, la festivitatea de deschidere (la care au participat și invitați pe sprânceană: prefectul județului - Gavrilă Ghilea, viceprimarul municipiului - Gheorghe Carp, generalul adjunct al Inspectoratului Școlar - Nicolae Ungur, și ing. Ioan Micula – președintele Camerei de Comerț și Industrie a județului Bihor), alături de conducerea colegiului (director, prof. dr. Ioan Corba, director adjunct, Răzvan Vonea), ec. Florian Pop - președintele Comitetului reprezentativ al părinților, și Daniela Cociuba - președintele Consiliului elevilor. În deschiderea festivității, părintele paroh Vasile Bota a binecuvântat începutul cursurilor noului an oficiind un Te-Deum.
Ca și la încheierea anului școlar, și de această dată, managerul colegiului a trecut în revistă rezultatele deosebite obținute de elevii și dascălii școlii pentru a fi aflate și de cei 308 „boboci” (din cele 11 clase de-a IX-a), care au pășit pentru prima oară pragul acestei renumite unități de învățământ, singurul colegiu economic al județului Bihor. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Avem nevoie de guvernanți... care să-și asume întreaga responsabilitate pentru destinele învățământului românesc...”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 4 august 2020