Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Săptămâna prevenirii criminalității, ediția a IV-a

În perioada 21 – 25 septembrie

Săptămâna prevenirii criminalității, ediția a IV-a

În perioada 21 – 25 septembrie 2009, la nivel național se va derula „Săptămâna prevenirii criminalității”. Aproprierea de comunitate și nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliției Române, de unde și inițiativa de a realiza anual, timp de o săptămână, o acțiune ale cărei priorități sunt informarea și conștientizarea populației cu privire la aspectele de natură infracțională și antivictimală, dar și consolidarea parteneriatului Poliție - Cetățean.

Printre obiectivele manifestării, ajunsă în acest an la cea de-a patra ediție, se regăsesc: creșterea gradului de informare a populației; creșterea gradului de responsabilizare și implicare a polițiștilor, comunității și societății civile în asigurarea unui spațiu de siguranță în societate; reducerea riscului victimal; parteneriatul Poliție – Cetățean.
Activitățile, care se vor desfășura pe parcursul întregii săptămâni, sunt structurate pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă educativ - preventivă. Pentru promovarea și derularea eficientă a manifestărilor, vor fi cooptați și polițiștii de proximitate din județ, iar activitățile menite a marca „Ziua siguranței rutiere” vor fi desfășurate în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Rutiere.
De asemenea, polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităților ce vor avea loc în municipiul Oradea prin diverse activități educativ - preventive.
Printre colaboratorii I.P.J. Bihor implicați în derularea activităților preventive se află Uniunea Femeilor Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Crucea Roșie Bihor, Școala Auto West, Editura Aquilla 93 și instituții de învățământ din județul Bihor.
Programul manifestărilor
Luni,  21  septembrie
Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor
„Sfaturi pentru cei mici și cei mari, din partea polițiștilor bihoreni”
9.00 - 14.00 - Întâlniri ale polițiștilor din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și de Proximitate cu elevi din instituțiile de învățământ din județ, sub denumirea „Sfaturi pentru cei mici și cei mari, din partea polițiștilor bihoreni”. 
Polițiștii de proximitate și cei ai Compartimentului de Prevenire a Criminalității vor fi prezenți în municipiul Oradea, la următoarele instituții de învățământ: la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, Școala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna”, Școala cu clasele I – VIII „Avram Iancu” și Școala cu clasele I – VIII nr. 11.
Activitatea preventivă de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” va fi realizată în colaborare cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea.
Vor fi dezbătute teme referitoare la prevenirea delincvenței juvenile și  victimizarea  minorilor, la activități urmând a fi invitați și partenerii tradiționali ai I.P.J. Bihor în prevenirea criminalității, respectiv reprezentanți ai Oficiului pentru Trafic de Persoane, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Uniunii Femeilor etc.
„Primii pași în siguranță”
11.00 – 12.00 - La Centru de Primire în Regim de Urgență pentru Copiii Străzii din municipiul Oradea (strada Traian Lalescu nr. 3), va avea loc activitatea denumită „Primii pași în siguranță”, în cadrul căreia vor fi dezbătute teme referitoare la prevenirea victimizării minorilor; parteneri: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Centrul Regional Oradea din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Oficiul pentru Trafic de Persoane
„Atenție la pericolele vieții”
13.10 – 14.10 – la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea - activitatea cu caracter preventiv „Atenție la pericolele vieții”, scopul fiind  prevenirea agresivității și victimizării minorilor.
Agresivitatea va fi simbolizată printr-un joc de rol în care vor fi implicați și elevii, desfășurat sub forma unei piese de teatru. Maniera diferită de abordare a subiectului e menită să ajute la aprofundarea procesului de autocunoaștere a tinerilor și să identifice modalități de comportament alternative celui agresiv.
Activitatea este realizată cu ajutorul unui psiholog din cadrul Centrului de Educație Incluzivă nr. 1 din municipiul Oradea; partener, Uniunea Femeilor Bihor.
Marți,  22 septembrie
Prevenirea criminalității în mediul rural
„Sfaturi mari pentru cei mici”                                                                       
12.00 - 14.00la Școala cu clasele I - VIII din localitatea Sântandrei - lansarea proiectului „Sfaturi mari pentru cei mici”, în scopul prevenirii delincvenței juvenile și victimizării copiilor.
Ofițerii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiști din cadrul Postului de Poliție Sântandrei, vor organiza diverse activități cu caracter preventiv în comunitate, întâlniri cu cetățenii: vor avea loc proiecții de filme educativ – preventive menite a conștientiza cetățenii în sensul dezvoltării unui comportament preventiv, vor fi distribuite pliante cu recomandări utile pentru toți participanții la trafic, fie ei conducători auto, pietoni sau bicicliști, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la urmările devastatoare pe care le poate avea o clipă de neatenție în trafic.
De asemenea, în cursul aceleiași zile, polițiștii din cadrul posturilor comunale de poliție vor derula activități preventive în unitățile de învățământ din mediul rural.
Miercuri, 23 septembrie
Ziua Poliției de Proximitate
10.00: „Polițistul de proximitate și prevenirea criminalității”, ziua va debuta cu participarea polițiștilor de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea la emisiunea de dimineață a postului local de radio „Vocea Evangheliei”, în scopul conștientizării cetățenilor asupra necesității respectării unor reguli de comportament în spațiul public și nu numai – participă comisar șef Petru Martin, ofițer coordonator al Poliției de Proximitate din cadrul I.P.J. Bihor și ag. șef Petru Bohuș, polițist de proximitate în cadrul Poliției Municipiului Oradea.
12.00 - 14.00: „Un om prevenit - un om salvat” – campanie de distribuire a unor pliante cu recomandări preventive de către polițiștii de proximitate, cei de la prevenirea criminalității și reprezentanții Centrul Regional Oradea din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în zonele aglomerate ale municipiului: la supermarket-ul Crișul și în zona pietonală a străzii Republicii.
13.00: „Împreună pentru siguranța ta!” - activități de prevenire a victimizării persoanelor vârstnice. Cu această ocazie, polițiștii de proximitate, alături de cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, vor participa la întâlniri cu persoanele de vârsta a treia, în cadrul a trei centre multifuncționale din municipiul Oradea (Centrul Multifuncțional „Nufărul”, Centrul Multifuncțional „Sfântul Apostol Andrei”, Centrul Multifuncțional „Ioșia”).
Joi,  24 septembrie
„Ziua prevenirii violenței în familie”
12.30 - 15.00: „Prin indiferență încurajăm violența”
Acțiunile din cadrul campaniei stradale se vor desfășura pe strada Republicii din municipiul Oradea, în zona pietonală (în gangul din proximitatea magazinului Terranova), unde va fi amenajat și un punct de informare cu materiale preventive cu tematică adecvată.
Scopul campaniei stradale este sensibilizarea opiniei publice cu privire la implicațiile fenomenului violenței în familie și a urmărilor sale; promovarea egalității de șanse, parte inseparabilă a procesului de dezvoltare și evoluție a societății.
Acțiunile vor fi derulate cu sprijinul a peste 25 de voluntari, membri ai Uniunii Femeilor Bihor, elevi voluntari din cadrul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” și Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea.
În cadrul campaniei vor avea loc următoarele activități:
Expoziție de desene cu tematică anti – violență, sub sloganul „Violența … până când?”
Cu această ocazie vor fi expuse peste 30 de desene cu mesaje anti-violență realizate de elevi din instituții de învățământ bihorene, cele mai bune desene urmând a fi premiate.
Proiecții de filme cu caracter educativ - preventiv, cu tematică de prevenire a violenței intrafamiliale.
Realizarea unui „Jurnal de mesaje”, în care vizitatorii își pot lăsa mesajele de încurajare pentru victimele violenței intrafamiliale.
„Violența ne privește pe noi toți” - distribuire de materiale preventive pe zona pietonală a străzii Republicii din Municipiul Oradea;
Decernarea unor diplome de „Cel mai bun voluntar!” pentru voluntarii implicați în această campanie.
Vineri,  25 septembrie
„Ziua Educației Rutiere”
Siguranța rutieră – o prioritate pentru poliția bihoreană!
7.00 - 8.00 – Activitate desfășurată cu patrula școlară de circulație în zona adiacentă Școlii cu clasele I - VIII din localitatea Sânmartin;
8.00 - 9.00 - la Școala cu clasele I – VIII Sânmartin – activități de educație rutieră derulate de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității  și cei de proximitate din Băile Felix;
10.00 - la Școala cu clasele I – VIII nr. 11 din Oradea – activități de educație rutieră derulate de polițiștii de proximitate.
11.00: Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copiii Străzii din municipiul Oradea (situat pe strada Traian Lalescu nr.3) – activitatea cu caracter preventiv „Atenție la pericolele străzii” .
Vor fi dezbătute teme referitoare la prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere și vor fi proiectate filme educativ – preventive cu tematică rutieră; partener: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor.
11.00 - 18.00 - Activități preventive în cadrul evenimentului „Expo Varadinum Oradea 2009”, desfășurat în cadrul ediției din acest an a Toamnei orădene.
Programul activități organizate în spațiul expozițional:
11.00 – 13.00: „Învățăm să circulăm, viața să ne-o protejăm!”, concurs cu tematică rutieră, cu premii, realizat în spațiul expozițional;
13.00- 14.00: „Reguli de prim-ajutor” – prezentarea unor tehnici de prim-ajutor în cazul unor accidente, de către o echipă de voluntari de la Crucea Roșie Bihor;
Simulator de accidente rutiere – vor putea fi testate eficiența și beneficiile purtării centurii de siguranță, în cazul unui impact frontal simulat.
Stand cu materiale educativ – preventive și proiectarea unor spoturi video.
La standul de prezentare a poliției bihorene vor fi expuse două autoturisme, unul din dotarea Poliției de Proximitate și un autoturism de intervenție, folosit în cercetarea la fața locului, aparținând Serviciului Poliției Rutiere. (Ioana INDRIEȘ)

Trimite email

luni, 21 octombrie 2019