Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Lansarea proiectului „Sfaturi mari pentru cei mici” – la Sântandrei

Marți, în Săptămâna Prevenirii Criminalității

Lansarea proiectului „Sfaturi mari pentru cei mici” – la Sântandrei

Polițiștii bihoreni au acționat ieri, marți (22 septembrie 2009), în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității, pentru prevenirea criminalității în mediul rural, la Sântandrei, prin lansarea proiectului „Sfaturi mari pentru cei mici”.
Evenimentul a avut loc în incinta școlii și urmărește prevenirea delincvenței juvenile și victimizării copiilor.

În cadrul proiectului, care va fi derulat în cursul anului școlar 2009 – 2010, ofițerii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu alți parteneri invitați să participe punctual, la proiect, vor organiza întâlniri lunare cu elevii școlii.
Tematica lunară a proiectului include următoarele acțiuni:
Dezbatere desfășurată în școală cu tema: „Polițistul, prietenul meu!”. În cadrul întâlnirii vor fi discutate aspecte legate de rolul poliției în comunitate și principalele drepturi ale copilului, răspunderea penală a minorilor și consecințele nerespectării legii.
„Agresivitatea și formele sale de manifestare” – întâlnire interactivă cu elevii implicați în proiect -  scopul acesteia este de a identifica, împreună cu copiii, modalitățile de manifestare a violenței, dar mai ales metode de evitare și descurajare a agresivității.
Vor fi promovate mesaje precum „Cuvântul care doare”, „Imaginea care șochează”, „Gestul care rănește”, se va aborda modul în care imaginea cinematografică televizată sau scrisă, cuvintele, internetul, pot influența negativ comportamentul uman.
Totodată, va fi lansat un concurs de afișe care promovează non-violența, cu mesaje preventive cu un puternic impact asupra grupurilor țintă și vor fi distribuite calendare anti – agresivitate.
„Cum poți fi în siguranță” – organizatorii își propun să aprofundeze conduita preventivă a tinerilor implicați în proiect, prin promovarea rolului comportamentului preventiv în viața de zi cu zi – vor fi prezentate și dezbătute principalele reguli de comportament ce trebuie adoptate pe stradă, acasă, în mijloacele de transport în comun.
Va fi organizat un concurs cu scenete cu tematică de prevenire a violenței în multitudinea sa de manifestări, urmând a fi punctate originalitatea și expresivitatea concurenților și vor fi prezentate filmele educativ-preventive „Alcoolul nu te face mare” și „Singur acasă”.
 „Traficul de ființe umane face victime și în rândul tinerilor”. Vor fi dezbătute cazuri de trafic de ființe umane, categoriile de persoane cu potențial victimal, recomandări pentru a evita experiența traumatizantă a traficării.
 „Educația rutieră ne poate salva viața!” – prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere constituie una din prioritățile proiectului, urmând a fi desfășurate numeroase activități pe linie de educație rutieră, vor fi transmise recomandări preventive cu tematică adecvată și vor fi proiectate și ulterior dezbătute filme educativ-preventive pe această temă.
Va fi organizat și un concurs de educație rutieră sub genericulEducația rutieră – Educație pentru viață” - etapa pe școală și va fi promovat în continuare conceptul de patrulă școlară, în scopul formării unui echipaj la nivelul școlii.
Tot marți, 22 septembrie, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității, ofițerii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiști din cadrul Postului de Poliție Sântandrei, au distribuit pliante cu recomandări pentru prevenirea  infracțiunilor și au consiliat cetățenii pe diverse probleme preventive.(Ioana INDRIEȘ)

Trimite email

joi, 26 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)