Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un nou sistem de formare a cadrelor didactice

La Școala din Șimian

Un nou sistem de formare a cadrelor didactice

În lumina reformei din învățământul preuniversitar românesc, cadrele didactice participă, periodic, la diferite cursuri de formare...
„Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice prin activități de mentorat” este un nou sistem de formare a cadrelor didactice (din mediul rural).

„Proiectul este finanțat din fondul social european, fiind implementat de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, prin unitatea de management”, după cum aveam să aflăm de la Raluca Șereș, mentor în cadrul proiectului „Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice prin activități de mentorat”.
În semestrul I al acestui an școlar, la activități de mentorat, susținute de Raluca Șereș, vor participa cadre didactice de la Grupul Școlar Agroindustrial „Tamasi Aron” din Borș, precum și de la școlile gimnaziale din Cherechiu, Roșiori, Mihai Bravu și Șimian. Cursurile se vor ține în școlile respective. La Șimian, spre exemplu, cursurile se vor desfășura joi, 24 septembrie 2009 și joi, 1 octombrie, iar în perioada 6 octombrie – 5 noiembrie, zilnic. Prin aceste activități de mentorat, cadrele didactice dobândesc câte 60 de credite transferabile.
Toate acestea aveam să le aflăm, marți, 22 septembrie 2009, de la Raluca Șereș, la Școala cu clasele I-VIII „Kazinczy Ferenc” din Șimian.
Școala din Șimian a fost renovată, iar cea din Șilindru e în reabilitare totală
 „Clădirea principală a Școlii cu clasele I-VIII „Kazinczy Ferenc” din Șimian a fost renovată în 2007, când s-a făcut mansardarea, iar Școala din Șilindru este în renovare, în reabilitare totală. Am schimbat geamurile și acoperișul. Și Grădinița din Șimian este în renovare, după cum aveam să aflăm de la directorul școlii din Șimian, prof. Gazsi Sandor (un tânăr de 28 de ani, aflat la primul său „mandat”, din 2008; directorul adjunct, prof. înv. Nagy Mirela este și mai nouă în funcție, din 2009). La grădiniță, la parter, avem două săli și grupuri sanitare în funcțiune, iar în lucru sunt sala de mese, bucătăria și vestiarul, precum și grupul sanitar pentru cadrele didactice. La etaj, sunt în lucru două săli de curs, dormitor, grup sanitar și vestiar.”
În cele șase școlile și grădinițe din comuna Șimian, învață în acest an școlar 384 de elevi și circa 150 de preșcolari. La Șimian, există corpul principal de clădire, unde învață elevii de gimnaziu, „școala mică”, pentru elevii din ciclul primar, cu două grupe de gradiniță și Grădinița, aflată în renovare, tot cu două grupe. La Voivozi, funcționează o școală cu clasele I-IV, secția română și o grădiniță, cu o grupă mixtă, tot la secția română. În Șimianu Nou, există doar o grupă mixtă de grădiniță, la secția română, iar în Șilindru, școală cu câte două clase I-IV, atât la secția română, cât și la secția maghiară, precum și o grupă mixtă de grădiniță, la secția română.
CDI și PAPI la Școala din Șimian
Am vizitat școala. La mansardă, domnul director ne-a prezentat cabinetul de documentare și informare, iar în sala alăturată, a ținut să ne arate că deține toată dotarea necesară pentru grădinița aflată în renovare. „Suntem pregătiți, la orice oră, pentru inaugurarea Grădiniței din Șimian. Avem aici achiziționate deja toate cele necesare dotării.”
La capitolul concursuri, activități extracurriculare, proiecte..., tânărul manager ne-a vorbit despre „Echipa dediței – inima naturii”... pentru protejarea florii și faunei pădurii din jur (mai cu seamă a dedițeilor, plantă rară, ocrotită de lege), despre concursurile de recitări, întreceri sportive și schimb de experiență cu școala înfrățită din Bagamer, județul Hajdu-Bihar (Ungaria), despre proiectul derulat în parteneriat cu centrul PAPI ( Punct de acces public de informare). „Împreună cu Alexandru Ciorba, managerul RECL (Rețelei electronice a comunității locale), am făcut două cursuri de inițiere în utilizarea calculatorului, unul pentru elevii clasei a IV-a, intitulat „Info-pitici”, iar celălalt curs pentru cadrele didactice. De fapt, la noi în școală, există un punct de acces (PAPI), dotat cu calculatoare performante, la fel ca și la centrul PAPI din comună”, a ținut să precizeze dl director, Gazsi Sandor.
Școala nu are sală de sport, dar are o echipă de fotbal, care se remarcă an de an în cadrul întrecerilor tradiționale, cum ar fi Cupa Văii Ierului. Nu departe de școală, în curtea grădiniței, este în construcție o sală de sport (tip A), cu 150 de locuri în tribună, iar directorul școlii trage speranță că elevii școlii vor fi primii beneficiari ai acestei investiții, chiar din această iarnă, dacă firma constructoare se va ține de cuvânt și va finaliza lucrările în luna noiembrie 2009. Membrii echipei de dansuri populare din comună sunt în majoritate elevi ai școlii, iar la limba maghiară, elevii Școlii din Șimian dețin numeroase premii II, III și mențiuni, la etapa județeană. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un nou sistem de formare a cadrelor didactice.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 11 iulie 2020