Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Dublă sărbătoare în municipiul de pe Barcău

Manifestări de suflet

Dublă sărbătoare în municipiul de pe Barcău

Joi, 17 mai, Marghita s-a aflat în sărbătoare.
Locuitorii municipiului de pe Barcău au prăznuit Ziua Înălțării Domnului. După serviciile religioase, credincioșii de la bisericile din oraș s-au reunit în parcul central. Aici, în organizarea Primăriei și a Consiliului local, a fost sărbătorită Ziua eroilor. Au fost depuse coroane de flori. La ceremonie au luat cuvântul primarul orașului - dl. Pocsalyi Zoltan, viceprimarul localității - dl. Talpoș Dorel și prof. Demeter Gheorghe - președintele Asociației Cultul Eroilor. Un grup de elevi ne-a încântat cu un moment artistic.

După festivitate, reprezentanți ai instituțiilor din oraș  (ai școlilor, cultelor, Casei de cultură, Bibliotecii orășenești) și ai unităților economice importante au participat la o altă manifestare de suflet: prezentarea Monografiei orașului Marghita.
Lucrarea a fost tipărită de Editura "Primus" din Oradea, având ca autori un grup de profesori de la școlile din municipiu. Coordonatorul lucrării este profesorul pensionar Nicolae Gal, din Oradea.
Monografia s-a materializat grație strădaniei profesorilor Moise Ilieș și Aurel Nandra, cei care s-au implicat în mod deosebit în demersurile necesare unei astfel de apariții: obținerea fondurilor necesare tipăririi, culegerea materialului, corectura, macheta lucrării etc. Ceilalți autori sunt prof. Pușcaș Ovidiu, prof. Maghiar Mihai și înv. pens. Birta Patriciu.
Manifestarea ocazionată de lansarea Monografiei a avut loc la Centrul Universitar "Vasile Goldiș" – Marghita, fiind moderată de prof. Moise Ilieș, directorul Grupului Școlar Agricol „Horea”.
Au luat cuvântul primarul orașului, prof. Nandra Aurel și conf.dr. Sorin Șipos - profesor la Facultatea de Istorie a Universității din Oradea, care, în prezentarea lucrării, a remarcat demersul autorilor în realizarea unei lucrări științifice, dar și importanța acesteia pentru locuitorii Marghitei, și nu numai.
Evenimentul s-a încheiat cu o recepție la sala de protocol a Centrului Academic "Vasile Goldiș” Marghita.
(Csaba V.)

Trimite email

vineri, 13 decembrie 2019