Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Þine-ți viața în propriile mâini!”

Vineri, debut de campanie preventivă în județul Bihor

„Þine-ți viața în propriile mâini!”

Polițiștii rutieri bihoreni sunt implicați activ în Campania națională preventivă „Þine-ți viața în propriile mâini!”
Potrivit mai multor studii efectuate în Statele Unite ale Americii și Canada, neatenția șoferilor este responsabilă de producerea a 8% până la 13% din accidentele rutiere. Dintre acestea, un procent de circa 5% sunt provocate de distragerea atenției ca urmare a utilizării telefonului mobil fără folosirea dispozitivelor de tip „mâini libere” sau a tastării de mesaje scrise în timpul conducerii autovehiculelor.

 Asemenea comportamente se regăsesc și în conduita rutieră a șoferilor români, pe parcursul anului 2008, la nivel național fiind sancționați contravențional 49.093 de conducători auto, iar în primele opt luni ale anului curent, polițiștii au aplicat 36.862 de sancțiuni contravenționale pentru același motiv.
 De asemenea, în cursul anului 2008, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor au aplicat 1.150 de sancțiuni contravenționale în valoare de 138.000 de lei pentru utilizarea telefonului mobil fără folosirea dispozitivului „mâini libere”, iar în cursul anului 2009, până în prezent, pentru aceeași abatere, în județul Bihor au fost aplicate 1.448 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 173.760 de lei.
 Începând de vineri, 25 septembrie 2009 și până la finele anului în curs, Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în parteneriat cu Asociația Națională a Instructorilor Auto din România, Radio România Actualități și două firme de telefonie mobilă, va desfășura campania „Þine-ți viața în propriile mâini”, menită să atragă atenția șoferilor români cu privire la utilizarea sistemului „mâini libere” în timpul conducerii unui autovehicul.
 Campania de informare și sensibilizare a opiniei publice urmărește promovarea unui comportament civilizat, care să nu prejudicieze siguranța și integritatea participanților la trafic, cunoscut fiind faptul că anual, câteva mii de persoane cad victime ale accidentelor rutiere.
 Campania se va desfășura simultan în 12 orașe ale țării, respectiv în Capitală și municipiile de reședință ale județelor Bihor, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Prahova, Sibiu și Timiș.
 Vineri, 25 septembrie, campania a debutat și în Bihor
 În cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii Serviciului Poliției Rutiere din cadrul I.P.J. Bihor pe linia prevenirii accidentelor de circulație, la primele ore ale dimineții, în municipiul Oradea au fost distribuite în trafic pliante cu recomandări preventive, editate în cadrul parteneriatului amintit, precum și afișe ale campaniei.
 De asemenea, în cadrul acțiunilor preventive desfășurate sub egida „Ziua educației rutiere” în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității, la standul expozițional al poliției bihorene din cadrul Expo Varadinum 2009, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au distribuit pliantele campaniei „Þine-ți viața în propriile mâini”, cetățenilor prezenți la manifestare.
 Acțiunile vor fi continuate de polițiștii bihoreni până la sfârșitul anului în curs, pentru modelarea unui comportament preventiv în rândul conducătorilor auto, care să prevină victimizarea acestora și a celorlalți participanți la trafic prin accidente de circulație.
 „Mâini libere” pentru mâini sigure pe volan!
Folosiți sistemul „mâini libere” când conduceți un autovehicul;
folosiți telefonul doar după ce ați oprit într-un loc sigur, dacă nu aveți dispozitivul tip „mâini libere”;
limitați dialogul la discuții esențiale;
toți suntem responsabili pentru siguranța rutieră: nu rețineți mult la telefon conducătorul auto! Îi puteți pune viața în pericol distrăgându-i atenția! (Alina DINU)

Trimite email

miercuri, 16 octombrie 2019