Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Președintele României, Traian Băsescu, a fost primit cu pâine, sare și pălincă, și cu multă bucurie!

Ieri, la Marghita,

Președintele României, Traian Băsescu, a fost primit cu pâine, sare și pălincă, și cu multă bucurie!

Primarul municipiului Marghita, dl Dorel Talpoș, avea mari emoții, duminică (27 septembrie 2009), în cea de-a doua zi de sărbătoare a municipiului. O dată pentru că, de felul său, e mai emotiv. L-am citit astfel pe 10 iulie, la întâlnirea cu dl ministru, Vasile Blaga, dar, acum avea și mai mari emoții, neputând intui cum îl va primi Marghita pe dl Traian Băsescu, președintele României.

După ora 12.00, în timp ce pe scenă reprezentanți ai tuturor cultelor religioase din municipiu oficiau un Te-Deum de mulțumire, tot mai mulți elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga” din localitate, îmbrăcați în frumoasele lor uniforme de școală, dar și copilași de grădiniță, îmbrăcați în costume populare românești și maghiare, au ocupat primele rânduri pe platoul din fața primăriei. Platou, care, curând (după ora 13.00), după sosirea președintelui, s-a umplut ochi. Coborând din mașina care l-a adus până în fața primăriei, președintele s-a îndreptat spre cei mici. I-au tăiat calea primarul municipiului, Dorel Talpoș, consilierul primarului și deputatul Ștefan Seremi. După salutul (cu flori) al celor mici, doi tineri, îmbrăcați în straie populare, i-au întins președintelui tava cu pâine și sare, dar și cu pălincă de Bihor, gata turnată în pahare. Președintele nu a ezitat să se servească și să închine cu gazdele. După intarea în primărie, pe treptele care duc la etaj, membrii grupului folk al Casei de Cultură din Marghita, îndrumați de prof. Veronica Demeter (directorul instituției), l-au primit pe înaltul oaspete cu imnul Marghitei (compus, cu mulți ani în urmă, de Mioara Varodi, pe atunci o elevă de 12 ani, actualmente avocat în Oradea).
În sala de consiliu, președintele a dat mâna cu toți cei prezenți, nu neapărat consilieri locali sau județeni. Când dl primarul a început să vorbească, reprezentanții presei au fost nevoiți să părăsească sala, potrivit indicațiilor primite de la reprezentanții serviciului de pază și ordine. Am mai avut voie să-l pozăm pe dl președinte în momentul semnării în Cartea de onoare și la ieșirea din primărie. De la primărie până la scenă, s-a înaintat greoi, datorită mulțimii care l-a așteptat pe președinte, dorind să-i întindă mâna și să-l îmbrățișeze, iar unii copii i-au pregătit chiar un carnețel pentru autograf. Pe scenă, Aurel Tămaș, aflat în recital, l-a primit cu încântare. De la microfon, dl primar, Dorel Talpoș, l-a salutat din nou pe domnul președinte și l-a invitat să se adreseze cetățenilor prezenți la manifestare. În puținele sale cuvinte, președintele țării s-a arătat cunoscător al istoriei localității și al locuitorilor săi, flatându-i și asigurându-i de toată dragostea... De la microfon, Aurel Tămaș a urat: „Trăiască președintele!” „Mi-e prieten, de aceea a spus: Trăiască președintele”, s-a grăbit să ne asigure, tot la microfon, dl Traian Băsescu.
În timp ce oaspetele a făcut „baie” de mulțime prin fața scenei, Aurel Tămaș a continuat să cânte. La un moment dat, președintele, din mijlocul mulțimii, i-a comandat cântărețului (o dedicație) „Treceți, batalioane române, Carpații!”
După recitalul lui Aurel Tămaș, scena a fost luată în primire de micii artiști, elevi din Marghita, dar nu numai (formația de dansuri populare a clasei a IV-a A, elevii dnei înv. Curtean Florica, aflați pe scenă la primirea președintelui). Preț de mai bine de o jumătate de oră, spre marea noastră mirare, microfoanele au fost „monopolizate” apoi de membrii grupului vocal folcloric „Mărginenii” din Săliștea Sibiului și soliștii vocali: Andreea Vulcu, Irina Nemeș și Alexandra Nuțescu (instruiți de Eugen Radu), după care, scena a fost ocupată de formația de dansuri populare „Ardealul”, tot din Săliște (instruită de Ioan Oțoiu). Membrii celor două ansambluri ale Casei de Cultură „Onisifor Ghibu” din Săliște sunt elevi ai Grupului Școlar Economic „Ioan Lupaș” din Săliște, după cum aveam să aflăm chiar de la primarul orașului Săliște, dl Teodor-Dumitru Banciu, aflat în fața scenei, alături de bunul său prieten din Marghita, Constantin Pop (patronul Fabricii de încălțăminte „Sebi Com”), „cel care ne-a propus nouă, primarilor din Săliște și Marghita, un parteneriat. Așa se face că în vară, pe 1 și 2 august, dl primar Dorel Talpoș, a participat la Zilele orașului Săliște, însoțit de formația de dansuri populare a Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita, iar eu am venit, astăzi, aici, la Marghita, la Zilele orașului, însoțit de membrii celor două ansambluri, ne-a declarat primarul din Săliște. Să știți că „Mărginenii” și „Ardealul” sunt de-acum formații cunoscute în țară. Au apărut pe „Etno” și „Favorit”, pe „Antena 1” (la postul local) și pe TV Sibiu.”
 Mai bine de trei ore și jumătate de „Varietăți bihorene”
Duminică, programul artistic s-a deschis la ora 10.00, la Casa de Cultură, care a găzduit, mai bine de trei ore și jumătate, festivalul - concurs „Varietăți bihorene”. Protagoniștii din acest an ai îndrăgitei competiții culturale tradiționale, de promovare a moștenirii culturale a Bihorului și de afirmare a tinerelor talente artistice au fost trupe, formații, duete și soliști vocali și instrumentiști din Marghita, Popești, Budoi, Săcuieni și Valea lui Mihai, prezentați în fața juriului de la microfon de Ramona Rugan și Denisa Niță.
Când am ajuns noi în sală, festivalul era în toi. Preț de mai bine de o jumătate de oră, i-am urmărit evoluând pe: mezina Ioana Ardelean (din Popești) și duetul vocal: Larisa Contraș – Andreea Pușcaș, soliste ale ansamblului „Barcăul” din Marghita, pe Andrei Romocea, la vioară (acompaniat la orgă de David Giarcă), un violonist de mare clasă, la vârsta sa de licean. Juriul avea să-l noteze cu 10 pe linie. Tot media 10 au obținut și membrii formației de dansuri populare slovace din Budoi, dar și membrii formației de dansuri populare a Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita (instructor, Vasile Ghinte). Din păcate, a trebuit să ne retragem, în timp ce pe scenă dansau membrii ansamblului de dansuri populare maghiare al Școlii cu clasele I-VIII din localitate, instruiți de Deak Erika, Fugedy Aniko, Iuhos Marta și Sarvadi Greta.
Pe unele dintre formațiile participante la festivalul – concurs aveam să le revedem evoluând și pe scena din centrul orașului, precum: dansatorii de la „Horea” și școala gimnazială (instruiți de Vasile Ghinte, Sanda Blaga și Marcel Cearnău), formația de dansuri populare maghiare și solistele vocale Larisa Contraș și Andreea Pușcaș, dar și alți soliști și formații: Emilia Borza Șugar, grupul vocal al Asociației culturale „Horvath Janos”, Edina Bodor, formația „Gyongyvetok”, Martin Timea, formația „Ezustperje” din Șimian (coregraf, Suto Szabolcs)...
Premii din partea clubului Kiwanis
Pe plan local, clubul Kiwanis Marghita este cunoscut și îndrăgit pentru acțiunile celor 32 de membri ai săi, „acțiuni menite să sprijine copiii, și, în general, orice om aflat în suferință”, după cum ne-a declarat dna Elena Roman, președintele clubului. La această sărbătoare, Kiwanis a premiat olimpicii de la Colegiul Național „Octavian Goga”. În 2008, au fost premiați olimpicii școlii gimnaziale, iar anul viitor, vor fi premiați cei de la Grupul Școlar Agricol „Horea”. Tot la această sărbătoare, membrii clubului au organizat o tombolă cu premii și o acțiune de donare de bani și de sânge pentru Sabina (fetiță de 9 ani, suferindă de leucemie galopantă). Cinci persoane au donat sânge pentru Sabina, iar în cele două zile de sărbătoare, s-au adunat, tot pentru Sabina, 87.300.000 (lei vechi).
Sabina, să știi că toți oamenii din Marghita te iubesc și sunt alături de tine. Și doamna Maria Băsescu a donat pentru tine, dar și un copil, ca și tine, a venit să-ți dăruiască din puținul său. L-am pozat. Îl cheamă Florin Varodi.
Așadar, clubul Kiwanis din Marghita își permite să fie generos și în vreme de criză, pentru că membrii săi sunt oameni cu suflet mare care doresc să împartă multă lumină și căldură sufletească...
„Roses 84” și campionii de la Clevers
De vreo trei luni, liceenii de la Colegiul Național „Octavian Goga” se bucură de o trupă rock cum nu a mai văzut Marghita de zeci de ani. A trebuit să vină ziua de 27 septembrie 2009, ca Mădălina Moisa și colegii săi să iasă pe marea scenă, cu brio, cu aplauze și ovații din partea unor tineri care simt ca și ei, care cred în artă, în bine și frumos. „Roses 84” este trupa rock a momentului și a liceenilor de la „Goga”, dar bucuria cred că este generală, iar câștigul e al tuturor tinerilor din Marghita. Felicitări, Mădălina, și alor tăi!
Noemi e pe buzele tuturor copiilor!
Chender Noemi e cel mai îndrăgit și mai curtat instructor de dans din Marghita și din împrejurimi. Numele (și renumele) său a ajuns până în Sântion, Valea lui Mihai și Suplacu de Barcău, iar mai nou cucerește și Oradea. Duminică seara, trupa Clevers (campioană națională 2009, la dans hip hop) a aliniat pe scena serbărilor de la Marghita nu mai puțin de 80 de dansatori, copii de toate categoriile de vârstă, care au făcut show de show!
De duminică, Noemi a intrat și pe piața orădeană. Multă baftă, Noemi, felicitări, campionilor!
„Cargo” și focul de artificii
Formația „Cargo” rămâne ceea ce a fost și în alte vremuri  - o trupă îndrăgită, cu lipici la tineri, care respectă și se respectă, cu profesioniști, unu și unu...
Cum putea să se încheie două zile de sărbătoare la Marghita dacă nu cu un recital extraordinar al timișorenilor și cu foc de artificii, care au aprins cerul și au înfierbântat sufletele! (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (280 de poze), accesați Galeria foto: Președintele României, Traian Băsescu, a fost primit cu pâine, sare și pălincă, și cu multă bucurie!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 1 decembrie 2022