Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Preocupare pentru cunoașterea și promovarea meșteșugurilor locale

La PAPI Marghita

Preocupare pentru cunoașterea și promovarea meșteșugurilor locale

În municipiul Marghita, centrul PAPI este chiar la primărie, iar celelalte puncte de acces public la informație ale Rețelei electronice a comunității locale (RECL) sunt la Școala cu clasele I-VIII din Marghita și la școlile gimnaziale din Cheț și Ghenetea, precum și la Biblioteca „Ioan Munteanu” din municipiul Marghita.

Din câte aveam să aflăm, joi (1 octombrie 2009), la PAPI Marghita, managerul RECL (Ioana Burlibașa) e foarte activ, fiind preocupat să promoveze meșteșugurile locale în rândul elevilor din municipiu. Aruncând o privire asupra panoului expus chiar în incinta centrului, am aflat cum s-au petrecut lucrurile, iar produsele proiectului fiind depozitate chiar acolo, nu a fost o problemă să le și admirăm.
„Când am demarat acest proiect, în parteneriat cu catedra de geografie și istorie (prof. Cristian Ghiurcuța și Cosmin Patca) și învățătoarea Laura Pușcaș, de la clasa de step by step, am pornit de la premisa că „Oricine poate învăța un meșteșug”. În această idee, la începutul anului 2009, am organizat un un curs laborios pentru elevi, la care am invitat doi meșteri populari din zonă, pe Horvath Iosif din Cheț și pe Maria Patca din Cuzap pentru a-i învăța pe copii împletitul din papură și pănuși de porumb, respectiv țesutul la războiul de țesut. Cursul a durat patru luni și s-a ținut aici la noi, în fiecare sâmbătă. La sfârșitul cursului, am organizat o expoziție cu produsele realizate, găzduită de Casa de Cultură, cu ocazia Zilelor școlii. Pe fundal, rulau imagini de la cursuri. Dincolo de deprinderea tainelor acestor meșteșuguri, am insistat asupra impactului asupra mediului al obiectelor casnice realizate din materiale ecologice”, a ținut să sublinieze managerul RECL (Ioana Burlibașa).
Curs IT pentru profesori, prezentări de filme...  
Centrul PAPI de la Primăria din Marghita a fost inaugurat în 17 martie 2008, când s-a pornit la drum cu șase calculatoare și un server, legate în rețea la internet, prin fibră optică, două imprimante (din care una multifuncțională), scanner, aparat foto și cameră Web, iar la Școala din Marghita, 10 calculatoare, două la primărie (la starea civilă și la compartimentul comercial), precum și câte un calculator la școlile din Cheț și Ghenetea, precum și la Biblioteca municipală „Ioan Munteanu”, toate legate la internet.
Între primele acțiuni organizate de managerul RECL și administratorul IT (Dan Boșca) la centrul PAPI au fost cursurile IT de inițiere a profesorilor în utilizarea calculatorului în scop didactic. Cursurile au fost susținute de Mirela Mihuc, formator AEL. În colaborare cu Biblioteca municipală și Grădinița nr. 1, la bibliotecă, s-a desfășurat o activitate educativă, intitulată „Mihai Eminescu – legenda sufletului românesc”. În parteneriat cu poliția și pompierii, la patru școli, au avut loc prezentări de filme educative, pe tema violenței, circulației rutiere și prevenirii incendiilor, la școlile cu clasele I-VIII  din Marghita, Cheț și Ghenetea, iar în 2008 și la Grupul Școlar Agricol „Horea”.
Am ținut apoi să trecem și pe alte două puncte de acces, la Biblioteca „Ioan Munteanu”, unde am povestit cu dna bibliotecar Florica Ciordaș și pe la școală, unde, în fața calculatoarelor, am găsit niște copii extraordinari, „orchestrați” de prof. Dan Cociuba. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Preocupare pentru cunoașterea și promovarea meșteșugurilor locale.

Trimite email
duminică, 3 martie 2024, 22:01:04 Ora standard a Europei de Est