Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un festival de poveste... cu prinți și prințese

Festivalul toamnei, la Șc. „Nicolae Bălcescu” din Oradea

Un festival de poveste... cu prinți și prințese

De zece ani, toamnă după toamnă, inst. Stela Tăut de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea organizează, cu mult succes, „Festivalul toamnei”, încât, de mai bine de cinci ani, i s-a dus vestea (și povestea), iar prinți și prințese de peste mări și țări vin să vadă și să participe la acest festival, mai cu seamă la „Bucuriile toamnei” – cireașa de pe tortul festivalului.

„Scânteia”, ideea i-a venit Stelei în 2000, după ceea ce a văzut la „October Fest”, organizat de Casa de Copii „Sf. Nicolae” Peciu Nou (județul Timiș). La ediția din acest an, manifestările au început la 1 octombrie, cu jocuri în aer liber și igienizări în parcul Cetății. Au continuat cu culesul merelor în livadă, târgul de carte veche și colectare de maculatură, expoziție de carte la biblioteca școlii, cu informare, portofolii și prepararea celei mai mari salate de fructe (260 de porții), la clasele a II-a B și a IV-a A, participare la Festivalul copiilor din Orășelul copiilor (expoziția roadelor, concursuri și spectacol), depuneri de flori de Ziua orașului, activitate la secția de copii a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” și culminând cu „Bucuriile toamnei”, expoziție (bal, paradă, premiere...), organizată ieri, joi (15 octombrie 2009). La deschiderea expoziției, echipa de proiect (Stela Tăut, Simona Mihalca, Simona Vancea și bibliotecar Daniela Pop) a invitat oficialități din partea Primăriei, Inspectoratului Școlar, C.C.D., Orășelul copiilor, Poliție, școli și grădinițe partenere... Mulți au onorat și s-au bucurat de ceea ce au văzut (și nu au mai văzut în altă parte). La acțiunile celor 15 zile de festival, au participat, după aprecierea coordonatorului de proiect, Stela Tăut, circa 400 de elevi, din 17 clase din ciclul primar al școlii, plus două din ciclul gimnazial (I B, C, D, E, a II-a A, B, C, D, E, a III-a A, B, D, a IV-a A, B, C, D, E, a VI-a A și C).
Bucuria „Bucuriilor toamnei” a constituit-o pentru organizatori și pentru directorul școlii, prof. Ioan Mocan, participarea cu lucrări a unor elevi de la școlile gimnaziale orădene „Oltea Doamna” și „Lucreția Suciu” (îndrumați de inst. Elena Pavel și Viorica Mitran, respectiv, prof. Mădălina Tăut) și de la C.S.E.I. nr. 1, dar și prezența la manifestare a directorilor acestor școli, prof. Mircea Mitran și Gheorghe Tirla, precum și a elevilor și dascălilor de la Colegiul Național "Iosif Vulcan" din Oradea (clasele conduse de înv. inst. Maria Duma, Angela Clonda, Marioara Dronca și Aurelia Susan), care pun la cale un parteneriat cu dascălii de la "Nicolae Bălcescu". Din partea Centrului Rezidențial „Sfântul Nicolae” Peciu Nou (județul Timiș), s-au primit poze de la festivalul lor tradițional – „October Fest” (ediția a XIV-a) care au fost expuse pe un panou, precum și o emoționantă scrisoare (pe care o reproducem).
Stimată Doamnă Învățătoare, Dragi Copii,
Sărbătoarea recoltei a însemnat totdeauna pentru noi o zi a împlinirii bucuriei și încântării. Am aniversat și noi 14 ani de când în fiecare an ne bucurăm de această sărbătoare care reprezintă o încununare a hărniciei noastre, a legăturii noastre cu generozitatea pământului.
Din păcate, complexitatea activităților noastre nu ne permite să sărbătorim și alături de voi însă compensăm lipsa noastră prin urările pe care astăzi vi le transmitem: să fiți buni, generoși ca și pământul care ne hrănește, frumoși asemenea naturii care ne inspiră, bucuroși, voinici, voioși.
Vă urăm distracție plăcută și un an nou bun și generos.
Cu drag,
Copiii din casele de copii de tip familial Sfântul Nicolae din Peciu Nou
Artificii și spectacol
Aprinderea artificiilor din uriașul tort al toamnei a dat semnalul inaugural, urmat de cuvântul domnului director, prof. Ioan Mocan, și al doamnei inst. Stela Tăut, coordonatorul festivalului, tăierea panglicii...
Ana Maria Mihăieș, la fel de isteață, precum e de bună cântăreață, a îndemnat invitații și presa să viziteze expoziția:
„Frumoasă toamnă bogată, iată ce au făcut copiii cu roadele tale!”
Pentru spectacol, copiii și părinții s-au deplasat la sala de spectacole a Comunității evreiești (școala nedispunând de o asemenea sală, iar vremea bacoviană nu le-a permis copiilor să se desfășoare în curte). Prințesele toamnei, Antonia Chiș (prințesa 2008) și Antonia Mitrașca (prințesa 2009) au dat undă verde distracției făcând „rocada” și schimb de coșuri cu roadele toamnei. Tonul fiind dat, pe scenă au urcat prinții și prințesele toamnei, elevii clasei a II-a B (instruiți de Florin Culda, de la clubul „Exclusiv”), urmați de elevii clasei I C (înv. inst. Mihalca Simona), cu o superbă paradă a legumelor și fructelor. Lumea de poveste a prinților și prințeselor a continuat, muzical, cu „Basme”, în interpretarea Andreei Pop (din clasa a II-a D). La final, scena a fost „incendiată” de dansatorii clasei a IV-a A (înv. inst. Simona Vancea), cu un buchet de dansuri, orchestrați de același Florin Culda.
Vom încheia recunoscând că la cea de-a X-a ediție a Festivalului toamnei de la Școala „Nicolae Bălcescu”, nu s-a simțit deloc criza economică, dar nici cea politică! (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un festival de poveste... cu prinți și prințese.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019