Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Din Biharia, în U.S.A., Suedia și ... Austria

Prof. Vad Marta, director cu AC(C)ES internațional

Din Biharia, în U.S.A., Suedia și ... Austria

Prof. Vad Marta, directorul Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia, ne furnizează noi surprize plăcute.
Dacă în luna mai, a ajuns la 100 de kilometri distanță de Cercul Artic, în Suedia, povestindu-ne cum arată noaptea fără întuneric..., acum ne-a reținut atenția cu alte informații, în urma câștigării proiectului ACES (Academia școlilor din Europa Centrală), proiect de parteneriat internațional între două-trei școli din țări diferite.

În cadrul ACES, în perioada 28 septembrie - 2 octombrie 2009, Domnia sa a participat la întâlnirea coordonatorilor de proiecte (ACES), desfășurată la Salzburg (în Austria), care a reunit coordonatorii a 43 de proiecte din 105 școli din 15 țări din Europa (în total 250 de persoane, circa un profesor și un elev din fiecare școală, plus invitați). Întâlnirea s-a intitulat „Kick of Meeting” și s-a desfășurat în limba engleză, dar se pot folosi toate limbile, după cum a precizat interlocutorul nostru. Programul reuniunii a fost astfel conceput ca și partenerii direcți ai proiectelor să aibă timp de relaționare pentru a perfecta noi acțiuni comune, dar și ocazia de a cunoaște și pe ceilalți reprezentanți ai țării. Din România au fost prezenți reprezentanți din18 școli. În acest cadru organizat, doamna director, prof. Vad Marta, și eleva Roberta Sulea (din clasa a VII-a) s-au întâlnit cu partenerii lor de proiect de la Școala „Karacsony Sandor” din Debrețin (Ungaria). În afara activităților desfășurate în saloane, au fost planificate și ieșiri în oraș, cu vizitarea Casei memoriale a lui Mozart, a Domului și a fortăreței...
În etapa a doua a proiectului, vor avea loc reuniuni între partenerii proiectelor. Cei din Biharia urmează să le facă o vizită partenerilor din Debrețin. În cea de-a treia etapă, vor veni partenerii din Debrețin la Biharia. Etapa finală se va desfășura în Slovacia.
Muncă, voință și perseverență
Doamna director a ținut să sublinieze faptul că nu-ți trebuie pile, relații și cunoștințe pentru a ajunge să câștigi asemenea proiecte, ci doar muncă, implicare, voință, perseverență, să știi limba engleză și să accesezi site-ul www.aces.or.at , iar acest lucru îl poate face orice dascăl. Îmbucurător este faptul că de la o ediție la alta, se constată un progres, în sensul că tot mai mulți dascăli  pun osul la treabă. Dacă la prima ediție ACES (din anul școlar 2006 - 2007) au participat coordonatorii a 22 de proiecte (din 54 de școli și opt țări), după un an, la ediția a II-a, s-a ajuns la 32 de proiecte (din 84 de școli și 12 țări), iar acum, la a III-a ediție: la 43 de proiecte, din 105 școli și 15 țări.
Directorul Școlii din Biharia, dna prof. Vad Marta, vă îndeamnă să accesați www.aces.or.at , să vă faceți timp și curaj pentru a scrie și a câștiga proiecte. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Din Biharia, în U.S.A., Suedia și ... Austria.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019