Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Un gospodar oricând își găsește de lucru!”

La Școala din Hotar, într-o zi frumoasă de toamnă

„Un gospodar oricând își găsește de lucru!”

Am revenit, joi (22 octombrie 2009) la Școala din Hotar, așa după cum am promis în vară domnului director, Dumitru Simuț. În 25 august, la ora vizitei noastre, în curtea școlii se descărcau bolțari pentru garajul microbuzului școlar, iar viceprimarul, dl Aurel Leho, tocmai sosise în curte cu un trailer de lemne...

Ieri, bolțarii dispăruseră, se „metamorfozaseră” în garaj, lemnele erau frumos rânduite în magazie, iar oamenii muncii spărgeau („ușile”) și tencuiau, „profitând” de faptul că directorul fugise până la Aleșd (la centrul de comunicare) cu statisticile de început de an școlar. Detaliile aveam să le aflăm de la dna Maria Lasca, secretarul școlii.
„Un gospodar oricând își găsește de lucru. După finalizarea garajului, domnul director și-a pus în plan să tencuiască și magaziile de materiale și de lemne și să le dea aceeași culoare”.
Pe terenul de sport, Bogdan Sturzu, tânărul profesor de educație fizică și sport, proaspăt absolvent al facultății de profil din Oradea, cronometra elevii din clasa a VI-a, la alergare de viteză. În sala de la grădiniță, preșcolarii și educatoarea (dna Ileana Chirila) se jucau „De-a școlarii”, povestind pe baza imaginilor cuprinse pe planșele cu litere. Cei ajunși în grupa mare pregătitoare chiar se întreceau în a nominaliza litera. I-am văzut la lucru și pe „primarii” claselor I, a II-a și a IV-a (elevii doamnelor înv. Cornelia Scorțe, inst. Gabriela Nicoară și inst. Emanuela Cordiș). Pretutindeni sunt copii frumoși și isteți, curați și ordonați, ascultători și respectuoși. Atmosfera de lucru, modalitățile de antrenare a elevilor, reacția lor și răspunsurile pe care le dădeau, toate ne-au demonstrat că „la țară” nu există o altă ștachetă a calității și exigenței (decât la oraș).
Însoțiți de domnul director, aveam să-i cunoaștem și pe gimnaziști (și dascălii lor). După pauză, cei din a V-a s-au dus direct la terenul de sport, având oră de educație fizică. Și pe ei i-am găsit alergând (contra cronometru) pe terenul de fotbal. Cei din a VI-a aveau oră de geografie (cu dna prof. Lenuța Gherlea). La a VIII-a, prof. Mădălina Lascău și elevii găseau și scriau pe tablă cuvinte  sinonime. În sala alăturată, cei din a VII-a își băteau capul cu 5 (2x – 7) – 3 (3x – 8)... la ora de matematică (împreună cu prof. Chirila Samica). Pe elevii dnei înv. Florica Simuț i-am găsit la ora de engleză, cu prof. Marinela Maghiar, aflată în primul său an de apostolat.
La Hotar, elevii vin la școală, își fac temele și învață, chiar dacă e de lucru în gospodărie și pe câmp. „La noi nu s-a pus problema ca părinții să-i rețină și să-i ducă la muncile câmpului. După cum ați putut constata, până și copiii romi vin la cursuri. Procesul instructiv-educativ se desfășoară în condiții bune. Nu ne putem plânge. Avem elevi, avem dascăli și toate dotările necesare...”
Am mai aflat apoi că duminică (25 octombrie), pe platoul din fața Primăriei din Þețchea se va sărbători, pentru a patra oară, Ziua recunoștinței, prilej cu care școlarii și preșcolarii din comuna Þețchea vor fi și ei prezenți pe marea scenă... (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Un gospodar oricând își găsește de lucru!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019