Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Un gospodar oricând își găsește de lucru!”

La Școala din Hotar, într-o zi frumoasă de toamnă

„Un gospodar oricând își găsește de lucru!”

Am revenit, joi (22 octombrie 2009) la Școala din Hotar, așa după cum am promis în vară domnului director, Dumitru Simuț. În 25 august, la ora vizitei noastre, în curtea școlii se descărcau bolțari pentru garajul microbuzului școlar, iar viceprimarul, dl Aurel Leho, tocmai sosise în curte cu un trailer de lemne...

Ieri, bolțarii dispăruseră, se „metamorfozaseră” în garaj, lemnele erau frumos rânduite în magazie, iar oamenii muncii spărgeau („ușile”) și tencuiau, „profitând” de faptul că directorul fugise până la Aleșd (la centrul de comunicare) cu statisticile de început de an școlar. Detaliile aveam să le aflăm de la dna Maria Lasca, secretarul școlii.
„Un gospodar oricând își găsește de lucru. După finalizarea garajului, domnul director și-a pus în plan să tencuiască și magaziile de materiale și de lemne și să le dea aceeași culoare”.
Pe terenul de sport, Bogdan Sturzu, tânărul profesor de educație fizică și sport, proaspăt absolvent al facultății de profil din Oradea, cronometra elevii din clasa a VI-a, la alergare de viteză. În sala de la grădiniță, preșcolarii și educatoarea (dna Ileana Chirila) se jucau „De-a școlarii”, povestind pe baza imaginilor cuprinse pe planșele cu litere. Cei ajunși în grupa mare pregătitoare chiar se întreceau în a nominaliza litera. I-am văzut la lucru și pe „primarii” claselor I, a II-a și a IV-a (elevii doamnelor înv. Cornelia Scorțe, inst. Gabriela Nicoară și inst. Emanuela Cordiș). Pretutindeni sunt copii frumoși și isteți, curați și ordonați, ascultători și respectuoși. Atmosfera de lucru, modalitățile de antrenare a elevilor, reacția lor și răspunsurile pe care le dădeau, toate ne-au demonstrat că „la țară” nu există o altă ștachetă a calității și exigenței (decât la oraș).
Însoțiți de domnul director, aveam să-i cunoaștem și pe gimnaziști (și dascălii lor). După pauză, cei din a V-a s-au dus direct la terenul de sport, având oră de educație fizică. Și pe ei i-am găsit alergând (contra cronometru) pe terenul de fotbal. Cei din a VI-a aveau oră de geografie (cu dna prof. Lenuța Gherlea). La a VIII-a, prof. Mădălina Lascău și elevii găseau și scriau pe tablă cuvinte  sinonime. În sala alăturată, cei din a VII-a își băteau capul cu 5 (2x – 7) – 3 (3x – 8)... la ora de matematică (împreună cu prof. Chirila Samica). Pe elevii dnei înv. Florica Simuț i-am găsit la ora de engleză, cu prof. Marinela Maghiar, aflată în primul său an de apostolat.
La Hotar, elevii vin la școală, își fac temele și învață, chiar dacă e de lucru în gospodărie și pe câmp. „La noi nu s-a pus problema ca părinții să-i rețină și să-i ducă la muncile câmpului. După cum ați putut constata, până și copiii romi vin la cursuri. Procesul instructiv-educativ se desfășoară în condiții bune. Nu ne putem plânge. Avem elevi, avem dascăli și toate dotările necesare...”
Am mai aflat apoi că duminică (25 octombrie), pe platoul din fața Primăriei din Þețchea se va sărbători, pentru a patra oară, Ziua recunoștinței, prilej cu care școlarii și preșcolarii din comuna Þețchea vor fi și ei prezenți pe marea scenă... (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Un gospodar oricând își găsește de lucru!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 16 mai 2021