Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Bucătăreasa – prietena copiilor”

Joi, la Grădinița nr. 10 din Oradea

„Bucătăreasa – prietena copiilor”

Am mai scris nu o dată că în învățământul primar și preprimar (preșcolar), dar nu numai, se face risipă de imaginație și creativitate, copiii (dar și dascălii) fiind puși în situația de a găsi diferite soluții, prin variate căi și mijloace ...

Joi (22 octombrie 2009), inst. Lidia Petrica, noul director al Grădiniței nr. 36 din Oradea, ne-a invitat la o activitate de proiect, organizată la Grădinița nr. 10 - structura Grădiniței nr. 36. La ora 13.30, în sala de grupă nu mai erau copii. Locul lor la mese și pe scăunele a fost luat de educatoare, bucătari și administratori... de la grădinițele nr. 36 (10), 56 – „Lotus” și 44 (Adriana Toma, Camelia Galiș, Mariana Opriș; Elvira Vancea, Elena Nemeș, Gheorghina Laza, Florica Miheș; Lukacs Maria Daniela, Florentina Blândul, Cristina David, Lucreția Merțe; Dorina Copăceanu, Florentina Piț și Tatiana Balea), grădinițe partenere în cadrul proiectului „Bucătăreasa – prietena copiilor”. La prima reuniune de proiect, au mai fost invitați (și au și participat) dl Florin Negruțiu, inspector școlar, responsabil cu proiectele școlare, precum și Mariana Tabacu - medic școlar.
Întâlnirea de proiect a îmbrăcat haina unui joc interactiv, a unei competiții, în sensul că activitățile practice (gândite de doamna director, Lidia Petrica și coordonatorul de proiect, Elvira Vancea) s-au desfășurat pe echipe, cu „tabela de marcaj” la vedere. Bucătarii și administratorii celor trei grădinițe au fost puși în diferite situații – problemă (să recunoască felul mâncării după produsele și ingredientele folosite în rețetă, să pregătească cele mai gustoase și ecologice tartine). Și unii și alții au fost trași de limbă pentru a recunoaște cu ce probleme (lipsuri) se confruntă zi de zi în procurarea și producerea meniului.
Copiii Grădiniței nr. 10 au fost prezenți la activitate doar prin intermediul filmulețului („De vorbă cu toamna”) vizionat în deschiderea manifestării.
Vinerea - Ziua alimentației naturale
La întâlnirea cu pricina, s-a bătut monedă pe educația pentru sănătate a copiilor și pentru alimentația ecologică, pe bază de fructe și legume proaspete, și produse fără E-uri. La grupa de step by step de la Grădinița 10, ziua de vineri a fost decretată drept Ziua alimentației naturale, iar în acest sens copiii sunt îndemnați să mănânce multe fructe și legume proaspete și au fost învățați să-și pregătescă singuri o salată de fructe și legume. Pregătind pe loc tartine folosind cornurile („școlare”) și produsele naturale, bucătării s-au întrecut în a folosi cele mai grozave rețete pentru a aduna cât mai multe buline roșii în clasament. Rețetele au fost apoi date în vileag, ele urmând să fie comunicate și părinților copiilor. Doamna doctor a propus ca la următoarele reuniuni de proiect să fie invitate și cooptate și mămici, mai cu seamă că întâlnirea viitoare va avea ca temă „Prăjituri... ca la mama acasă” (fixată pentru jumătatea lunii ianuarie 2010, la Grădinița nr. 56 – „Lotus”).
Vorbind despre lipsuri și nevoi, bucătarii au subliniat sărăcia din dotare, vizavi de ceea ce le cer inspectorii O.P.C. cu ocazia verificărilor: robot de bucătărie multifuncțional, chiuveta bucătarului, ventilator, hotă și mai multe frigidere...
Dincolo de schimbul valoros de experiență între personalul didactic și nedidactic din cele trei grădinițe, proiectul urmărește să dea un imbold (și rețete) părinților în valorificarea cornurilor („școlare”) și promovarea alimentației naturale. (Ovidiu DAN) P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Bucătăreasa – prietena copiilor”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021