Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

„Bucătăreasa – prietena copiilor”

Joi, la Grădinița nr. 10 din Oradea

„Bucătăreasa – prietena copiilor”

Am mai scris nu o dată că în învățământul primar și preprimar (preșcolar), dar nu numai, se face risipă de imaginație și creativitate, copiii (dar și dascălii) fiind puși în situația de a găsi diferite soluții, prin variate căi și mijloace ...

Joi (22 octombrie 2009), inst. Lidia Petrica, noul director al Grădiniței nr. 36 din Oradea, ne-a invitat la o activitate de proiect, organizată la Grădinița nr. 10 - structura Grădiniței nr. 36. La ora 13.30, în sala de grupă nu mai erau copii. Locul lor la mese și pe scăunele a fost luat de educatoare, bucătari și administratori... de la grădinițele nr. 36 (10), 56 – „Lotus” și 44 (Adriana Toma, Camelia Galiș, Mariana Opriș; Elvira Vancea, Elena Nemeș, Gheorghina Laza, Florica Miheș; Lukacs Maria Daniela, Florentina Blândul, Cristina David, Lucreția Merțe; Dorina Copăceanu, Florentina Piț și Tatiana Balea), grădinițe partenere în cadrul proiectului „Bucătăreasa – prietena copiilor”. La prima reuniune de proiect, au mai fost invitați (și au și participat) dl Florin Negruțiu, inspector școlar, responsabil cu proiectele școlare, precum și Mariana Tabacu - medic școlar.
Întâlnirea de proiect a îmbrăcat haina unui joc interactiv, a unei competiții, în sensul că activitățile practice (gândite de doamna director, Lidia Petrica și coordonatorul de proiect, Elvira Vancea) s-au desfășurat pe echipe, cu „tabela de marcaj” la vedere. Bucătarii și administratorii celor trei grădinițe au fost puși în diferite situații – problemă (să recunoască felul mâncării după produsele și ingredientele folosite în rețetă, să pregătească cele mai gustoase și ecologice tartine). Și unii și alții au fost trași de limbă pentru a recunoaște cu ce probleme (lipsuri) se confruntă zi de zi în procurarea și producerea meniului.
Copiii Grădiniței nr. 10 au fost prezenți la activitate doar prin intermediul filmulețului („De vorbă cu toamna”) vizionat în deschiderea manifestării.
Vinerea - Ziua alimentației naturale
La întâlnirea cu pricina, s-a bătut monedă pe educația pentru sănătate a copiilor și pentru alimentația ecologică, pe bază de fructe și legume proaspete, și produse fără E-uri. La grupa de step by step de la Grădinița 10, ziua de vineri a fost decretată drept Ziua alimentației naturale, iar în acest sens copiii sunt îndemnați să mănânce multe fructe și legume proaspete și au fost învățați să-și pregătescă singuri o salată de fructe și legume. Pregătind pe loc tartine folosind cornurile („școlare”) și produsele naturale, bucătării s-au întrecut în a folosi cele mai grozave rețete pentru a aduna cât mai multe buline roșii în clasament. Rețetele au fost apoi date în vileag, ele urmând să fie comunicate și părinților copiilor. Doamna doctor a propus ca la următoarele reuniuni de proiect să fie invitate și cooptate și mămici, mai cu seamă că întâlnirea viitoare va avea ca temă „Prăjituri... ca la mama acasă” (fixată pentru jumătatea lunii ianuarie 2010, la Grădinița nr. 56 – „Lotus”).
Vorbind despre lipsuri și nevoi, bucătarii au subliniat sărăcia din dotare, vizavi de ceea ce le cer inspectorii O.P.C. cu ocazia verificărilor: robot de bucătărie multifuncțional, chiuveta bucătarului, ventilator, hotă și mai multe frigidere...
Dincolo de schimbul valoros de experiență între personalul didactic și nedidactic din cele trei grădinițe, proiectul urmărește să dea un imbold (și rețete) părinților în valorificarea cornurilor („școlare”) și promovarea alimentației naturale. (Ovidiu DAN) P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Bucătăreasa – prietena copiilor”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 18 august 2022