Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reþeta fericirii de... Halloween

De la ªcoala din Oºorhei

Reþeta fericirii de... Halloween

Se ia o ºcoalã mare, se adaugã niºte elevi costumaþi, dovleci sculptaþi, multe, multe dulciuri ºi concursuri. Se amestecã toate ca-ntr-un ghiveci, se adaugã voie bunã, dupã gust ºi apoi se savureazã ca desert dupã ore.

Staþi liniºtiþi, nu e vorba despre vreo pãcãlealã cã nu suntem în luna lui April. Vrem doar sã vã povestim cum au sãrbãtorit elevii de la ªcoala cu clasele I-VIII din Oºorhei ziua de Halloween.
Dar mai întâi, puþinã istorie... ca sã înþelegeþi de ce ne-am apucat sã o sãrbãtorim.
Halloweenul, ca orice altã sãrbãtoare are povestea ei. Deºi astãzi este asociatã cu sãrbãtorile poporului american, este bine de ºtiut cã originile sale sunt europene. Celþii, care trãiau acum 2000 de ani în zona acoperitã astãzi de Irlanda, Regatul Unit ºi nordul Franþei, sãrbãtoreau Anul Nou pe data de 1 noiembrie. Aceastã zi marca sfârºitul verii, al recoltei ºi începutul iernii, anotimpul asociat deseori cu moartea. Celþii credeau cã în noaptea dinaintea Anului Nou, limita dintre tãrâmul celor morþi ºi lumea lor devine neclarã ºi cã fantomele celor decedaþi se întorc sã bântuie pãmântul, creând probleme ºi stricând recoltele. În noaptea de 31 octombrie, ei sãrbãtoreau Samhain, un festival pentru care construiau rugi sacri pe care fãceau sacrificii zeitãþilor sub forma de grâne sau animale.  Când sãrbãtoarea lua sfârºit, ei foloseau focul de la rugii de sacrificiu pentru a-ºi aprinde focurile stinse mai devreme în aceeaºi searã. Scopul era acela de a-i proteja pe parcursul iernii care urma. Probabil cã de aici a venit ulterior ideea dovlecilor luminaþi în interior. Ulterior cucerii romane, Samhain-ul celtic a fost combinat cu douã sãrbãtori de origine romanã: Feralia, o zi la sfârºitul lui octombrie, în care romanii îºi comemorau morþii ºi festivalul în care o onorau pe Pomona, zeiþa romanã a fructelor ºi a copacilor. În secolul VII, influenþa creºtinismului se extinsese ºi pe pãmântul celtic. Papa Bonifaciu al IV-lea a stabilit ziua de 1 noiembrie ca fiind dedicatã comemorãrii sfinþilor ºi martirilor: „Ziua tuturor sfinþilor”, o sãrbãtoare care aducea mult cu festivalul celt, dar era desemnatã de bisericã.
Pânã prin anii '30, în America, Halloween-ul adus de coloniºtii englezi, devenise o sãrbãtoare secularã, dar centratã pe comunitate, cu parade ºi petreceri rãspândite prin tot oraºul. Tot cam în acest timp a fost resuscitatã ºi tradiþia „trick or treat” care dateazã, probabil, din vremurile paradelor de Ziua tuturor sfinþilor din Anglia. În timpul festivitãþilor, sãrmanii cerºeau mâncare ºi oamenii le ofereau plãcinte, numite „prãjituri de suflet”, în schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele celor morþi din familia lor. Obiceiul costumelor de Halloween are rãdãcini adânci în istorie, plecând de la vechii celþi chinuiþi de gerul iernii, pânã la englezii care considerau cã în noaptea în care se deschid porþile celor fãrã viaþã, nu pot ieºi afarã din casã decât costumaþi, pentru a speria, la rândul lor, fantomele.
Nu ne e fricã de Bau-Bau
Primii care au organizat serbarea au fost elevii claselor a III-a A ºi a IV-a C. Sub îndrumarea domniºoarei profesor Birãu Anne-Mari, elevii au recitat în limba englezã câteva poezii specifice acestei zile. Unicitatea serbãrii a fost datã de mãºtile fãcute din farfurii de plastic. Dupã recital, copiii au jucat un joc pe echipe. Grupa fetelor se întrecea cu cea a bãieþilor în culesul covrigeilor înºiraþi pe o sfoarã, fãrã a se ajuta de mâini. Punctul final al activitãþii a constat în vizionarea unui desen animat, avându-l ca protagonist pe Casper.
La rândul lor, elevii clasei a IV-a A au susþinut ºi ei un program artistic. Doamna profesoarã de limba englezã, Lavinia Chirila, le-a povestit în câteva cuvinte istoria sãrbãtorii de Halloween. Dorind sã pãstreze tradiþia, elevii au sculptat dovleci ºi au confecþionat mãºti. Ca sã arate cã nu le e fricã de Bau-Bau, au cântat cântecele ºi au recitat poezii. Chiar dacã, tradiþional, copiii sunt cei care îi sperie pe cei mari, de aceastã datã, rolurile s-au inversat. Jocul cuvintelor încruciºate i-a „speriat” puþin pe unii prichindei, mai ales cã recompensa pentru cei pricepuþi consta în dulciuri. De la serbare nu putea lipsi fantoma prietenoasã, Casper, aºa cã elevii s-au amuzat vizionând aventurile acestuia din noaptea de Halloween.
La activitate au participat doamna director, prof. Indrie Camelia, colegi profesori, dar ºi pãrinþi. Buna dispoziþie ºi râsetele cristaline ale copiilor care au participat la activitate au fost dovada reuºitei reþetei cu care ne-am gândit sã serbãm acest moment. (Lavinia & Adriana)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:48:52 Ora de vară a Europei de Est