Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Doi ani de „Datină străbună”

Sâmbătă, în vizită la Muzeul Militar din Oradea

Doi ani de „Datină străbună”

Prof. Liliana Balint, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Rieni, ne-a invitat să participăm, sâmbătă (14 noiembrie 2009), la un moment aniversar, găzduit de Muzeul Militar din Oradea - marcarea a doi ani de la înființarea „Datinii străbune” (Asociație de promovare a tradițiilor și istoriei militare)...

Alături de cei 15 elevi de la Școala din Rieni, conduși de directorul școlii, la manifestarea omagială au mai participat: „veteran” Gheorghe Foica, Ana - Maria și Iulia Balint (de la C. N. „Iosif Vulcan” și Liceul de Artă), nouă elevi premianți de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bogdan” din Vașcău, însoțiți de directorul școlii, prof. Liliana Laza și profesorul lor de matematică, Mihai Rădac, precum și un grup numeros de liceeni de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea (elevi din clasele a X-a A, a XII-a D și F, a XI-a C și D, însoțiți de prof. Corina Negruțiu, Olivia Pop, Ioan Cotca și Ciprian Băguț).
Invitații speciali ai organizatorilor evenimentului au fost Mircea Dulca, directorul Muzeului Militar și colonelul Dan Poinar (ofițer activ al armatei, trecut în rezervă după 2001, potrivit voinței sale, după începerea procesului de reformă a armatei), actualmente, consilier superior în cadrul Consiliului Județean Bihor.
Excursia și vizita – recompense pentru elevii merituoși
„Obișnuim să-i felicităm și să-i premiem pe cei mai merituoși elevi ai școlii nu doar cu diplome (și bani, în măsura în care beneficiem și de sponsorizări), ci și cu excursii, cum este cea de față, când ne-am programat o vizită la Muzeul Militar, la invitația dlui Bogdan Briscu, director în relația cu publicul al Asociației „Datina străbună” Oradea”...
 „Și noi am ținut să-i recompensăm pe cei mai buni elevi ai noștri, premianții școlii, cu această excursie la Oradea și cu o ieșire la McDonalds. Între ei, o avem și pe frumoasa Elora Fofiu, președintele Consiliului elevilor”, a ținut să adauge directorul Școlii din Vașcău, dna prof. Liliana Laza.
Onor la drapel
După atâtea onoruri pe care le-au dat la drapel, membrii asociației „Datina străbună”, au mai dat unul și sâmbătă, când și-au și prezentat cartea de vizită, prin intermediul unor imagini prezentate în power point, după care, Bogdan Briscu i-a premiat și decorat pe membrii prezenți (între care și Ioana – singurul reprezentant al sexului frumos din asociație). Ceremonialul nu s-a rezumat doar la aceste „avansări”, Bogdan Briscu decorându-i și pe directorul Muzeului Militar, dar și pe colonelul Dan Poinar. Pe elevii prezenți, „Datina străbună” i-a surprins în mod plăcut cu o demonstrație de mânuire a armelor și de executat „foc... concentrat”. Puțin i-a cam speriat, dar i-a și distrat impactul atacului „la baionetă”, moment în care „soldații”, ieșind din tranșee, s-au năpustit asupra inamicului aflat în fața lor. Scăpând cu viață, elevii s-au dat la râs (vorba aceea: de râsu-plânsu’).
În partea a doua a manifestării, elevii, organizați pe echipaje, au vizitat secțiile  Muzeului Militar, avându-l drept ghid pe însuși directorul muzeului, dl Mircea Dulca. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Doi ani de „Datină străbună”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 16 iunie 2019