Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

„Viață pentru mediu, viață pentru om”

Câștigătorii etapei județene a concursului

„Viață pentru mediu, viață pentru om”

La sediul Inspectoratului Școlar, s-a derulat, vineri, etapa județeană a concursului regional „Viață pentru mediu, viață pentru om”, competiție structurată pe cele trei cicluri ale învățământului preuniversitar - primar, gimnazial, și liceal.

Concurenții, organizați în echipaje, au susținut un test grilă, după care au prezentat un raport al activitǎților desfǎșurate în perioada noiembrie 2006 – mai 2007; Dacă testul grilă a îngrădit spiritul de inițiativă și creativitatea, în schimb, în prezentarea activităților, fiecare echipaj a căutat cea mai ingenioasă cale posibilă pentru a impresiona (șoca). În cadrul secțiunii ecologiștilor din ciclul primar, am asistat la veritabile momente artistice (cu interpreți vocali, precum Eduard Guț și Claudia Gui, și mici vedete , precum Denissa Þigan). Școala cu clasele I-VIII “Avram Iancu” Oradea s-a prezentat cu Diana Rusanda, Carolina Sălăgean și Claudia Gui, însoțiți de înv. Ana Luncan și Steliana Cârciumaru. Școala nr.11 din Oradea a fost reprezentată de: Vlad Bondor, Mădălin Pușcaș și Ionuț Venter, îndrumați de inst.Angela Nuță. Tincanii i-au delegat pe Eduard Guț, Giulia Iluța și George Tamaș, însoțiți de inst. Alina Știube. Școala “Oltea Doamna” i-a trimis la luptă pe Ioana Buzulică, Octavian Duminică și Vlad Codilă, în frunte cu inst.Szilagyi Ileana. Școala din Aleșd, proaspăt botezată “Constantin Șerban”, a prezentat în concurs trio-ul: Alin Tunduc, Teodora Groza, Andrei Giurgiu (însoțiți de inst. Maria Pușcaș). De la “Miron Pompiliu” Ștei ne-au surprins, în mod plăcut, Pfeil Ottilia, Denissa Þigan și Denisa Ienciu (îndrumate de înv. Florina Trip și inst. Florina Creț).
Cântărind bine și filtrând totul, juriul a decis: echipajul Școlii “Oltea Doamna” –  locul I, urmat de echipajele școlilor nr. 11 – locul II, “Avram Iancu” – locul III, și “Miron Pompiliu” Ștei – locul IV.
La gimnaziu, au câștigat: echipajele Școlii nr.11Oradea  - locul I, Colegiului Tehnic Vadu-Crișului – locul II, Școlii din Marghita – locul III, și Școlii din Leș (comuna Nojorid) – locul IV.
La liceu, clasamentul primelor patru locuri arată astfel: pe locul I – echipajul Colegiului Tehnic Vadu-Crișului, pe locul II – cel al Grupului Școlar Agricol din Valea lui Mihai, pe locul III – echipajul Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei, iar pe locul IV, echipajul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Oradea. (Loredana & Ovi)

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto („Viață pentru mediu, viață pentru om”).
 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 noiembrie 2020