Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Wakefield Meadows

3 decembrie 2009 – 7 februarie 2010, la Pavilionul Unicredit din București

Wakefield Meadows

Deschidere oficială va avea loc joi, 3 decembrie, 2009, la ora 19.00; curator: Anca Mihuleț, theoretical input: Olivia Mihaltianu; participanți: Adrian Alecu (DE/RO)/ Olivia Mihaltianu (RO)/ >projektgruppe< (DE) / SOSka (UA)/ Adrien Tirtiaux (AU/BE)

Wakefield  Meadows este un mediu de viață artificial, care a fost generat de experiențele reale ale curatorului și ale artiștilor, creat în spațiul Pavilion UniCredit. Wakefield  Meadows explorează convențiile sociale și sistemele de viață contemporane, artificiale și supra-saturate, prinse în obsesia turbinei istorice, incapabile să meargă mai departe – clișee ale vieții zilnice, familia de mijloc capitalistă și undergorund-ul social, super-structurile consumeriste, traiectoria informațiilor secretizate și piața de artă invazivă.
Unul dintre punctele de la care a pornit dezbaterea curatorială a fost cazul lui Wakefield, „personajul universal” din povestirea cu același titlu a lui Nathaniel Hawthorne. Într-o zi, Wakefield și-a părăsit casa și soția, revenind după 20 de ani ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, continuând să își trăiască viața ca și până atunci. Morala povestirii: „În mijlocul confuziei aparente din lumea noastră misterioasă, indivizii sunt atât de ușor de atașat unui sistem, și sistemele unul altuia, apoi întregului, încât, în momentul în care un individ pășește pentru o clipă în afara sistemului, se expune riscului de a-și pierde locul pentru totdeauna” - fragment preluat din „Wakefield”, de Nathaniel Hawthorne.
Artiștii prezenți în expoziție și-au apropiat condiția umană a lui Wakefield, individul dislocat, după întoarcerea sa, în cel de-al 20-lea an și s-au infiltrat în medii aparent etanșe, devenind parte funcțională a acelor medii, problematizându-și în acest timp indentitatea și locul.
O expoziție în colaborare cu Galeria de artă contemporană a Muzeului Național Brukenthal, din Sibiu.
(Crina H.)

Trimite email

luni, 1 iunie 2020