Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Caracterul – cheia către succes!

Viața, ca un joc de echipă

Caracterul – cheia către succes!

Prof. Delia Mela și prof. Delia Sim, profesori de engleză la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, respectiv, Grupul Școlar Agricultură Ecologică din Sălard, au pus de un parteneriat, intitulat „Interculturalitatea - o șansă de a ne cunoaște”, iar vineri, 4 decembrie 2009, a avut loc prima întâlnire de proiect, la Sălard.

La reuniune, a fost invitat și dl Paul Copu, reprezentant (președinte) al fundației „Character First” din USA pentru România.
Multe lucruri interesante au aflat partenerii de proiect (elevii liceeni din clasa a IX-a D, de la C.T. „M. Viteazul” și elevii din clasa aVIII-a de la gazde, adunați în CDI) de la dl Paul Copu (fost vicecampion mondial la Sofia, la 3.000 m obstacole, în 1977 și campion mondial în Mexic, în 1979, multiplu campion național și balcanic, care de 20 de ani trăiește în USA). Vorbind despre caracter și despre „secretul” succesului, campionul mondial i-a îndemnat pe elevi să privească viața ca pe un joc de echipă, în care caracterul persoanei valorează mai mult (cel puțin pentru angajatorii americani) decât pregătirea profesională. „Succesul în viață depinde foarte mult de felul în care ne comportăm, cum știm să interacționăm. Vorba proverbului: Ce semeni aceea culegi. Privind aceste imagini, vă invit să vă întindeți imaginația și să fiți nițel cu capul în nori! Din alergător, am ajuns, acum, în fața voastră, conferențiar. Eu sunt de trei ori profesor: de educație fizică, de sport și antrenor (glumește campionul). Organismul meu este mai mare decât Calea Lactee...”
Întâlnirea cu Paul Copu a fost o terapie naturistă de milioane, în care atât elevii, cât și dascălii s-au încărcat cu energie pozitivă.
„Cântările Domnului”
Din CDI, partenerii de proiect s-au retras să se echipeze corespunzător pentru spectacolul din sala de sport, unde îi așteptau și alți artiști. Așa încât, în partea a doua, am asistat la un regal artistic puțin obișnuit și deloc sperat la un asemenea nivel. Vitejii orădeni din a IX-a D, îndrumați de prof. de religie Ileana Petrica au prezentat sceneta „Cântările Domnului”, urmată de un recital de cântece și colinde în engleză, sub bagheta prof. de engleză și diriginte Delia Mela. Gazdele le-au replicat tot în română și engleză cu artiștii claselor a VI-a și a VIII-a, conduși de prof. de engleză Delia Sim și prof. de muzică, Margittai Tamas (la orgă și chitară).
Lor li s-au alăturat și alți artiști din școală: gimnaziști maghiari, îndrumați de prof. Ghitea Julia, elevi din clasa a IV-a, înv. Korosi Maria, precum și dănțăușii din clasa a II-a A, înv. Florica Ardelean, care și-au intitulat momentul lor artistic „Sunt un pui de românaș”.
Conducerea școlii (Grupului Școlar Agricultură Ecologică din Sălard, director – Grațian Hanga, director adjunct – Nagy Irina) se arată încântată de asemenea inițiative și sprijină dascălii și elevii în derularea proiectelor școlare.
„Mă bucur de această inițiativă a profesorilor de engleză și de acest parteneriat cu Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea. Am mai avut parteneriate cu elevi și dascăli din Ungaria, Austria și Elveția, iar acesta este primul la nivel județean. Tema este una potrivită și incitantă „Caracterul – cheia către succes”, iar prezența unui campion mondial în școala noastră nu poate decât să ne onoreze și să ne bucure nespus”, ne-a declarat directorul școlii, prof. Grațian Hanga. Cu ochi buni este privit acest parteneriat și de către prof. Camelia Pop, responsabil de proiecte și programe comunitare la nivelul colegiului orădean.
Următoarea reuniune de proiect va avea loc în 12 februarie 2010, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Caracterul – cheia către succes!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 21 octombrie 2019