Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Festivalul „Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” (ediția a XII-a)

Ieri, la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea

Festivalul „Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” (ediția a XII-a)

Explozia de bucurie a copiilor și de culoare a costumelor populare a încântat, deopotrivă juriu, dar și asistența, ieri (marți, 15 decembrie 2009), la cea de-a XII-a ediție a Festivalului „Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”, găzduită de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea (director, prof. Dan Peter).

Pe scena palatului au urcat, ca și la ediția de anul trecut, colindători și dansatori din Beiuș, Ștei, Valea lui Mihai, Inand, Cefa și Oradea. Marii absenți au fost cei din Bratca, Tinca, Salonta și de ce nu, și cei din localitatea Avram Iancu..., pe care nu-i mai vedem la față! Oare de ce?
Juriul de specialiști a avut în componență nume sonore și personalități cunoscute și îndrăgite pentru competență și corectitudine: Crăciun Parasca, Florea Crișu, Ioan Fluieraș și... mai nou, Dan Peter. Maestru Crișu nota totul, iar la sfârșit, era în stare să-ți spună toate neajunsurile, nu spre a tăia aripile micilor colindători și dansatori, fantastic de drăguți și nevinovați, ci pentru îndreptare și pentru informarea instructorilor care vor să audă ce le mai lipsește.
Trași la două ace, elevii Bunicii Valeria – grupul „Angelicus” (elevi de clasa a II-a)  au deschis festivalul cu patru colinde, în acompaniament de orgă (coordonați și dirijați de prof. Narcisa Midoschi și Anamaria Bulzan). Membrii ansamblului „Datina” din Inand și Cefa (îndrumați de maestrul coregraf Florica Negrău) au pornit cu mare tam-tam din spatele sălii, surprinzând spectatorii. E o strategie de învăluire specifică maestrului coregraf care deține supremația în rândul copiilor dănțăuși profesioniști din Bihor, cu ale sale „Flori...” și mai nou și cu „Datina”, care crește mereu în competență. Clubul Copiilor din municipiul Marghita a fost reprezentat și la actuala ediție (ca și în 2008) de membrii ansamblului folcloric „Furrge Labok” din Valea lui Mihai (instruiți de prof. Simon Borbely Andrea). Noutatea ediției a constituit-o grupul vocal folcloric „Muguri de brad”, al palatului (îndrumat de prof. Anamaria Gal), la prima sa ieșire la rampă într-un festival de gen (și cu două intervenții solistice, prestate de Natalia Hălmăgean și Alexandra Paina).
Beiușenii – revelația festivalului!
Și membrii ansamblului „Lilioara”, al Clubului Copiilor din Beiuș (îndrumați de directorul clubului - distinsul prof. Irina Mihoc) ne-au surprins în mod plăcut venind cântând din spatele sălii. Câtă frunză și iarbă, și mai mari și mai mici, beiușenii au fost revelația acestei ediții, după părerea noastră, poate și a juriului.  Admirabili de serioși și exacți în colindat, cu o ținută scenică decentă, cu disciplină și bună orânduire, beiușenii au plăcut ochiului și auzului, devenind lideri, chiar și numai sufletului nostru! De la Clubul Copiilor din Ștei ni s-au arătat pe scenă mândri juni, membrii ansamblului „Vatra Șteiului” (îndrumați de prof. Cornel Tomuțiu). Puțin și ... ni s-a rupt filmul, fiind nevoiți să ne retragem, fără a-i vedea la lucru pe meseriașii doamnei Florica Negrău  - "Florile Bihorului". (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul „Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” (ediția a XII-a).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 15 august 2020