Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„All Different – All Equal”

Proiect multilateral Comenius

„All Different – All Equal”

Clasele primare ale Liceului Teoretic „Lucian Blaga” Oradea sunt implicate în proiectul multilateral Comenius cu tema „All Different – All Equal”, proiect finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului de Învățare pe tot parcursul vieții, programul sectorial Comenius.

„Este un proiect amplu, la care participă școli din cinci țări din Europa: școala coordonatoare SIAULIAI „VINCAS KUDIRKA BASIC SCHOOL” – Lituania, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea – România, SREDNO OBSCHTOOBRAZOVATELNO UCHILISCHTE  „DIMCHO DEBELYANOV” – Bulgaria, ZESPOL SZKÓ£ W GO£KOWICACH – SZKO£A PODSTAWOWA – Polonia, II CIRCOLO DIDATTICO DI PONTECORVO – Italia”, după cum aflăm de la coordonatorul de proiect, inst. dr. Dorina Roman.
 Produsele finale sunt variate și deosebit de valoroase din punct de vedere educativ: albume, un calendar pe anul 2011, DVD-uri cu prezentări power point și filmulețe, broșuri, carte pe tema „Obiceiuri și tradiții din Europa”, website etc.
Scopul proiectului este cunoașterea istoriei și a moștenirii propriei țări și ale altor națiuni și comunități, promovarea conștiinței interculturale, învățarea unor limbi moderne și dezvoltarea profesională a tuturor participanților, întărirea înțelegerii și prieteniei între oameni și națiuni. Urmărim: respectarea moștenirii culturale a popoarelor, având la bază vechile tradiții, obiceiuri, încurajarea elevilor spre a crea un sistem de festivaluri în școală, depășirea barierelor culturale și de limbă între participanți, prin dansuri și cântece, formarea identității și a conștiinței naționale, pentru a fi în armonie cu conștiința membrilor comunităților europene și ai întregii lumi, stabilirea unui dialog direct și activ între elevi și cadre didactice, reprezentanți ai diferitelor culturi europene.
Fiecare țară are o bogăție de cântece, dansuri, obiceiuri. Copiii care cunosc tradițiile țării lor vor respecta și cântecele și dansurile altor țări și vor găsi o mulțime de asemănări între ele. Elevii vor învăța despre tradițiile proprii, dar și străine explorând, descriind și comparându-le. Participanții vor prezenta aceste tradiții într-un album, un calendar al sărbătorilor tradiționale europene, DVD cu prezentări power point. Ei vor alege obiceiuri unice, care vor fi prezentate în fața publicului sub forma performanțelor artistice înregistrate video. Aceste activități le vor îmbunătăți deprinderile de lucru la calculator, cele de limbă străină, dar și relațiile dintre cadre didactice și elevi. Acest parteneriat îi ajută pe elevi să învețe despre diferite culturi prin implementarea unor activități comune.
Participând la acest proiect, elevii vor învăța un lucru important – respectul și toleranța față de cei care vorbesc alte limbi și care au o înfățișare diferită, atitudine atât de necesară în societatea modernă. (Dorina Roman)

Trimite email

miercuri, 12 august 2020