Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La lituanieni, crucile simbolizează binele, dragostea și speranța

Prima întâlnire de proiect, în Lituania

La lituanieni, crucile simbolizează binele, dragostea și speranța

În perioada 8 - 13 noiembrie 2009, a avut loc prima întâlnire de lucru în cadrul proiectului Comenius „All Different - All Equal” în Siauliai, Lituania.
Această reuniune a fost o bună ocazie pentru partenerii din cele cinci țări participante (România, Bulgaria, Lituania, Polonia și Italia) de a ne cunoaște și a detalia activitățile pentru a realiza un proiect bun. Colegii lituanieni ne-au primit cu căldură și prietenie și au dat dovadă de o organizare desăvârșită, în care fiecare detaliu a fost bine gândit și programat.

În întreaga perioadă a fost organizată o serie de activități instructiv-educative, spectacole, seri naționale, dar și vizite la instituții cultural - educative din Siauliai și împrejurimi, ajungând chiar și în capitala țării, Vilnius, pentru a cunoaște rădăcinile poporului lituanian. Am descoperit, de asemenea, elemente de cultură și civilizație lituaniană, am aflat date referitoare la sistemul lor educațional. Poporul lituanian este de religie romano-catolică, ei fiind creștinați de către polonezi. La marginea orașului Siauliai se află dealul crucilor, unic în lume, unde, de sute de ani, oamenii vin, plini de speranță, pentru a așeza câte o cruce, mai mare sau mai mică, cu speranța de bine. Acele cruci simbolizează nu durerea, ci binele, dragostea, speranța. Papa Ioan Paul al II-lea a fost în vizită în 1991 și, impresionat de dealul cu cruci, a ajutat la construirea în apropiere, a unei mănăstiri franciscane moderne, cu materiale aduse din Italia. Unul din pereții mănăstirii este în întregime din sticlă și oferă credincioșilor vederea impresionantelor cruci din apropiere. Și noi, partenerii acestui proiect, am așezat o cruce cu numele proiectului, după ce aceasta a fost sfințită în mănăstire.
Într-una din zilele reuniunii, am avut posibilitatea de a cunoaște țările și instituțiile partenere. Fiecare coordonator de proiect din școlile participante a prezentat țara, regiunea, localitatea și școala în care își desfășoară activitatea. Copiii din Lituania ne-au prezentat un program artistic, cu dansuri, cântece populare, piese de teatru tradiționale lituaniene sau din alte țări europene. În altă zi am vizitat vatra, punctul de pornire al celui de-al patrulea oraș ca mărime din Lituania, Siauliai, apoi am servit o cină cu mâncăruri tradiționale la un han aflat la o intersecție de drumuri cu importanță istorică deosebită. Tot în acea locație încărcată de istorie ne-au fost prezentate o serie de cântece și dansuri populare specifice zonei, de către o formație constituită cu douăzeci de ani în urmă. Punctul culminant al serii l-a constituit momentul în care noi, toți participanții la proiect, am fost invitați la dans și la joc. Componenții formației ne-au învățat pași simpli de dans tradițional, dar și unele jocuri specifice, care au creat o atmosferă de bună-dispoziție.
S-a dansat pe acorduri bihorene
„A sosit și rândul nostru, al invitaților, de a prezenta, în cadrul serii naționale, dansuri și jocuri din țările noastre. Colegii mei, dl director Ioan Hora și dna prof. Adriana Luca (de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea), au dansat un dans bihorean care a plăcut partenerilor, a fost îndelung aplaudat și s-a încheiat cu un bis. S-a dansat împreună cu colegii din celelalte țări pe acorduri bihorene, ca o prefață la întâlnirea din octombrie 2010, din România”, ne-a povestit inst. dr. Dorina Roman - coordonator de proiect.
În după-amiaza zilei de 11 noiembrie, coordonatorii proiectului au fixat următoarele întâlniri, au discutat temele care vor fi abordate în cadrul viitoarelor reuniuni de proiect, produsele finale, modalitățile de evaluare și de diseminare a activităților. Urmează a fi realizat un website al proiectului, care va fi actualizat permanent de către toți partenerii.
Ne-am întors acasă cu bucuria participării la o reuniune de proiect foarte bine organizată, reușită, bogată în activități, o reuniune în care am consolidat relația de parteneriat stabilită pe cale electronică pe vremea când se lucra la alcătuirea proiectului și când cu toții am împărtășit bucuria aprobării acestuia în cele cinci state menționate, dar și regretul că la această bucurie nu participă și colegii din Turcia, Grecia sau Marea Britanie, care nu au primit aprobarea și cu care sperăm să colaborăm la proiecte viitoare. Putem afirma fără să greșim că am reușit să dezvoltăm frumoase relații de prietenie și sperăm că proiectul va fi o reușită din toate punctele de vedere. (Dorina R.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La lituanieni, crucile simbolizează binele, dragostea și speranța.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 4 august 2020