Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Au prezentat scenete și colinde de Crăciun, la cămin și la biserică

Preșcolarii și școlarii din Meziad

Au prezentat scenete și colinde de Crăciun, la cămin și la biserică

De ani și ani, în prag de sărbători, elevii și dascălii Școlii cu clasele I – VIII „Petru Miheș” din Meziad, comuna Remetea, se pregătesc cu mult drag pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători de iarnă.

De Crăciun, de la mic la mare, elevi, profesori și părinți au pregătit scenete și un buchet de colinde pentru a vesti Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Spectacolul a fost prezentat pe scena Căminului Cultural din localitate. Actorii și artiștii au fost îndrumați de: înv. Cornea Floare, prof. engleza Șandor Diana, ed. Cimbrea Cornelia, prof. de educatie fizică Bodin Simona, inst. Vascan Dorina și prof. de limba română Cornea Gheorghe, iar prof. de matematică Bolos Radu Vasile l-a adus pe Moș Crăciun).
Încântat de tot ceea ce a văzut și a auzit, la final, Moș Crăciun i-a răsplătit pe toți artiștii (de la preșcolari, la ciclul primar și gimnazial) cu daruri.
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor, colindătorii se îmbracă de fiecare dată în frumosul lor costum popular pe care îl poartă cu mândrie, atât pe scenă (în 13 decembrie), mergând pe la casele gospodarilor (în Ajun de Crăciun), cât și la biserică (în ziua de Crăciun).
La Meziad, dar și în alte sate din Depresiunea Beiușului, se crede că, dacă un bărbat intră primul în casă în ziua de Crăciun este un semn de bunăstare și sănătate pentru anul următor. De aceea, colindătorii, în special băieții, sunt așteptați cu multă nerăbdare și primiți cu bucurie, după cum am aflat de la Diana Nichita (prof. de religie la Șc. „Dimitrie Cantemir”  din Oradea).

Trimite email

miercuri, 21 august 2019