Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cu multă muncă, talent, voință și pasiune, se obțin și performanțe!

Dacă vrei, poți!

Cu multă muncă, talent, voință și pasiune, se obțin și performanțe!

Copiii manifestă multiple predispoziții pentru domenii pe care poate părinții nici nu le visează. Când sunt la grădiniță și apoi în ciclul primar, ei, copiii, vor să facă și pot să facă de toate.

Părinții, însă, îi direcționează spre ceea ce le-ar conveni lor să ajungă. Unii vor să-i facă medici, profesori, karatiști, fotbaliști, avocați, ingineri, muzicieni...
Până la un punct se poate orice. Dar când intervine pregătirea de specialitate și de performanță, atunci trebuie să aibă și copilul un cuvânt de spus. Dacă el nu dorește așa ceva, se va chinui, se va forța și nu va obține rezultate deosebite pentru că el nu face cu plăcere, mânat de forțe interioare (ambiție, voință, satisfacție). El face că așa vrea tăticul sau mămica...
Activitățile extrașcolare la care participă elevii (în afara clasei și a școlii) au darul de a contribui la canalizarea energiilor copiilor, la dezvoltarea lor fizică și intelectuală, la cultivarea voinței și caracterului, și sunt indicate, atâta timp cât nu-l supraîncarcă și stresează, cât timp face cu plăcere ceea ce face. În cazurile fericite, apar și rezultatele, precum aveam să ne convingem și noi admirând elevii clasei a IV-a B, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, buni la toate! E un fel de a spune ... bun la toate. Adică, până la un punct, toți se pricep la toate. Unora le place una, altora altceva, dar, per ansamblu, constați că într-o clasă ai mulți copii foarte buni, luați pe domeniile în care fiecare este foarte bun la ceva, în afara lecțiilor de zi cu zi, de la clasă...
Ieri (miercuri, 6 ianuarie 2010), aveam să-i văd pe elevii dnei învățătoare inst. Maria Duma cu diplomele pe masă și medaliile la gât...
Cu toții aveau pupitrul plin cu diplome obținute la nenumărate concursuri și proiecte școlare. Dar, de această dată, ne-au interesat doar cei care au obținut rezultate deosebite activând în afara clasei, la diferite cluburi (la înot, tenis de câmp, dans, karate, lupte greco – romane, modeling...).
Găvruța Vlad activează la C.S.West Team Taekwon-Do, Oradea (antrenor - Ruszkai Tunyogi Hajnal) și a obținut rezultate deosebite: deține trei diplome de „Cel mai bun sportiv al anului” (în 2007, 2008 și 2009),  șase medalii de aur, două de argint și trei de bronz la diverse concursuri (la campionatul național și trei cupe...)
Vincze - Nagy Richard e coleg de club cu Vlad și parcă ar fi „frați”... și la performanță: „Cel mai bun sportiv al anului” (în 2008 și 2009), trei medalii de aur, patru de argint și patru de bronz.
Curtui Silviu se antrenează la Clubul sportiv „Bihorul” (cu dl Pop Ioan). Silviu deține două diplome la lupte greco - romane, obținute la Cupa „Iuliu Pantici”, în 2008 și la Cupa „Primăverii”, în 2009.
Moș Larisa practică dansul sportiv (la Clubul de dans sportiv „Exclusiv”, antrenori: Oana Floruț și Florin Culda) și deține o medalie de care este foarte mândră; în paralel, urmează și cursuri de înot (la „Pro Natația”, antrenor Verkerdi Laszlo).
Ladar Dacian se antrenează cu succes  la Clubul sportiv „Bihorul” (antrenor Þigan Marius) și deține trei medalii de aur, patru de argint și două de bronz la diferite competiții de lupte greco – romane.
Ilea Eric practică tenisul de câmp (instructor Constantin Viorel) și a câștigat trofeul Matechnik – 2008, în cadrul Cupei Rom-Cri.
Haghgou Melina face karate la C.S. „Ramy Dojo” (antrenor Crecan Ramona) și deține două diplome la Cupa „Todome”.
Þîrle Naomi se mândrește cu diploma pe care a câștigat-o în tabăra de vară organizată de Biserica Penticostală  „Tabor”.
Copaciu Adela a câștigat, la categoria sa de vârstă, trofeul și cupa „Cel mai bun pescar” (la concursul organizat de  Adrian Bot, la Tileagd).
Foghiș Andreea participă, ca și Larisa,  la cursurile de înot „Pro Natația” (antrenor Kiraly Iuliu), obținând, în 2009, o diplomă pentru rezultate deosebite.
Lăcătuș Lorenzina face modeling din 2006 în cadrul agenției „Graziela Models”, participând la diferite prezentări, iar în 2008, a câștigat titlul de „Miss mândră floare” la Lotus Market.
E un început, dar perseverând, se poate ajunge departe, cu multă muncă (transpirație), talent, sacrificii, voință și sprijin (moral și material)! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu multă muncă, talent, voință și pasiune, se obțin și performanțe!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 10 august 2020