Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

“Educarea spiritului democratic în școală și comunitate”

La Școala din Livada

“Educarea spiritului democratic în școală și comunitate”

În cadrul Școlii cu clasele I-VIII din Livada, comuna Nojorid, se derulează cu bune rezultate subproiectul “Educarea spiritului democratic în școală și comunitate”, coordonat de director adjunct, prof Gheorghe Mărincean, înv. Anișoara Brânzaș, prof. Constanța Mărincean și înv. Maria Popa, ca parte a Proiectului pentru învățământul rural, cuprins în Programul de granturi “Școală-comunitate”.

Subproiectul urmărește, în principal, întărirea relațiilor, la nivelul comunității, și deschiderea școlii către comunitate, prin realizarea obiectivului general (cunoașterea și promovarea valorilor democratice în vederea dezvoltării spiritului comunitar) și a unor obiective specifice (formarea, în rândul membrilor comunității, a unei conduite civice adecvate dezvoltării unor parteneriate locale, stimularea colaborării și conlucrării în activități de interes comun, consolidarea rolului școlii ca factor formativ și informativ  al comunității).
Pentru îndeplinirea acestor obiective au fost prevăzute activități de cunoaștere a principiilor de bază ale democrației, a drepturilor și obligațiilor copilului (elevului), cunoașterea codului bunelor maniere, profilul familiei, violența în școală și comunitate, oameni de succes-oglinda comunității, copii și părinți, modele pentru comunitate, și învâțând democrația de la ONG-uri.
În cadrul activității de sâmbătă, desfășurată în incinta Centrului Comunitar de Informare și Documentare (amenajat din fondurile obținute în cadrul acestui subproiect), s-au abordat două teme înrudite (oameni de succes-oglinda comunității, și copii și părinți, modele pentru comunitate).
 “În faza de pregătire, au fost înmânate invitații persoanelor vizate, au fost concepute pliante cuprinzând prezentarea subproiectului, și o broșură cu un rezumat al activitãților derulate”, după cum aflăm de la coordonatorul de proiect, prof. Gheorghe Mărincean. 
La reuniunea de sâmbătă, echipa de proiect a fost onorată de prezența unor distinși invitați, precum: Ana Drânda, economist la S.C.”NEVIS”, Nadia Poleac, psiholog, Nicoleta Sana, medic  stomatolog, Dumitru Paina, profesor universitar, sculptor, Floricel Daina, preot și Ovidiu Ardelean, medic.
Pentru început, fiecare invitat și-a prezentat cartea de vizită, căutând să sublinieze frumusețea și importanța profesiei alese, insistând asupra modului în care o descendență din mediul rural și, îndeosebi, o școală absolvită “la țară”, poate să fie o piedică în calea realizării profesionale.
La masa rotundă au mai luat parte doi foști elevi ai școlii, Nicoleta  Roșu, actualmente studentă la Facultatea de Științe Economice, din Cluj-Napoca și la Științe Juridice, din Oradea, și eleva Adina  Iuhas, de la Colegiul Economic “Partenie Cosma”, din Oradea.
 Nu contează unde înveți, ci cum înveți!                     
Activitatea a fost deosebit de animată, curiozitatea elevilor dar și a părinților acestora concretizându-se în numeroasele întrebări puse invitaților, în schimbul de opinii cu aceștia. S-au remarcat, în acest sens: Anca Roșca și mama sa, Luminița; Mateaș  Elena și fiica, Georgiana, Ionuț Crupca, Ioana Găinar, Todea Ana-Maria, Abrudan  Andreea, Paina  Alexandra - nepotul sculptorului, Filip  Ioana, Szucs  Ionuț, Crainic  Sebastian și alții.
Cu toții au insistat, asupra faptului că, în fond, nu contează UNDE înveți (la sat sau la oraș), ci CUM înveți, cât de puternică îți este dorința de a te realiza în viață, ce scop ai și cum lupți pentru a ți-l atinge. (C.M.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (“Educarea  spiritului democratic în școală și comunitate”).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019