Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Teatru, muzică, dans și poezie întru Eminescu

Iubire, geniu și univers rural

Teatru, muzică, dans și poezie întru Eminescu

Pe o aripă de dor, l-au omagiat pe Mihai Eminescu, ieri după-amiază (joi, 14 ianuarie 2010), actorii și artiștii Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, orchestrați de un colectiv de dascăli minunați: prof. Maria Ivanov – coordonatorul manifestării, Anamaria Gal, Luminița Morar și Marius Marcu (de față cu directorul instituției, prof. Dan Peter).

După un moment liric izvorît din dor și iubire de Luceafăr, realizat de prof. Maria Ivanov, cu pana vorbelor meșteșugite și stropit cu raze de argint de „poetesa” eminesciană Ioana Colto, pe scena palatului s-au dezlănțuit în valuri și furtuni de cântec, dans și poezie, la mijloc de codru des, lângă lacul cel albastru încărcat cu flori de nufăr, micii și marii artiști. În momentul lor artistic de aleasă simțire românească, Anamaria Gal și talentații săi elevi din grupurile „Cetină de brad” și „Ghiocelul” ne-au doinit („De la Nistru pân’ la Tisa... din Hotin și pân’ la Mare...”), la ceas de... sară, „când stelele scapără-n cale”. Maria Danca, Melissa Mateaș și Andreea Pașc au adus cerul și pe Grigore Vieru să fie martori la zidirea Soarelui. Cele trei luminițe de îngeri ale cercului de estradă (al lui Marius Marcu) ni l-au   restituit pe „Domnul cel de pasăre măiastră/ Domnul cel de nemurirea noastră”. Din universul rural al lui Eminescu nu puteau lipsi „Mușat și Ursitorile” (poem scenic admirabil dramatizat de dna prof. Maria Ivanov, cu concursul ursitoarelor: Laura Ban, Bianca Judea, Larisa Purda, Halasz Alexandra, Larisa Mihuț și Bianca Segărceanu – membri ai cercului de teatru școlar, condus de prof. Maria Ivanov). Dar cum ar putea lipsi de la Cina cea de taină întru Eminescu tocmai poetul Adrian Păunescu, poet cu drag și dor de Luceafăr? Ioana Colto (aurul de pe colbul teatrului școlar de la palat, îngerul păzitor al dnei profesor) a recitat „Creatorul limbii române”.
„Noi credem că-i al nostru, el Poetul/ Dar noi am devenit al lui cu-ncetul./ Prin el comunicăm cu Universul/ Un neam întreg i-adeverește versul/ Și dor ne e de Doina lui cea sfântă/ În care suferința noastră cântă/...
Copiii când învață să vorbească/ Prin el pătrund în limba românească/...
Poet mai important ca poezia/ Și-o lacrimă cât toată România”.(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Teatru, muzică, dans și poezie întru Eminescu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 mai 2021