Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Simularea probei de evaluare a competențelor digitale

A început jocul „De-a bacalaureatul”... cu

Simularea probei de evaluare a competențelor digitale

Mulți dintre viitorii absolvenți ai claselor a XII-a au realizat, miercuri (20 ianuarie 2010), cum că jocul „De-a bacalaureatul” trebuie luat în serios, „arzându-se” la degete… la o simplă simulare pe calculator.

Exercițiul național de ieri - Simularea probei de evaluare a competențelor digitale –a pus pe gânduri atât profesorii de specialitate, cât și conducerile școlilor, văzând că în fapt, se pot întâmpla minuni… neprevăzute, care nu țin de organizatori (gazde), cu toată știința și mobilizarea generală (națională)…
E nevoie să punem și răul în față. Ce ați fi zis… și făcut, dacă, în prima parte (la prima etapă), în momentul de conectare la internet, v-ar fi căzut internetul (sau, și mai trist, ați fi prins o „banală” pană de curent, nu de 20-30 de minute, ci de un minut sau chiar două secunde (nu doar căderea serverului central al MECTS)???…
Cineva ar trebui să se gândească și la așa ceva, pentru că multe se pot întâmpla la nivel de țară. Ori nu e o soluție și nici un câștig să mușamalizăm lucrurile, ci să prevenim eventuale evenimente nedorite!
Discutând, la rece, atât cu elevi, cât și cu cadre didactice, nu toți erau încântați de modul cum au răspuns calculatoarele, rețelele și nici de felul în care s-au descurcat elevii. Dând cu capul în gard, cum se spune, unii chiar s-au trezit la realitate, văzând că sarcinile de lucru nu au fost un simplu joc pe calculator și nici floare la ureche (aviz tuturor celor care se cred „ași”... doar în a butona tastatura)!
Grozavii secolului s-au trezit că nu înțeleg întocmai limbajul folosit în fișele de lucru, și că nu se pricep la a opera cu anumite cunoștințe...
La Grupul Școlar „Ioan Bococi”
Când am trecut noi pe la Grupul Școlar „Ioan Bococi” și Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, totul era OK! Elevii erau degajați și optimiști, iar dascălii, așijderea, fiind totul pus la punct până la ultimul amănunt.
La „Ioan Bococi” am rămas pur și simplu blocați (înterziși) dând cu ochii de un cabinet de informatică... european, cum nu am văzut multe în municipiul de pe Crișul Repede și județul Bihor.
Comisia era la post, în formulă cumpletă (președintele comisiei - prof. ing. Ileana Varga, directorul școlii; secretar – Viorica Bronț, membri: Mihaela Popovici, Mariana Șandor; prof. evaluatori: Simona Simuț și Cornelia Movilă; asistenți: Minodora Albu, Traian Ștefănuț, Dana Erdeli și Otilia Niculescu; observator din partea I.S.J. Bihor, prof. Doina Gyori, inspector școlar de specialitate). Cu toții erau încrezători în reușita simulării (atât cei 34 de elevi de-a XIII-a, de la profilul Alimentație publică și Estetică, cât și dascălii lor).  
Primii 31 de economiști... „deschizători de drumuri”
La Colegiul Economic „Partenie Cosma”, în două cabinete de informatică, i-am cunoscut pe primii 31 de elevi, care au convenit să spargă gheața... dintr-un pluton de 272 de viitori absolvenți, după cum aveam să aflăm de la directorul colegiului, prof. dr. Ioan Corba.
„Simularea tehnică din 18 și 19 ianuarie a decurs fără incidente (preluarea de parole, SMS-uri, rețeaua a funcționat ireproșabil), ceea ce ne face să credem că și exercițiul de simulare de astăzi (ieri – n.n.) va reuși, în cele mai bune condiții, din punct de vedere tehnic și organizatoric, fiind totul pus la punct”, după cum ne-a asigurat directorul colegiului economiștilor orădeni, prof. dr. Ioan Corba. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simularea probei de evaluare a competențelor digitale.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019