Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei românești

Vineri, la Școala cu clasele I-VIII din Hotar, comuna Þețchea

Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei românești

Școala cu clasele I-VIII din Hotar (comuna Þețchea) a fost (vineri, 15 ianuarie 2010) gazda unui concurs de creație literară și plastică, dedicat aniversării a 160 de ani de la nașterea marelui nostru poet național, Mihai Eminescu.

Concursul a fost organizat de către profesoarele de limba și literatura română, Mădălina Lascău (de la școala din Hotar) și Liliana Lazăr (de la școala din Þețchea) și membrii comisiei metodice socio-umane, alături de cadrele didactice din cele două unități școlare și, nu în ultimul rând, de directorul școlii din Hotar, prof. Dumitru Simuț și directorul coord. dinÞețchea, prof. Mariana Marina.
Concursul s-a adresat preșcolarilor și elevilor claselor I-VIII din cele două unități școlare. Elevii înscriși au pregătit la alegere: să recite o poezie, să realizeze o creație plastică (portret, scene din opere etc.), să prezinte creațiile proprii (poezie, proză scurtă etc.).
Cele mai bune trei lucrări din fiecare categorie au fost premiate cu o diplomă de participare de juriul compus din cadrele didactice membre ale comisiei metodice socio-umane: prof. Luminița Ilea, Gherlea Lenuța, Irimescu Florian, Ficuț Anamaria, mediator Mihaela But, prof. Lascău Mădălina și Liliana Lazăr. Elevii au recitat poezii ale Luceafărului poeziei românești, au cântat melodii pe versurile lui Mihai Eminescu și și-au citit creațiile trimise la concurs, iar drept recompensă au primit premii toți cei merituoși; astfel, la secțiunea literară de recitare: locul I a fost ocupat de Filip Carla (cls. a VI-a, Hotar) și Monenciu Mirela (cls. a VII-a, Þețchea), locul II - Puie Nicolae (cls. a VI-a, Hotar) și Dinga Mădălina (cls. a VII-a, Þețchea), locul III - Chirilă Ana (cls. a III-a, Hotar) și Radu Andreea-Maria (cls. a VII-a, Þețchea); la secțiunea creație plastică: locul I - Blajec Sebastian (cls. a VI-a, Þețchea) și Chirilă Alexandra (cls. a VIII-a, Hotar), locul II - Nicoruț Adela (cls. a VI-a, Þețchea), Cioica Andrei (cls. a III-a, Hotar) și Lakatoș Romeo (cls. a V-a, Hotar), locul III - Szekely Adela (cls. a VII-a, Þețchea), Þiburca Florina (cls. a VIII-a, Hotar) și Filip Camelia (cls. a III-a, Hotar); la secțiunea creație literară-poezie: locul I - Puie Andreea (cls. a VI-a, Hotar), Manoliu Vasilica (cls. a VIII-a, Hotar) și Lucaci Rebeca (cls. a V-a, Þețchea), locul II - Chirilă Tabita (cls. a V-a, Hotar), Brândaș Marius (cls. a IV-a, Hotar) și Csordas Iozsef (cls. a VIII-a, Þețchea), locul III - Hadadi Alexandra și Filip Carla (cls. a VI-a, Hotar), respectiv Orban Cristina (cls. a V-a, Þețchea)... și premiile ar fi putut continua. Ne oprim însă aici, felicitând cu această ocazie toți participanții din ambele școli,  așteptându-i și cu altă ocazie tot atât de entuziasmați.
Scopul acestei activități a fost acela de a pregăti elevii pentru provocările vieții, vizând în special plăcerea de a citi, abilitatea de a comunica și cultivarea gustului pentru frumos. Cunoașterea vieții și a operei marelui poet național Mihai Eminescu și influența creației eminesciene asupra culturii naționale, încurajarea afirmării tinerelor talente în domeniul creației literare, promovarea literaturii și artei naționale, stimularea comunicării interculturale sunt obiective urmărite și promovate de întreg colectivul de cadre didactice de la cele două școli.
Personalitatea lui Mihai Eminescu rămâne modelul ideal al artistului național, fundament al limbii și literaturii române. Eminescu a fost poetul nepereche și în acest an, la 160 de ani de la nașterea sa, El ni s-a arătat tuturor în deplinătatea sa, ca poet, român, patriot și ca om. (Mădălina, Liliana & Luminița)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei românești.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 18 mai 2021