Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Liniștea cetățenilor și siguranța traficului rutier

Priorități ale polițiștilor bihoreni

Liniștea cetățenilor și siguranța traficului rutier

Ample acțiuni desfășurate la sfârșit de săptămână de polițiștii rutieri și de ordine publică, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, a infracționalității stradale și pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică.

În perioada 22 – 24 ianuarie 2010, polițiștii Serviciului Rutier, Serviciului de Ordine Publică, alături de polițiștii rutieri și de ordine publică de la posturile de poliție comunale din cadrul I.P.J. Bihor au desfășurat ample acțiuni pe raza județului Bihor, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, conștientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun și îi expun pe ceilalți participanți la trafic prin nerespectarea regulilor de circulație, combaterea faptelor de natură antisocială și pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică.
 În cadrul acțiunilor au fost angrenați 344 de polițiști bihoreni, aceștia vizând depistarea participanților la trafic care manifestă agresivitate în conducerea autovehiculelor, deplasându-se cu viteză excesivă, disciplinarea participanților la traficul local, depistarea persoanelor care conduc autovehicule sub influența băuturilor alcoolice, a celor care conduc autovehicule neînmatriculate, cu numere false de înmatriculare sau a celor care care conduc autovehicule pe drumurile publice și nu posedă permis de conducere ori au suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice și, totodată, prevenirea și diminuarea fenomenului infracțional, cu accent pe infracționalitatea stradală.
Peste 680 de sancțiuni aplicate la sfârșit de săptămână
Ca urmare a abaterilor constatate atât pe linie de circulație rutieră cât și pe linie de ordine publică, au fost aplicate 687 de sancțiuni contravenționale în valoare de 93.000 de lei. Totodată, 30 de permise de conducere au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice și au fost constatate 23 de infracțiuni. Din cele 23 de infracțiuni constatate, 18 au fost la regimul circulației rutiere, din care 12 pentru conducere cu o concentrație alcoolică peste limita legală admisă, una la regimul silvic, iar în patru cazuri au fost constatate infracțiuni de furt.
581 din totalul sancțiunilor aplicate de polițiști la sfârșit de săptămână au fost pentru diverse abateri de la regimul circulației rutiere, conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002.
Astfel, 132 de pietoni au fost sancționați pentru traversări neregulamentare, 59 de sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitelor legale de viteză, 93 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, șase conducători auto pentru conducere sub influența alcoolului, 11 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, iar 280 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.
 Alte 56 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru diverse abateri de la prevederile Legii nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 38 de persoane au fost sancționate conform O.G. nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate, alte nouă sancțiuni au fost aplicate conform prevederilor Legii nr. 12/1990 privind activitățile comerciale ilicite, două potrivit Legii nr. 31/2000 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și una la O.G. nr. 271/2000 privind regimul activităților de transport, comercializare și recuperare a produselor petroliere.
Stimați conducători auto,
 Vă reamintim faptul că legea pedepsește aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce șoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentrația de alcool în sânge depășește limita legală!
Astfel, este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Recomandări preventive
Poliția Rutieră le reamintește conducătorilor auto ca în condițiile unui carosabil umed sau acoperit cu polei să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum și să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.
* Nu vă angajați în efectuarea de depășiri neregulamentare!
* Folosiți corect luminile, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceață densă!
* Respectați normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
* Folosiți centura de siguranță – vă poate salva viața în caz de accident;
* Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice;
* Nu conduceți dacă vă simțiți obosiți! Planificați-vă în așa fel călătoriile, încât să nu parcurgeți într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
* Este chiar indicat să opriți din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde și a vă reface forțele!
* Acordați un plus de atenție conducerii prin intersecțiile nedirijate, la depășirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulați, pentru a putea în orice moment manevra și opri în deplină siguranță autoturismul, dacă situația o impune!
Biroul de presă al I.P.J. Bihor
purtător de cuvânt, inspector principal de poliție Alina DINU

Trimite email

marţi, 30 noiembrie 2021